Alen Smailagić (©Starsport)
Alen Smailagić (©Starsport)

Smailagić: Presudili Željko i uslovi, za reprezentaciju je bilo kasno

Vreme čitanja: 4min | pon. 16.08.21. | 21:44

Novi košarkaš Partizana otkrio šta je presudilo da potpiše za crno-bele, iskustvima iz NBA lige, ali i reprezentaciji Srbije

Počela je nova era košarkaškog kluba Partizan. Na klupu crno-belih se vratio najtrofejniji evropski trener Željko Obradović, a danas se na početku priprema pojavila i plejada novih igrača. Među njima i Alen Smailagić. Bivši košarkaš Golden Stejt Voriorsa. Mladi srpski košarkaš ne krije da je glavni razlog njegovog povratka u domovinu trener Obradović. Govorio je i brojnim drugim temama, pa se dotakao i reprezentacije Srbije, kojoj nije uspeo da pomogne tokom kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre. Na kraju neslavno okončanog.

Alen je od 2018. godine u NBA ligi, pre toga je nastupao za Beko u srpskoj ligi. Imao je priliku u najjačoj ligi sveta da radi i sa zvezdama poput Stefa Karija, Kleja Tompsona i Drejmonda Grina. Ipak, kada je stigao poziv Željka Obradovića, nije mogao da ga odbije.

Izabrane vesti

"Definitivno su presudili Željko i uslovi o kojima smo pričali. Prvo trener, pa onda uslovi. To su glavni razlozi zbog kojih sam došao".

Veruje da će puno napredovati uz trofejnog srpskog stručnjaka.

"Željko je stvarno mnogo dobar trener i očekujem da napredujem uz njega puno. Već na prvih par treninga mi je pokazao da imam još mnogo da učim i da ću mnogo naučiti od njega".

Iznenadio ga je intenzitet Obradovićevih treninga i ne krije da je zbog toga oduševljen. Ističe da kod devetostrukog osvajača Evrolige - uvek može bolje.

"Ovakav intenzitet treninga i ovakav način rada nisam još doživeo. Stvarno sam oduševljen koliko stvari pokušava da nam objasni i koliko znanja ima i time što nam na kraju pokaže da je on u pravu. Iako mi nešto uradimo dobro, on dođe i objasni nam da to može i malo bolje. Uzbuđen sam, igrači su spremni za rad, intenzitet na treningu je nemoguć i svi pokušavaju da se dokažu i to tera i druge da budu još bolji."

Nada se da će i u novom klubu igrati na poziciji krilnog centra. Koja mu je primarna i za koju se spremao u NBA ligi. Otvoren je ipak i za druge varijante.

"Moja želja je da igram četvroku, al to je sve stvar dogovora sa trenerom. Zavisi od utakmice do utakmice, od protivnika".

U najjačoj ligi sveta je ostvario veliki napredak. I to ne samo na terenu. Imao je prilike da upija znanje od velikih NBA igrača.

"Bilo je prilika, stvarno sam napredovao i kao čovek i kao igrač. Trenirao sam sa košarkaškim gigantima, Karijem, Klejom i Grinom. Mnogo su me naučili i naučio sam o životu mnogo više i načinu igranja. Da košarka nije samo na papiru, da nije akcija, nego da treba i da se igra".

Alen Smailagić (©Starsport)Alen Smailagić (©Starsport)

Za dve sezone u dresu Voriorsa odigrao je 29 utakmica i ostvario prosečan učinak od tri poena i jedan i po skok za 7,7 minuta na parketu. Šta ga je omelo da dođe do veće uloge?

"Godine i povrede koje nisam očekivao da ću imati".

U svoj napadački arsenal dodao je i šut za tri poena. Kako kaže, sada je na zavidnom nivou.

"Stvarno su radili na meni, posle svakog treninga su radili sa mnom za tri poena i doveli su me do zavidnog nivoa, na kojem nisam očekivao da ću biti. Popravili su mi šut, korigovali su me. Bilo je sve bolje i bolje i stvarno mi se svideo napredak u šutu".

Od crno-belih se u sezoni pred nama očekuje puno. Među glavnim favoritima su u Evrokupu i ABA ligi, a jasan je cilj da se klub vrati u društvo najboljih - Evroligu. Među navijačima vlada euforija.

"Očekujem isto što i navijači".

Alen Smailagić se pred početak priprema za olimpijski kvalifikacioni turnir u Beogradu našao na proširenom spisku Igora Kokoškova, ali na kraju ipak nije bio deo reprezentacije. Otkriva i koji se razlozi kriju iza toga.

"Nismo se još dogovorili sa Amerikancima, nismo znali gde ćemo biti i kada se znalo da će Željko doći, onda se već znalo i da ću doći u Partizan, ali je već bilo kasno za reprezentaciju", i dodaje da će u narednom periodu biti spreman da se odozve pozivu državnog tima:"Ubuduće, sigurno".

Ne krije da je as Ratnika iz San Franciska i trostruki NBA šampion Kari ostavio ogroman utisak na njega. Najviše vremena je ipak provodio sa Klejom Tompsonom i osvajačem zlatne olimpijske medalje iz Tokija Drejmondom Grinom.

"Najjači utisak mi je ostavio Stef Kari. Njegov način rada, stvarno se zalaže i nije ni čudo što je najbolji igrač. Komunicirao sam najviše sa Klejom i Grinom. Grin mi je ostavio utisak lidera na terenu, a od Kleja mi je ostala etika. Van terena se šali, ali na terenu je maksimalno ozbiljan".

Da li planira povratak u NBA?

"Kroz par godina. Želim da povučem što više znanja mogu od trenera da bi mogao da odem u Ameriku kao kompletan igrač".



tagovi

KK PartizanAlen SmailagićŽeljko ObradovićGolden Stejt VoriorsStef KariKlej TompsonDrejmond Grin

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara