Luka Dončić (©AFP)
Luka Dončić (©AFP)

Šampion video brutalnog Luku: Dončić za četiri godine uradio ono što je Novicki za 20!

Vreme čitanja: 6min | sre. 30.11.22. | 06:39

Slovenac razbio branioca titule uz novi zastrašujući tripl-dabl, sve to gledao je novi član Mavsa Kemba Voker; Niksi ubacili 140 poena u Detroitu, Klipersi okrenuli Portland i raspucanog Simonsa

Prvi suset Dalasa i Golden Stejta posle konferencijskog finala prošle sezone morao je da bude nešto posebno. I zaista, ko je imao tu sreću da iz prvih redova ili makar kraj malih ekrana isprati briljantnu košarkašku predstavu u Amerikan Erlajnz Centru u ove sitne sate, nije pogrešio!

Izuzetna utakmica pretvorila se u derbi na jednu loptu gde je poslednju reč imao – Luka Dončić! Slovenac igra sezonu iz snova, iako su mu i sve dosadašnje ne samo u NBA, već i u Evropi bile za poželeti. Ali, ovu igra sa posebnim elanom, žarom i motivacijom! Bio je kritikovan zbog slabih procenata šuta, čak smo se i mi zapitali kuda vodi Lukino ispucavanje sa distance u nedogled, ali on uporno pronalazi načine da svima začepi usta i igra košarku za anale.

Izabrane vesti

Ne samo što je bio presudni faktor pobede nad braniocem titule (116:113) košem u poslednjem minutu posle kojeg Voriorsi nisu uspeli više da se oporave, već je Luka Dončić ponovo radio stvari koje su nepojmljive za većinu nas, pa čak i one sa kojima deli hleb u najjačoj ligi sveta. Pobedu nad aktuelnim šampionom zasladio je sa novim tripl-dablom u koji je spakovao 41 poen sa impozantnih 52 odsto iz igre (14/27, 4/9 za tri), po 12 skokova i asistencija, četiri ukradene lopte i jednu blokadu.

Skočio je na četvrto mesto liste igrača sa najviše tripl-dablova u kojima je ubacio bar 35 poena. Tu poziciju deli sa Viltom Čembrlejnom i Lebronom Džejmsom, sa po 13 takvih partija. Takođe, Luka je postao tek šesti igrač sa pet ili više tripl-dablova i minimum 40 poena! On ih ima pet, Lebron jednu više, Vilt je na sedam, a ispred su Rasel Vestbruk sa 13, Džejms Harden sa 16 i Oskar Robertson sa 22 takve utakmice. Kada već pominjemo Robertsona, Luka mu se pridružio kao jedini igrač koji je imao više tripl-dablova sa bar 40 poena u jednoj sezoni, pre svog 25. rođendana. Oskar je to činio dvaput tokom svoje karijere, Luka ih ove godine ima već tri, a ostale su mu još 62 utakmice do kraja!

Američkim medijima najviše pažnje je privukao sledeći podatak – da je Luka Dončić za četiri i kusur godina uradio ono što je Dirk Novicki učinio za pune dve decenije u NBA ligi! Naime, Luka i Dirk sada imaju po 20 partija sa bar 40 poena i na deobi su druge pozicije na večnoj listi franšize. Gotovo neverovatno deluje da je Dončić tako brzo sustigao legendarnog Nemca u jednom tako velikom aspektu, mada mu tek predstoji da uradi ono što se u Dalasu čeka od 2011. godine, a to je da Mavsi ponovo budu NBA šampioni! Sa ovakvim Lukom to definitivno mogu da postanu, samo je pitanje kada će se kockice posložiti...

Da ne dužimo previše o Lukinim dostignućima, malo o utakmici... Dalas je savršeno počeo susret i otvorio ga serijom 23:6 posle uvodnih osam minuta, ali je onda Golden Stejt preuzeo kontrolu. Gosti su nadigrali Dalas sa 48:32 do poluvremena, pa su Luka i društvo na odmoru imali tek minimalnih 55:54.

Voriorsi su se od starta postavili tako da Dončiću maksimalno otežaju realizaciju situacija u neposrednoj blizi koša i sa poludistance. Na poluvremenu je već imao 19 poena uz 5/13 iz igre, odnosno 4/10 unutar linije za tri poena. Na Luki su uvek bili Džonatan Kuminga ili Endrju Vigins, što je Slovenca dodatno trošilo, ali nije ga sputalo da na kraju bude presudan faktor.

Iako su Voriorsi bolje otvorili drugo poluvreme, Dončić je ponovo našao svoj ritam u nastavku i počeo da pogađa dalekometne šuteve u serijama, ali i da radi ono što najbolje zna – da maltretira protivničke odbrane nepredvidivim driblinzima i rešenjima kojih malo ko može da se seti.

Ratnici su serijom 13:4 bolje otvorili poslednju deonicu i imali 100:96 u svojim rukama. Bez Dončića na parketu i sa isključenjem Spensera Dinvidija, Mavsi su bili saterani uza zid. No, povratak najboljeg igrača teksaške franšize na parket vratio je utakmicu u potpuni egal, da bi Dončić na kraju prosuo malo svoje magije po parketu i rešio utakmicu!

Na kraju je Stef Kari upropastio sve za svoj tim pošto je u ključnom posedu napravio grešku u koracima forsirajući šut za tri poena. Doduše, drugi nisu bili toliko smeli da ispale dobar hitac, pa je sve palo na leđa najboljeg šutera današnjice. No, Mavsi su odneli pobedu.

Pored Dončića u redovima Dalasa istakli su se Tim Hardavej Džunior sa 22, odnosno Dinvidi sa 14 poena do isključenja. Kari je ubacio 32 poena (11/24 iz igre, 5/14 za tri), Kuminga ga je pratio sa 14 poena i 10 skokova, dok su ostali bili ispod očekivanja...

Dalas je sada prekinuo seriju od četiri poraza, dok je Golden Stejt posle tri vezane pobede doživeo neuspeh. Publika je imala priliku da pozdravi novog člana Mavsa Kembu Vokera koji je zvanično potpisao negarantovani jednogodišnji ugovor neposredno pre starta meča.

Pre spektakla u Teksasu, Njujork je u Detroitu deklasirao Pistonse ubacivši im 140 poena za konačnih 140:110 (40:32, 30:24, 38:21, 32:33).

Niksi su svaku od četiri deonice završili sa bar 30 poena, a do ubedljivog trijumfa vodio ih je, naravno, Džulijus Rendl sa 36 poena (14/24 iz igre, 6/13 za tri). Ar Džej Beret je dodao 16 poena, dok je kod Pistonsa najefikasniji bio Ajzea Stjuart sa 16 poena.

Njujork se još koprca na granici plej-ina, dok je Detroit zakucan za dno tabele Zapada.

Veliku pobedu u Portlandu ostvarili su Los Anđeles Klipersi! Iako su gubili čak i sa 18 razlike u trećoj, odnosno 12 na startu poslednje četvrtine, Klipersi su uspeli sve da nadoknade i naprave istinski podvig uprkos strašnoj šuterskoj večeri Anfernija Simonsa - 118:112 (25:30, 28:31, 29:34, 36:17)!

Posle 95:79 u finišu treće deonice Klipersi su granitnom odbranom samleli domaćina i serijom 19:3 stigli do nerešenog rezultata (98:98), što je najavilo paklenu završnicu. Portland je uspeo nakratko opet da se odlepi i povede sa pet razlike, ali posle čak devete trojke Simonsa za 108:103, čime je izjednačio lični rekord po broju dalekometnih hitaca u jednom meču, Trejlblejzersi su potpuno stali. Norman Pauel je opet pokrenuo Kliperse i trojkom na tri i po minuta do kraja doveo rezultat ponovo u ravan (108:108), da bi Nikola Batum novim hicem sa distance, svojim prvim na meču, dao prednost gostima koju više nisu ispuštali do kraja. Pobedu je overio Redži Džekson sa penala.

Portland je i petu utakmicu zaredom igrao bez Demijana Lilarda koji bi trebalo da se vrati na parket 4. decembra protiv Indijane. Simons je definitivno obeležio veče sa 37 poena i devet trojki iz 16 pokušaja, dok je Džerami Grent dopisao 32 poena uz 5/11 sa distance. Jusuf Nurkić je za nepuna 32 minuta imao 13 poena, 10 skokova i sedam asistencija. Kod Klipersa Pauel je takođe imao 32 poena, uz četiri dalekometna hica iz pet pokušaja. Džekson je imao 24 poena, dok je Ivica Zubac ponovo odigrao jako dobro i zabeležio 12 poena i 13 uhvaćenih lopti.

NBA - REZULTATI

Detroit - Njujork 110:140

/Stjuart 19 – Rendl 36/

Dalas – Golden Stejt 116:113

/Dončić 41 – Kari 32/

Portland – LA Klipers 112:118

/Simons 37 - Pauel 32/



tagovi

Stef KariGolden Stejt VoriorsDalas MaveriksNBA ligaLuka DončićAnferni SimonsPortland TrejlblejzersLos Anđeles KlipersIvica ZubacJusuf NurkićNorman Pauel

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara