Kodi Miler Mekintajer (©FIBA Basketball)
Kodi Miler Mekintajer (©FIBA Basketball)

Senzacija u Botevgradu: Kodi Miler Mekintajer bacio svetskog šampiona na kolena!

Vreme čitanja: 3min | ned. 25.02.24. | 18:15

Bugari dobili Nemačku iako su već u prvoj deonici gubili 15 razlike

Navikli smo da maltene tokom svakog 'prozora' FIBA kvalifikacija vidimo bar jednu senzaciju, nismo ostali uskraćeni za istu ni u drugom kolu razigravanja za Evrobasket. Botevgrad je video možda i najveću pobedu Bugarske u novijoj istoriji, na kolenima se našao aktuelni šampiona sveta - 67:62 (7:19, 21:8, 11:18, 28:17)

U potpuno haotičnoj utakmici još jednu briljantnu utakmicu odigrao je Kodi Miler Mekintajer, kome bi verovatno cela Bugarska danas rado dala prezime Mekintajerov jer igrama koje pruža u dresu naših istočnih suseda to apsolutno zaslužuje. Strašni plejmejker Baskonije briljirao je protiv svetskog prvaka i spakovao mu 23 poena (10/19 iz igre) uz pet skokova i četiri asistencije za 33 minuta i dao je poseban ton utakmici svojim potezima i pre svega kvalitetom, energijom i pristupom u utakmici koja je za mnoge bila unapred izgubljena. No, nije tako mislio ni naturalizovani reprezentativac Bugarske koji je tamošnjem narodu priredio izuzetno nedeljno popodne i pobedu koja će se godinama prepričavati.

Izabrane vesti

Bez obzira na to što su selektoru Gordonu Herbertu nedostajala praktično cela ekipa koja je u Manili osvojila zlato ispred Srbije i u Botevgradu su igrali, takoreći, drugopozivci mada su tu evroligaši poput Oskara Da Silve, Davida Kramera, Jonasa Matiseka, Maltea Deloua, Luisa Olindea i još nekih, Bugari su dobil utakmicu na srce, na borbu i na čistu inspiraciju daleko najboljeg igrača ove ekipe.

To kako je Nemačka odigrala u Botevgradu je za ozbiljnu analizu kompletnog stručnog štaba, jer su Gordonovi igrači ostali na ispod 30 odsto iz igre (18/62), te samo 33,3 posto za dva (12/36)! Kada na to dodate i 21 izgubljenu loptu, čak osam više od protivnika, teško je moglo da se uradi više. Nisu se ni Bugari proslavili u napadu, ali su uradili taman toliko da naprave ogromno iznenađenje.

Utakmica je sama po sebi bila jako teška za praćenje. Mnogo uspona i padova na obe strane doveli su do toga da Nemci povedu sa 15 razlike već u prvoj četvrtini (19:4) koja je završena rezultatom 19:7, da bi Bugari odmah u narednom periodu odgovorili serijom 13:0 i vratili utakmicu u ravan što je dovelo do ravnopravne borbe u kojoj nijedan tim nije mogao rezultatski da se odvoji.

Ključnu sekvencu u poslednja dva i po minuta odigrala je Bugarska koja je sa pet vezanih poena stekla kapitalnu prednost i istu uspela da sačuva do kraja. Počelo je sa dva penala Georgija Bojanova, da bi Hristo Zaharijev ubacio ključnu trojku na 75 sekundi pre kraja za 59:54. Gosti su srljali iz promašaja u promašaj, a kada je Kramer posle ofanzivnog skoka poentirao javio se Kodi Miler Mekintajer da stavi tačku na senzacionalan trijumf sa šest poena u poslednjem minutu.

Uz pleja Baskonije dobru utakmicu odigrao je upravo Hristo Zaharijev sa 15 poena i četiri uhvaćene lopte, dok je Georgi Bojanov uz pet skokova imao i 11 poena, doduše šest sa penala. Nemce je predvodio Oskar Da Silva sa 15 poena, 12 skokova i četiri asistencije, dok su po 11 poena imali Kramer i Matisek, s tim da je prvi imao i osam skokova.

Bugari su pokazali da nisu za bacanje i da bi sa Kodijem Miler Mekintajerom mogli da drugi put zaredom igraju na takmičenju najboljih evropskih selekcija.

KVALIFIKACIJE ZA EVROBASKET (DRUGO KOLO)

Grupa D

Nedelja:

Bugarska - Nemačka 67:62

/Miler Mekintajer 23 - Da Silva 15/

19.00: (1,25) Crna Gora (17,0) Švedska (4,40)




tagovi

Kodi Miler Mekintajerkošarkaška reprezentacija NemačkeOskar da SilvaKvalifikacije za Evrobasket 2025

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara