Serž Ibaka (©fiba.basketball)
Serž Ibaka (©fiba.basketball)

Španci biraju između Ibake i Brauna

Vreme čitanja: 2min | pon. 30.05.22. | 15:06

Iskusni centar izrazio želju da ponovo obuče dres španske košarkaške reprezentacije

Kako prenosi španska Marka, Serž Ibaka je obavestio KS Španije da je spreman da nastupi na predstojećem Evropskom prvenstvu. Kongonac je deo španske reprezentacije postao još 2011. godine, kada se domogao zlata na Evrobasketu. Osvojio je potom i srebro na Olimpijskim igrama u Londonu, dok se na Svetskom prvenstvu dve godine kasnije nije proslavio.

On je obavestio tim menadžera reprezentacije Karlosa Himeneza o svojim željama, dok je operativac Furije bio u SAD kako bi razgovarao sa španskim igračima.

Izabrane vesti

Nije ga bilo osam godina u državnom timu, delom i zbog lošeg odnosa sa selektorom Serđom Skariolom. Do problema je došlo na Olimpijskim igrama u Londonu, jer je Ibaka smatrao da zaslužuje veću minutažu. Ipak, izgladili su odnose dok je španski stručnjak bio u stručnom štabu Toronto Reptorsa.

Pred Mundobasket u Kini je takođe bio spreman da pomogne, ali je umesto njega u najmnogoljudniju zemlju sveta otišao Nikola Mirotić. Smatralo se da igrač takvog profila u tom trenutku više odgovara ekipi.

Centar Milvoki Baksa bi sada savršeno legao Špancima, jer su braća Gasol odigrala svoje uloge u dresu sa državnim grbom i neće više biti na raspolaganju reprezentaciji.

Ipak, postoji i problem za Ibakin povratak. Naime, evropske selekcije imaju pravo na samo jednog naturalizovanog igrača, a Španci bi to da iskoriste kako bi popunili rupu u spoljnoj liniji. Serhio Ćaćo Rodrigez se povukao, dok su Riki Rubio i Karlos Alosen ozbiljnije povređeni. Zato Furiji treba novi plejmejker.

S ozbirom da konkurencija među španskim igračima nije idealna, pojavila se mogućnost da igrom Španije diriguje Lorenzo Braun. Savez je voljan da ga naturalizuje, ali bi u tom slučaju bivši igrač Crvene zvezde morao da se odrekne američkog pasoša. Pitanje je da li će na to pristati, ali je jasno da je Španiji neophodan plejmejker.

Zato ćeu narednim danima Španci morati da donesu važnu odluku. Da li da nastave sa pokušajima da naturalizuju Brauna ili da mesto rezervisano za strance ostave Seržu Ibaki i dobiju novu snagu u reketu.


tagovi

Serž IbakaLorenzo Braunkošarkaška reprezentacija Španije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara