Sava Lešić (Mozzart sport/Rastko Šurdić)
Sava Lešić (Mozzart sport/Rastko Šurdić)

Sava Lešić: Nekad sam mislio da ću celu karijeru provesti u Zvezdi

Vreme čitanja: 5min | sub. 20.11.21. | 12:31

„Menjao sam klubove svake godine, malo mi je žao što nisam u jednom ostavio značajan trag“, kaže za Mozzart sport košarkaš Borca

Mladoj ekipi Borca iz Čačka bio je preko potreban igrač sa bogatim iskustvom, koje nedostaje većem delu tima. Trener Marko Marinović odlučio je u pomoć ovog leta da pozove Savu Lešića (33), krilnog košarkaša koji je promenio tokom karijere 14 klubova. Igrao je u Italiji, Rusiji, Sloveniji, Iranu, Bosni i Hercegovini... Nosio je dres reprezentacije Srbije, bio je član Zvezde i Partizana. A nekada je sa Marinovićem bio i saigrač u kragujevačkom Radničkom.

Tokom letnjeg prelaznog roka stigao je u Čačak, već u trećem kolu je pokazao koliko će značiti timu kada je zadužio i nagradu za MVP te runde – kada je Mornaru ubacio 23 poena i upisao sedam skokova. Bila je to prva pobeda Čačana ove sezone u ABA ligi, posle toga je stigla i druga protiv Mege, a onda su se zaređala četiri poraza (trenutni skor 2-6). Danas će Borac pokušati da prekine crnu seriju - rival im je Krka u Novom Mestu od 19 časova.

Izabrane vesti

Nismo se ni ja, a ni tim, pokazali u najboljem svetlu“, konstatuje na početku razgovora za Mozzart sport Sava Lešić. „Ali opet, mislim da imamo vremena i da ćemo igrati sve bolje. U narednih nekoliko utakmica imamo protivnike našeg ranga, gde bi trebalo da izvučemo neke pobede i da napravimo makar jedan iskorak u odnosu na prošlu sezonu. Tada je borba za opstanak bila do poslednjeg kola, a sad bismo želeli što pre obezbedimo opstanak. Koja god bolja pozicija na tabeli u odnosu na prethodnu takmičarsku godinu, mislim da bi bio veliki uspeh. Želimo da se stvori tim za budućnost i da Borac postane standardni abaligaški klub. Da napreduje i klub, a i igrači koji budu ostajali“.

Mozzart sport/Rastko ŠurdićMozzart sport/Rastko Šurdić

Iako rezultati nisu na željenom nivou, Lešić se u Čačku oseća sasvim prijatno.

U suštini je ovde atmosfera super za igranje. Svaka utakmica - skoro puna hala, velika podrška, vidi se da Čačak živi za košarku i za domaće utakmice. Nemamo mnogo vremena da idemo negde van terena, obaveze nam ne dozvoljavaju da obiđemo nešto specijalno. Ali izdvojio bih jednu stavku - iznenađen sam da publika dolazi na sve mečeve, da ne biraju protivnike - da li je Partizan ili bilo koja druga utakmica svejedno. To sigurno i meni i mladim igračim daje energiju da se što bolje pokažemo“.

Prethodnu sezonu Lešić je započeo u FMP, a završio u Premijer ligi Irana. Posle nekoliko meseci prihvatio je ponudu Čačana...

Otkad je Malina trener uvek je bila neka priča, ali ove godine smo uspeli da dođemo do približnih zajedničkih ciljeva. Ja sam odlučio da još koju godinu pružim sebi šansu u nekom ozbiljnijem takmičenju, tako je i došlo do saradnje na obostrano zadovoljstvo. Njegove ambicije, timske i moje su se poklopile, bilo je jednostavno da se dogovorimo“.

Priznaje da mu je bilo potrebno vreme da se prilagodi na činjenicu da Marinović sada diriguje pored terena.

U početku mi je bilo čudno, jer smo do skoro bili saigrači. Sad sam se navikao, imamo odnos trener - igrač, to je najbolje. Moram da ga slušam, nemam mnogo izbora… Mi ga dovodimo nekad do ludila, nekad verovatno i ja u nekim situacijama. Ali, mislim da je sve to u opisu posla. On je mlad trener, pred njim je svetla budućnost. Verovatno kad neke stvari zamisli, pa ne bude tako, padne roletna… Takav je bio i kao igrač. Ali, trudimo se da ga što manje nerviramo“.

Lešić je pričao i o kvalitetu ABA lige ove sezone...

Ima pet - šest timova koji će se boriti za gornji deo i ostali koji će se boriti za opstanak. Mislim da je izjednačena liga, sem tih timova koji se bore za vrh. Što se kvaliteta tiče - čim imamo evroligaša Zvezdu, svi znamo kakav je Partizan, Budućnost… Mislim da mladi igrači mogu u ovoj ligi da napreduju“.

Iskusni košarkaš kaže da nije od onih igrača koji su „učitelji“ mlađima na terenu i van njega.

Nemam takav stav. Meni više mladi daju energiju i snagu, da mogu da izguram dok ne okačim patike o klin. Razmišljam o kraju karijere… To će u nekom trenutku javiti, da li za godinu, dve ili za šest meseci kad završi ova sezona - ne znam ništa. Uz mlade osećam da mogu još koju godinu, a da li će zdravlje da posluži videćemo. Nije mi to neka preterana briga, koncentrisan sam na ovu sezonu da što bolji rezultat izvučemo“.

Kada pogleda kompletan košarkaški put, na koji je pre mnogo godina krenuo iz Požarevca, može da bude zadovoljan.

Mnogo sam menjao, skoro svake godine… Ostala mi je želja, otkad sam krenuo sa košarkom – da u jednom klubu ostavim značajan trag, da provedem mnogo godina. Malo mi je žao zbog toga. Na početku, kada sam došao u Zvezdu, mislio sam da ću tu biti do kraja, ali to je bila samo neka mašta... Put je navodio da svake godine menjam timove, ali zadovoljan sam karijerom u principu. Sigurno da je u nekom trenutku moglo da ode u boljem smeru, ali nisam osoba koja preterano pati... Šta je bilo, bilo je. Uvek gledam i drugu stranu – moglo je možda da bude i gore. Verovatno je to neko postavio kako je trebalo biti. Zadovoljan sam, poželeo bih svim ovim mladim igračima neka makar ovoliko prođu i sigurno da će biti srećni“.

Dok je provodio vreme na treninzima, sticao je i prijatelje za ceo život. Jedan od njih je Nemanja Bjelica, sa kojim se i okumio.

Stalno se čujemo, u kontaktu smo. Ovo mu je prva sezona da ima značajnu ulogu u timu koji je među top tri u NBA. Igra što je za njega najbitnije i ima ulogu o kojoj je maštao otkad je otišao u Ameriku. Napokon je dočekao to što je želeo, siguran sam da će tek da se pokaže u pravom svetlu. Na aplikaciji mi je njegov klub među favoritima, tako da odmah ujutru pogledam šta je uradio tokom noći, ako ne pogledam utakmicu“, zaključio je Sava Lešić.

ABA LIGA - 9. KOLO

Četvrtak

Zadar - Igokea 64:77

/Karter 18 - Voler 19/

Subota

17.00: (1,80) Cibona (14,5) FMP (2,15)

19.00: (1,80) Krka (14,5) Borac (2,15)

21.00: (1,45) Partizan (15,0) Budućnost (3,05)

Nedelja

12.00: Mega - Cedevita Olimpija

17.00: Mornar - Split

18.00: Studentski centar - Crvena zvezda

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Sava LešićKK Borac Čačak

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara