(FOTO: Fiba)
(FOTO: Fiba)

Senzacija na Mundobasketu! Francuska je eliminisana, Letonija preživela što niko ne bi

Vreme čitanja: 4min | ned. 27.08.23. | 17:31

Furiozno su igrali Furnije i Galski petlovi, vodili 39 minuta i na kraju ispali

Prva prava senzacija na Mundobasketu!

Neverovatna Letonija je eliminisala Francusku! Jedan od favorita takmičenja je vodio 39 minuta uz nestavrno šutersko veče ali je na kraju prokockao pobedu. Letonci su prvi put na meču poveli 37 sekundi do kraja i na kraju slavili 88:86. Uz Kanadu su obezbedili plasman u narednu fazu, Francuska i Liban su eliminisani kolo pre kraja...

Izabrane vesti

Posle katastrofe protiv Kanade, Francuzi su već u drugom kolu Mundobasketa bili u situaciji da igraju meč “biti ili ne biti” za prolaz protiv direktnog rivala. Letonci su u prvom kolu očekivano deklasirali autsajdera Liban i ovo im je takođe bila jedina šansa za prolaz s obzirom da su Kanađani daleko iznad svih u grupi…

Strah od eliminacije je na kraju ukopao Francuze iako su se u većem delu meča kišom trojki obrušili na Letoniju i držali sve u svojim rukama.

Uzdali su se šuteri sa Baltika da će dalekometnom artiljerijom uzdrmati jednog od favorita i poslati ga kući, ali su patili od svog najjačeg oružja. Nadrealno su Francuzi šutirali sa distance predvođeni nezaustavljivim Evanom Furnijeom. Ali dobro su gađali i Letonci i držali priključak u većem delu meča što bi malo kome pošlo za rukom kada rival ima ovakav šuterski dan…

Furnije je u spektakularnom stilu otvorio i zatvorio prvu četvrtinu. Furnije je trojke šutirao 5/5, upisao 15 poena i četvrtinu zatvorio trojkom u poslednjem sekundu za 33:26. Letonci su pogodili pet od 10 trojki u tom periodu ali su svejedno bili u minusu od sedam poena.

Šuterska klinika Galskih petlova se nastavila. Imali su 78 odsto uspešnosti u šutu za tri poena sredinom druge četvrtine! Ali Letonci su se na krilima Žagarsa, Šmitsa, braće Bertans i ostalih držali na  jednocifrenom zaostataku i nisu dozvoljavali raspoloženom rivalu da se odlepi. Pokazali su neverovatan karakter i koncentraciju. Prišli su na samo poen zaostatka da bi na 20 sekundi do kraja poluvremena je Furnije pogodio još jednu trojku (53:49).

Francuzi su dodali gas na početku drugog poluvremena, šut za tri poena je nastavio da ih služi. U jednom trenutku sredinom trećeg kvartala su imali 13/18 za tri poena. Fransisko je trojkom u poslednjem sekundu napada pogodio za za 68:59, a kada je Jabusele poentirao za 72:59, delovalo je da su Letonci napokon kapitulirali i da im nema povratka.

Ali ko od šuta živi, od njega i umire.

200.000 dinara i danas čeka na tebe, izađi na crtu!

Od narednih devet šutnutih trojki do kraja meča, Francuzi su pogodili samo jednu. Furnije je posle perfektnih 5/5 za tri poena promašio svih šest narednih trojki. A Letonci su u poslednjem kvartalu počeli da pogađaju iz svih pozicija. Žagars, Šmits i Kuruc su topili prednost Francuza a kada je Davis Bertans trojkom smanjio na 72:77, drama je mogla da se namiriše.

Francuzi su dva minuta bili bez poena, Žagars je nalazio razne načine da poentira i na četiri i po minuta pre kraja smanjio zaostatak svog tima na samo poen. I dalje su Frabncuzi držali sve u svojim rukama ali ih je šut potpuno stao a Gober je u svom stilu počeo da greši kada je najvažnije.

Minut i 10 sekundi pre kraja je Furnije pogodio dva bacanja za 86:83 ali je potom promašio još jednu trojku. Gober je napravio faul u napadu a Letonci su preko Šmitsa sa linije penala došli do prvog vođstva na meču. Još jednom je promašio Furnije, za njim i Jabusele, Žagars je dao jedno bacanje, a poslednja šansa za Francuze je otišla kada je Fransisko iz teške pozicije u poslednjem skeundu promašio za tri poena.  

Furnije je prošao put od heroja do tragičara. Iako je ubacio 27 poena, na kraju je za tri poena šutriao 6/11 i promašio najvažnije šuteve. Jabusele je upisao 18, a Batum 13 poena. Gober se zaustavio na devet ali samo jedan koš je bio iz igre. Arturs Žagars je bio jedan od junaka letonskog tima. Meč je završio sa 22 poena i 8/11 iz igre iako je promašio šest od devet bacanja. Rolands Šmits je ubacio 20, a Davis Bertans 15 poena. Francuzi su na kraju imali 52 odsto za tri poena i čak 20 izgubljenih lopeti, a Letonci 40 odsto za tri poena i čak 14 ukradenih lopti. Sa Kanađanima će u poslednjem kolu igrati za prvo mesto u grupi...

MUNDOBASKET 3. DAN

Nedelja

Italija - Dominikanska Republika 82:87

/Spisu 17 - Tauns, Feliz 24/

Australija - Nemačka 82:85

/Mils 21 - Šruder 30/

Crna Gora - Egipat 89:74

/Vučević 16 - Saleh 26/

Liban - Kanada 73:128

/Spelman 16 - Beret 17/

Filipini - Angola 70:80

/Klarkson 21 - Gonsalveš 17/

Japan - Finska 98:88

/Hohinson 28 - Markanen 27/

Litvanija - Meksiko 96:66

/Valančijunas 15, Jakubaitis 15 - Hirona 13/

Francuska - Letonija 86:88

/Furnije 27 - Žagars 22/



tagovi

Mundobasket 2023košarkaška reprezentacija FrancuskeKošarkaška reprezentacija LetonijeEvan Furnije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara