Tomaš Satoranski (©FIBA Basketball)
Tomaš Satoranski (©FIBA Basketball)

Satoranski: NBA je biznis kakav nikad nisam mogao da prihvatim

Vreme čitanja: 3min | pet. 07.10.22. | 18:54

“Nijednog trenutka nije postojala ideja da živim u SAD. Sada se nalazim u trenutku života i karijere kada želim da se takmičim, da osvajam trofeje, ne samo da čekam šansu“, kaže češki plej

Posle šest godina provedenih u NBA ligi, Tomaš Satoranski se vratio u Evropu, Evroligu i Barselonu iz koje je 2016. kao perspektivni košarkaš otišao u najjaču košarkašku ligu sveta.

Češki plejmejker se u Blaugranu vratio kao iskusan plejmejker i predvodnik nove generacije koja želi da konačno pokori Evropu. Šest godina kasnije, Satoranski zna da se od njega očekuje mnogo više, mada se on još oporavlja od povrede skočnog zgloba koja ga muči još od Evrobasketa. Osim toga, pokušava da iza sebe ostavi sve ono što je doživeo u NBA ligi...

Izabrane vesti

“Jasno je da poslednja sezona nije bila dobra za mene. Poslednja dva meseca sa Vašingtonom su bila dobra, ali kompletno moje iskustvo u NBA ligi imalo je mnogo uspona i padova. Prva i poslednja godina bile su mi najteže u NBA, a između, tokom dve godine u Vašingtonu i još dve u Čikagu osećao sam se dobro. Imao sam dobru rolu, minute... Kada sam stekao poštovanje, dobio sam drugi ugovor koji mi je doneo mnogo važnju ulogu“, rekao je Satoranski za Eurohoops.

I pored toga, želeo je da se vrati u Evropu...

“Nijednog trenutka nije postojala ideja da živim u SAD. Sada se nalazim u trenutku života i karijere kada želim da se takmičim, da osvajam trofeje, ne samo da čekam šansu“.

20.30: (1,55) Barselona (14,5) Olimpijakos (2,70)

Život NBA igrača takav je da si jednog dana ovde, sutra tamo. Uprkos finansijskoj sigurnosti sa garantovanim ugovorima, samo ključni igrači i nosioci franšiza mogu da imaju taj luksuz da ne razmišljaju o tome da li će ih klub trejdovati usred sezone ili ne. Primera radi, Satoranski je od leta prošle godine, pa do kraja prošle sezone promenio četiri kluba. Iz Čikaga je otišao u Nju Orleans, potom je prepušten San Antoniju, onda se vratio u Vašington. Ali, više nije želeo da se seli, već mu je bilo važno da igra za jedan klub duži period, makar i u Evropi. Stigao je poziv Barselone...

“Sve to su razlozi zašto sam odlučio da se vratim. Osim toga Barselonu volim mnogo. Klub mi je ponudio stabilnost za svoju decu i porodicu. U NBA ligi čak i kada imate dobar ugovor, svakog dana možete da budete trejdovani“, priča Čeh i dodaje:

“Ne bih rekao da je to najgora stvar u NBA ligi, ali najteža svakako jeste. NBA je biznis, nešto što jednostavno nikada ne mogu da prihvatim kao takvo. Uvek sam imao posebnu emociju prema košarci, oseti se i tamo ta strast, plaćaju te veliki novac da bi igrao, ali ponekad je biznis previše umešan u sve, zbog čega je jako teško da stvorite bilo kakvu timsku hemiju. Vidite samo kako je Španija uspela na Evrobasketu. Meni je bilo posebno teško jer imam malu decu, a verujem da se isto tako osećaju i drugi igrači“.

Nije sve tako crno, naravno...

“To što mogu da kažem deci da sam bio NBA igrač (smeh). To vam već daje veliko poštovanje kod drugih. Osetio sam to u svojoj zemlji. Malo ko je pratio košarku, ali kada ljudi znaju da si u NBA ligi, stvari se posmatraju drugačije. Naravno, možeš da se takmičiš protiv najboljih igrača na svetu, da igraš u najboljim dvoranama i pred navijačima sa svih krajeva sveta... Na sve to, ipak, dođe trenutak kada moraš da izabereš šta želiš. Bilo mi je lepo, ispunio sam san“.

Sa Barselonom je kandidat za sve dostupne trofeje, mada je prvi već izgubljen porazom od Reala u Superkupu...

“Moramo svi da budemo svesni da je jako teško doći do Fajnal fora Evrolige, mnogo je prepreka na tom putu. Želimo da osvojimo Evroligu, domaće prvenstvo i kup, ali to je jako teško. Pogotovo na F4, gde moraš da dobiješ dve utakmice u tri dana. Zbog toga je jako teško osvojiti NCAA ligu. Neko će reći kako je sezona bila loša ako ne igraš na F4 ili u finalu ACB lige, pogotovo ako igrate dobro cele sezone. Verujem da je na prošlogodišnju ekipu Barse mnogo uticao onaj poraz od Reala u Beogradu. Sada bez ruskih klubova imate druge timove koji su se značajno pojačali. Sve to treba uzeti u obzir“.


tagovi

Tomas SatoranskiKK BarselonaČikago BulsNBA ligaEvroliga

Obaveštavaj me

Evroliga
NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara