Filip Petrušev (©fiba.basketball)
Filip Petrušev (©fiba.basketball)

Sjajan timski duh u Srbiji: Petrušev s pravom u NBA, Aleksa ima ludačku energiju

Vreme čitanja: 3min | uto. 05.09.23. | 17:05

Novi košarkaš Filadelfija Seventisiksersa zadovoljan izdanjem protiv Litvanije, hvali kapitena Bogdanovića, Milutinova, Avramovića...

Funkcionisala je Srbija kao dobro podmazana mašina u četvrtfinalu Svetskog prvenstva, te je ubedljivo savladala Litvaniju (87:68) i plasirala se među četiri najbolje ekipe na planetarnoj smotri, prvi put posle devet godina.

Svi igrači su dali vredan doprinos, kapiten Bogdan Bogdanović je povukao ekipu, Stefan Jović pogađao sa distance i spajao saigrače sa poenima, Nikola Milutinov dobio lavovsku bitku sa Jonasom Valančijunasom. Ali Bogdanov najbliži pratilac po poenima bio je bivši košarkaš Mege i Crvene zvezde, Filip Petrušev.

Izabrane vesti

Centar koji će od naredne sezone nastupati u NBA za Filadelfija Seventisikserse odigrao je daleko najbolju utakmicu na turniru, a verovatno i jednu od najboljih u dresu sa državnim grbom. Susret okončao sa 17 poena i šest skokova, uz 3/3 van linije 6,75 i 4/5 u šutu za dva. Sve to izveo je za 17 i po minuta i sakupio samo dva indeksna poena manje od Bogdanovića - 23.

A podsetimo da se povredio na startu turnira protiv Kine, propustio duele sa Portorikom i Južnim Sudanom. Polako je podizao broj obrtaja, proveo 10 minuta na parketu u porazu od Italije, a onda odlično iskoristio priliku u sudaru sa Dominikanskom Republikom - 14 poena i četiri skoka za 20 minuta. Protiv Litvanije je bio gotovo savršen, pa ne čude i pohvale saigrača.

"Sviđa mi se kako je igrao. Prihvatio se izazova protiv Valančijunasa i Motiejunasa. Odigrao sjajnu utakmicu. S razlogom je u NBA", tvrdi Marko Gudurić.

A šta Petrušev misli o svom nastupu? Da li mu je najbolji u reprezentaciji?

"Na velikoj sceni, svakako. Imao sam povredu na prvom meču, pa još fizički nisam gde treba da budem, ali mi je drago što sam mogao da pomognem Milutinovu, koji je imao mnogo posla u čuvanju Valančijunasa. Bila je to prilika za mene da uskočim pogotovu u napadu".

Kapiten i lider Litvanije, Jonas Valančijunas, limitiran je na 11 poena i četiri skoka, a proveo je samo 19 minuta u igri. Držali su Orlovi čas u reketu, postigli 48 poena, naspram 24 Litvanije.

"Čvrsto smo ga čuvali. Nismo mu dozvoljavali da dolazi do željenih pozicija. Milutinov je krupan i najviše mu je on pravio problema, čvrsto ga čuvao. Umorio ga je i onda je igranje protiv rezervnih centara bilo lakše", dodaje Petrušev.

---------

Izađi na crtu, ispuni dnevni zadatak sa Mundobasketa i osvoji deo nagradnog fonda od 200.000 dinara!

---------

Naravno, pohvalio je i kapitena koji već drugu utakmicu zaredom vuče tim u napadu.

"Probio je led, a mi smo ga pratili. Čak je i mene pokrenuo, postavio mi blok za trojku, što nam nije akcija. Svima pomaže da se razigraju. Dobar je kapiten".

Prokomentarisao je i koliko energije ekipi daje Aleksa Avramović. Prvi put igraju zajedno, a prošle sezone su delili megdan u večitom derbiju. Ipak, sjajno se slažu na terenu, ali i van njega.

"Ima ludačku energiju. Videli ste. Prvi put smo igrali zajedno i osećaj je sjajan", zaključio je Petrušev.


tagovi

Filip PetruševMarko Gudurićkošarkaška reprezentacija SrbijeMundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara