Saša Obradović (©MN press)
Saša Obradović (©MN press)

Saša Obradović: Pitanje je da li bi Srbija sa najjačim sastavom napravila isti rezultat u Manili

Vreme čitanja: 5min | pet. 06.10.23. | 14:22

“Ponekad moraš da se nosiš sa mnogo različitih karaktera, ali sa ovom Srbijom to nije bio slučaj. Selektor Pešić je dao jasne uloge igračima, one u kojima su se osećali najbolje. Nekoliko njih pokazalo je izuzetne kvalitete“, kaže srpski trener

Nova sezona Evrolige počela je uz jedan brejk, trijumf Žalgirisa u Bolonji protiv Virtusa, a Monako ima dobru priliku da to uradi večeras u Valensiji (TV Sportklub, 20.30).

Trener Kneževa Saša Obradović svestan je da se percepcija javnosti o njegovom timu značajno promenila od prošlog Fajnal fora, kada je osvojeno treće mesto. Zbog toga je Monako sada svrstan u red favorita za osvajanje evro-titule.

Izabrane vesti

“Niko u klubu ne treba da obraća pažnju na očekivanja javnosti i to što nas stavljaju u najbolju moguću poziciju, kao favorite. Treba da razmišljamo od utakmice, do utakmice. Biće jako zahtevna sezona i očekujem da će konkurencija biti još i veća nego prošle sezone. Biće mnogo teže doći do pobeda“, rekao je Obradović za Eurohoops.

Za Monako je leto bilo dosta aktivno, pošto su potpisali Kemba Voker, Teri Tarpi, Petr Korneli i Mem Žaite.

“Zadržali smo kostur, ali kao i obično, nikada ne znaš da li će hemija da se poremeti, ne samo sa novajlijama, već i sa onima koji su ostali. I dalje čekamo da vidimo šta Kemba Voker može“.

Kada govori o jačoj konkurenciji, Saša Obradović ističe:

“Svi pričaju o Partizanu i Crvenoj zvezdi ili Panatinaikosu, da su mnogo bolji i jači. Rekao bih da su tu Fenerbahče i Efes kao redovne pretnje, Bajern Minhen je interesantan, Žalgiris je zadržao tim od prošle godine“.

O uvođenju plej-in turnira...

“Zato očekujem još uzbudljiviju sezonu. Detalji će odlučivati, ko igra konstantnije, imaće veće šanse“.

Govorio je Obradović i o zlatu Nemačke, zemlje za koju ga veže mnogo toga, na Mundobasketu...

“Sada su dostigli vrhunac procesa rada. Imali su kvalitet, motivisali igrače da igraju i rastu, da budu bolji i bolji. Nekoliko njih sam trenirao, bio sam prvi trener Mou Vagneru i Nilsu Gifaju u seniorskoj konkurenciji, znam ih odlično i osećam da sam deo njihovog uspeha. Nemci su igrali kao jedan, Denis Šreder je postao pravi lider u grupi punoj potencijala, pokazali su najviše, borili su se najviše“, rekao je srpski stručnjak i dodao:

“Mnogo je faktora uticalo na uspeh, Nemačka potpuno zaslužuje ovo što joj se desilo. Čak sam i pre Mundobasketa stavljao Nemačku među favorite. Verujem da će biti u vrhu još neko vreme. Sa kvalitetnim rosterom, Bajern će imati uticaj na dalji razvoj nemačke košarke, koju čeka lepa budućnost“.

Srbija je poražena u finalu, pa je osvojeno peto srebro od osamostaljenja.

“Baš sam nedavno pričao o tome sa Donatasom Motejunasom. Pitanje je sada – da li bi Srbija napravila isti rezultat sa njima. Neću nikoga da upoređujem, niti da upirem prstom u bilo koga, sa najjačim sastavom ne bismo imali ovaj mentalitet potcenjenog tima, ne bismo imali tim sa ovako jasnim ulogama. Ponekad moraš da se nosiš sa mnogo različitih karaktera, ali sa ovom Srbijom to nije bio slučaj. Selektor Pešić je dao jasne uloge igračima, one u kojima su se osećali najbolje. Nekoliko njih pokazalo je izuzetne kvalitete, Bogdanović i Milutinov bili su pravi lideri ekipe. Igrali smo fantastičnu košarku, što je dodatni podsticaj za nas da reprezentujemo svoju zemlju na najbolji način“.

Nije govorio samo o Nemačkoj i Srbiji, već i o tome koliko francuska liga napreduje poslednjih godina.

“Ove godine francuska liga ima najveći kvalitet, dosta je veliki napredak napravljen. Još je više stranih trenera, drugačije se filozofije implementiraju. Tokom mog prvog mandata u Francuskoj bilo je više domaćih trenera, sada je pristup promenjen. Teže je i komplikovanije, pogotovo za timove koji imaju malo vremena za pripreme, oslanjajući se samo na talenat i razumevanje fizičkog i mentalnog umora koji donosi svaka utakmica“.

Monako je danas tim koji svi žele da pobede.

“Neće biti lako, posebno za tim koji želi stalno da bude na vrhu. Ti timovi su uvek najveće mete. Kada mi igramo utakmice u prvenstvu, nema smisla skautirati protivnike, jer uvek igraju preko granice. To je više nego očigledno. Sada se to vidi još i više. Ne obazirem se zato na druge, već gledam kako mogu da pomognem mom timu i kako mogu da napredujem kao trener. Jednostavno je. Mnogo je izazova, nosiš se sa različitim mentalitetima i egom, raditi u Monaku nije lako jer svi gledaju prvo mesto na tabeli, a onda o radu koji je urađen“.

Obradović ističe da mu je želja da još više promoviše košarku i kaže da mu se sviđa što njegov kolega Andrea Trinkijeri, radi kao komentator u Italiji.

“Za mene bi to sada bilo teško, jer imamo mnogo utakmica, možda i najviše u celoj Evropi, zato je teško biti deo takvog programa, jer je teško naći koncentraciju za sve. To je trenutno super stvar za one koji nemaju posao trenutno. Gledaoci žele da čuju više o tome kako se treneri spremaju za utakmice, šta ko radi i gleda, kako bi napadao određene odbrane, kako bi se branio u nekim situacijama. Interesantno je deliti znanje i voleo bih da još više ljudi bude uključeno. Interesovanje raste i očigledno je da će biti još i veće u budućnosti“.

Voleo bih da doživi još i više toga u budućnosti.

“Imao sam veliku karijeru kao igrač, imam je i kao trener. Umreću sa tim osećajem. Ostaću trener dokle god mi to bude predstavljalo zadovoljstvo. Ali, voleo bih da doživim još neke nove stvari. Iskoristiću maksimum iz trenutne situacije, trener sam u Evroligi sedam godina. Želim da ostanem, da radim sa najboljima u najboljem takmičenju. Takođe, želja mi je da osetim i druge zemlje. Život je avantura i treba osetiti nova iskustva. Čak i kada se sezona završi, nikada ne stajem i nikad se ne opuštam“.

EVROLIGA - 1. kolo

Četvrtak:

Crvena zvezda - Asvel 94:73

/Nejpir 21 - Lovernj 18/

Makabi Tel Aviv - Partizan Mozzart Bet 96:81

/Braun 22 - Avramović 24/

Barselona - Anadolu Efes 91:74

/Vili Ernangomez 18 - Larkin 16/

Bajern Minhen - Alba Berlin 80:68

/Fransisko 17 - Olinde 12/

Virtus - Žalgiris 79:82

/Miki 18 - Evans 25/

Petak:

19.45: (1,50) Fenerbahče (16,0) Olimpija Milano (3,00)

20.15: (1,90) Panatinaikos (15,0) Olimpijakos (2,10)

20.30: (2,65) Baskonija (16,0) Real Madrid (1,60)

20.30: (2,40) Valensija (15,0) Monako (1,70)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Saša ObradovićKK MonakoEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara