Luka Banki (©Starsport)
Luka Banki (©Starsport)

Selektor Letonije: Sistem 'prozora' ne funkcioniše, rizikuje povrede igrača

Vreme čitanja: 3min | uto. 08.11.22. | 16:56

Luka Banki pred mečeve sa Grčkom i Velikom Britanijom govorio o problemima sa kojima se suočava u poslednjem trenutku

Letonija, lider grupe u kojoj je Srbija, besprekorno je odradila dva letnja 'prozora' i praktično je jednom nogom zakoračila u avion za FIBA Svetski kup 2023. godine. Italijanski stručnjak Luka Banki koji sedi na selektorskoj stolici Letonaca ipak smatra da tek čeka veliki posao njegov tim koji 11. novembra igra u Grčkoj, a tri dana kasnije dočekuje Veliku Britaniju i da nema razloga za bilo kakvo opuštanje. Posebno, jer kao i ostale selekcije ne može da računa na najbolje igrače.

Izabrane vesti

"Ne možemo da okupimo najbolje, a javljaju se i neočekivani problemi s kojima se suočavamo u poslednjem trenutku. Sastavimo tim od momaka koji su dostupni i one koji rade više individualno. U veoma teškoj smo grupI, to smo znali od početka. Činjenica da smo lideri, otežava nam posao s jedne strane, jer će protivnici obratiti više pažnje kada se spremaju za mečeve protiv nas“, rekao je Banki.

Italijan je neplanirano, u poslednjem trenutku, ostao bez pomoći Rodiona Kuruca, prošlosezonskog člana Partizana, a sada uzdanice španskog Betisa koji se pre nedelju dana se požalio na bol u levoj nozi. Ustanovljeno je pucanje mišića, pa će morati da pauzira oko mesec dana. Na drugoj strani u reprezentaciju se, posle dve godine vraća veteran Janis Tima koji je od završetka prošle sezone u razvojnoj ligi bez kluba.

"Janis je tu da igra. Ne organizujemo mu odmor u Letoniji. On je ovde jer verujemo da je spreman da igra i pomogne reprezentaciji. Iskusan je i dobar za ovaj nivo košarke. Naravno, nedostaju mu utakmice, ali pred nama su treninzzi na kojima mora da pronađe ritam."

A zajednički ritam nikako da nađu FIBA i Evroliga, pa Banki ne krije negodovanje činjenicom da Svetska kuća košarke nije u stanju da se dogovori sa kolegama iz evropskog klupksog takmičenja kako bi se napravio kalendar u kojem bi igrači, imajući dovoljno vremena za odmor, mogli da pomognu reprezentaciji i da provedu pune sezone u klubovima.

"Evroliga i FIBA imaju neku vrstu nesporazuma. Mislim da pomeranje utakmica za jedan dan ne menja mnogo. Treneri koji vode mnogo mečeva u sezoni veruju da su 'prozori' rizična prilika da se košarkaši povrede. Ovaj sistem je već dokazao da više ne funkcioniše. Očigledno postoji sukob između dve organizacije. Mora da se šire gleda na izuzetno gust raspored koji sada dovodi igrače u opasnost od povreda. Prošlog leta mnogi su morali da odu da pomognu reprezentaciji odmah posle kraja plej-ofa u prvenstvima. Igračima je potrebno i vreme da se odmore", dodao je Banki koji će na raspolaganju za pomenuta dva meča imati 15 igrača.

Na njemu su: Mareks Mejeris, Dairis Bartans, Janis Tima, Janis Strelnijeks, Artis Ate, Klavs Čavars, Rihards Lomaž, Andrejs Grazulis, Martins Laksa, Marcis Štajnbergs, Anžejs Pasečniks, Karlis Silins, Toms Leimanis, Arturs Žagars, Kristers Zoriks.


tagovi

Luka BankiKošarkaška reprezentacija LetonijeLetonijaRodion Kuruc

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara