Detalj sa utakmice (©MN Press)
Detalj sa utakmice (©MN Press)

Sankcije se produžavaju: Bez Rusije i na Evrobasketu 2025

Vreme čitanja: 1min | čet. 20.04.23. | 15:00

U istom sosu i Belorusija

Evropska kuća košarke produžila je sportske sankcije reprezentacijama Rusije i Belorusije, pošto im je zabranjeno učešće u trećoj rundi pretkvalifikacija za Evrobasket 2025. godine.

Izvršni komitet FIBA Evrope poslao je pismo ukrajinskom Savezu kako bi saopštio jednoglasnu odluku o zabrani igranja Rusiji i Belorusiji.

Izabrane vesti

Još ranije FIBA je odlučila da Rusiji ne dozvoli registraciju za predolimpijske kvalifikacije, što znači da će ova selekcija propustiti sigurno naredna tri velika takmičenja. Podsetimo, Rusija je zbog početka rata u Ukrajini izbačena iz kvalifikacija za Mundobasket koji se održava ove godine, ubrzo je zatim onemogućena da igra potencijalno na Olimpijskim igrama, a je neće biti ni na sledećem Evrobasketu koji se igra na Kipru, u Finskoj, Letoniji i Poljskoj, odnosno Limasolu, Helsinkiju, Rigi i Katovicama.

Treću rundu pretkvalifikacija za Evrobasket igraće se od 19. jula do 5. avgusta. Učešće uzimaju četiri selekcije eliminisane već u prvoj fazi (Albanija, Republika Irska, Luksemburg i takozvana država Kosovo), te osam reprezentacija koje nisu prošle drugu rundu (Hrvatska, Austrija, Bugarska, Danska, Norveška, Rumunija, Slovačka i Švajcarska).

Učešće na Evrobasketu imaće 24 selekcije, a zvanične kvalifikacije startuju u novembru, dok će se "prozori" igrati još u februaru i novembru 2024. godine, te februaru 2025.


tagovi

košarkaška reprezentacija RusijeEvrobasket 2025Kvalifikacije za Evrobasket 2025

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara