Maodo Lo i Edo Murić (©FIBA Basketball)
Maodo Lo i Edo Murić (©FIBA Basketball)

Slovenci dobili šamarčinu u Minhenu: Nemačka rutinski slavila, Dončiću stradao skočni zglob

Vreme čitanja: 2min | ned. 28.08.22. | 16:44

Derbi Grupe J završen pomalo i neočekivanim rezultatom

Aktuelni šampion i po mnogim analizama prvi favorit za zlato započinje odbranu evropske krune posle šamarčine u Minhenu! Nemačka je drugu utakmicu druge faze kvalifikacija za Mundobasket završila sigurnom igrom i ubedljivim trijumfom nad Slovenijom što je definitivno malo ko očekivao - 90:71 (17:20, 16:11, 28:15, 25:23).

Nemačka je zabeležila i sedmi trijumf u dosadašnjem razigravanju za planetarno takmičenje, dok je Sloveniji ovo treći poraz. Mnogo više od slabog izdanja i poraza u Audi Domu sve u redovima Slovenije zaboleće situacija sa Lukom Dončićem koji je sredinom treće četvrtine izvrnuo skočni zglob desne noge zbog čega je morao van terena.

Izabrane vesti

Srećom po selektora Aleksandra Sekulića, najbolji igrač Slovenije i Dalasa brzo se vratio na parket, ali je delovalo da čak ne igra punom snagom, iako je uglavnom pokušavao da preuzme odgovornost na sebe i pokuša da vrati rezultatsku neizvesnost. To se nije dogodilo, a domaćin je od trenutka Dončićevog izlaska kod rezultata 48:36, došao za dva minuta do 55:40 i savršene podloge za poslednju četvrtinu u kojoj je čak Goran Dragić umalo doživeo težu povredu posle jednog kontakta sa Andreasom Obstom na dvokoraku i nezgodnog pada na parket. No i prekaljeni as je uspeo da nastavi susret, ali poraz je bio neizbežan... Slovenija je posle Dončićevog izlaska terena izgledala sporije, nedovoljno agresivno, bez dovoljno energije što se nastavilo i kada se prva zvezda vratila u igru. Nemačka je treću četvrtinu dobila rezultatom 28:15, prelomila susret i završila veliki posao.

U ključnim trenucima utakmice najviše je iskočio Denis Šreder sa 17 poena i 10 asistencija. Plejmejker koga nismo imali prilike da vidimo u duelu sa Srbijom pre koji dan u Hamburgu pokazao je zašto je jedan od ključnih, ako ne i vodeći igrač Nemačke, pošto je rezultatski neizvesnu utakmicu pretvorio u rutinu. Odličnu rolu pružio je još jedan NBA košarkaš – Franc Vagner. Visoko krilo Orlanda imalo je 16 poena i sedam uhvaćenih lopti, dok je sjajno popodne imao i Johanes Fojtman sa 11 poena i 14 skokova. Andreas Obst je uz 13 poena (4/7 za tri) dodao i šest skokova.

Kod Slovenije 23 poena Luke Dončića (7/16 iz igre, 3/7 za tri), šest skokova, pet asistencija i četiri izgubljene lopte za 31 minut. Goran Dragić je ostao na devet poena (4/12 iz igre, 0/3 za tri). Izostao je ozbiljiji učinak Klemena Prepeliča, Jake Blažiča i Eda Murića koji su skupa imali tek 14 poena.

Videćemo šta će ovo značiti za aktuelnog evropskog šampiona na Evropskom prvenstvu...

KVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET - DRUGA FAZA

Nedelja

GRUPA J

Nemačka - Slovenija 90:71

/Šreder 17 - Dončić 23/

17.00: (3,90) Estonija (16,0) Finska (1,30)

20.00: (1,15) Izrael (20,0) Švedska (6,00)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Luka DončićGoran DragićDenis ŠrederKvalifikacije za Mundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara