Janis Sferopulos (Foto: ABA liga)
Janis Sferopulos (Foto: ABA liga)

Sferopulos: Titulu posvećujem Topiću i Lazareviću

Vreme čitanja: 3min | ned. 19.05.24. | 23:48

"Nije lako osvojiti titulu na gostujućem terenu. Ponosan sam na svoje igrače i klanjam im se", dodao je grčki strateg

Slavlje i radost u glasu Janisa Sferopulosa. Došao je nenajavljeno, usred sezone na kormilo Crvene zvezde, i ekipu vodio do dva trofeja - Kupa Radivoja Koraća i sedme regionalne krune. Do kraja aktuelne sezone ima priliku da upotpuni tripletu u domaćoj Superligi i tako se zlatnim slovima upiše u istoriju tima sa Malog Kalemegdana. Mada, i ovako, njegovo nasleđe je neizbrisivo.

"Želim da čestitam igračima na trofeju. U celoj seriji smo igrali sjajnu košarku, a posebno večeras na strani. Kontrolisali smo meč, imali periode dobre igre. Partizan je imao blagu prednost u drugom poluvremenu, ali nismo paničili, vratili smo se u meč. Igrali smo protiv velikog protivnika, koji ima sjajnog trenera i igrače. Bilo je ovo sjajno finale. Ovaj trofej dolazi posle veoma teške sezone sa mnogo povreda, nikada nismo imali pun roster, stalno smo menjali hemiju tima, ali smo na kraju našli način kako da igramo zajedno. Pehar pripada svima, prvo igračima, onda stručnom štabu, menadžmentu, pa navijačima, ali posebna posveta ide povređenom Nikoli Topiću i Stefanu Lazareviću koji večeras nije mogao da bude sa nama", istakao je grčki strateg na početku šampionskog izlaganja.

Izabrane vesti

Šta je bio ključ pobede?

"Važno je bilo što smo ih zadržali na 76 poena, defanzivno smo bili dobri, moglo smo biti u nekim detaljima i bolji. Borili smo se za svaki posed. Došli smo da igramo košarku, nije lako igrati utakmicu za utakmicu, dve kod kuće pa dve na strani kao u Evroligi. Nije lako ni pobediti dva meča kod kuće i onda doći ovde i imati istu dozu koncentracije. Bili smo mentalno pripremljeni za tešku utakmicu. Koncentracija je bila na najvišem nivou, ali i naša vera."

O atmosferi.

"Atmosefra je bila sjajna, bacili su nekoliko stvari na parket, ali je bilo uglavnom dobro. Ne razumem jezik, da li je bilo vređanja...

Sezona je obilovala diskontinuitetom i oscilacijama, ali je konačni cilj postignut.

"U januaru i februaru smo imali sve plejmejkere povređene, onda nam je Hanga uskakao na tu poziciju. To je bilo veoma teško, nije bilo kao balansirati tim i uloge. Posle svega toga, pronašli smo način kako da igramo, svi su utkali sebe u ovaj trofej."

Prokomentarisao je Sferopulos kratko i situaciju između Nanelija i Lazrevića koja je iskočila u prvi plan.

"Protiv smo svakog vida nasilja, posvećeni smo sportu i svako nasilje je protiv naših prinicipa, kao i onoga u šta verujemo."

Za MVP je proglašen Jago Dos Santos, dok je bitne minute odigrao i Rokas Giedraitis.

"Jago je iskoračio, iako je bio plan da bude reći plejmejker, on je postao prva opcija. Drago mi je što je postao MVP jer je to zaslužio. Rokas je univerzalni igrač, ne doprinosu samo poenima, već i skokovima. Postigao je bitne trojke u završnici, ali i imao i bitan doprinos u odbrani. Promenio je u toku sezone način na koji igra i to je bilo važno."

Kako ste pripremili igrače mentalno za utakmicu u negostoljubivoj atmosferi?

"Kada sam došao, igrali smo dva puta u kratkom vremenu sa Partizanom i izgubili zato što je bilo previše rano, ali smo sad bili mnogo pripremljeniji da igramo protiv crno-belih na strani. Nije lako osvojiti ttulu na gostujućem terenu, ponosan sam na igrače i klanjam im se zbog toga", završio je Sferopulos.


tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanJanis SferopulosABA liga

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara