Smenjen Đordi Bertomeu posle 20 godina!

Vreme čitanja: 2min | pet. 11.06.21. | 14:41

Klubovi jednoglasno razvlastili kontroverznog Katalonca

Košarkaška bomba dana stiže iz Evrolige! Ali nisu u pitanju košarkaši ili treneri, već smena dobro poznatog funkcionera Đordija Bertomeua.

Kontroverzni Katalonac od danas više nije na čelu Evrolige koju je vodio od njenog osnovanja pre 20 godina, javlja grčki SDNA. Bertomeu je danas izgubio podršku svih 11 klubova sa trajnim licencama. Na sastanku klubova deoničara, jednoglasno je odlučeno da se Bertomeu smeni. Na anonimnom glasanju su svi bili složni u nameri da sklone Bertomeua sa pozicije predsednika Evrolige. Glasanje je bilo anonimno ali uprkos tome nijedan klub nije želeo da mu pruži podršku.

Izabrane vesti

Sve je počelo pre nekoliko meseci na tajnom sastanku u Atini kada su predstavnici sedam klubova (Panatinaikos, Olimpijakos, Makabi, Žalgiris, Efes, CSKA i Milano) seli za sto kako bi dogovorili korake za smenu Bertomeua. Bili su zabrinuti zbog finansijske situacije u Evroligi i načina na koji su se finansije vodile od strane Katalonca i njegovih saradnika.

U međuvremenu su ih podržali i preostali klubovi sa trajnim licencama poput Reala, Barselone, Baskonije i Fenerbahčea, pa je Bertomeu danas jednoglasno smenjen sa mesta predsednika. On ostaje na funkciji generalnog direktora, ali su mu ovlašćena toliko smanjena da se može reći da je marginaliztovan.

Đordi Bertomeu je pravnik iz Barselone koji je od 1982. do 2000. godine vio na visokim funkcijama u španskoj košarci. Pre 20 godina je sa grupom saradnika osnovao kompaniju Evroliga koja je napravila tektonski poremećaj u evropskoj klupskoj košarci. Osnovala je takmičenje pod istim imenom i praktično uništila dotadašnju Evroligu pod patronatom FIBA. Vremenom je od Evrolige napravio zatvoreni sistem takmičenja u kojem su najbogatiji evropski klubovi bili privilegovani. Sve teže se u takmičenje ulazilo na osnovu sportskih rezultata, a sve češće na osnovu budžeta i sponzora. Najveći gubitnici promene sistema takmičenja su bili klubovi sa prostora nekadašnje Jugoslavije i Italije, a najveći dobitnici klubovi iz Španije, Turske, Nemačke, Francuske...


tagovi

Đordi Bertomeu

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara