Slavlje košarkaša Barse (©Star Sport)
Slavlje košarkaša Barse (©Star Sport)

Španci i dalje kolo vode: Barselona prebrodila krizu u hodu, Fener u ozbiljnom problemu

Vreme čitanja: 5min | pet. 08.12.23. | 23:00

Virtus apsolutni hit Evrolige, ubacio 100 poena Makabiju uz još jednu odličnu rolu Toka Šengelije, blistao i Lorenzo Braun

Španski velikani kolo vode i posle 13 kola Evrolige! Real Madrid i dalje je neprikosnoven na vrhu sa samo jednim porazom, odmah iza je Barselona koja se oporavila od poraza u Bolonji i dobila jako težak susret protiv Fenerbahčea - 89:81 (16:19, 22:31, 25:14, 26:17).

Oseća se određeni pad u igri Barselone u poslednje vreme, to se delimično osetilo u Bolonji pre dva dana, a i večeras je bilo momenata kada se ekipa Rođera Grimaua borila sa krizom u hodu, pre svega kada su gosti pogađali trojke u dobrim serijama. Ipak, Fenerbahče se nalazi u sve većem problemu koji bi mogao da ga košta prolaska u četvrtfinale, ali i ostvarivanja glavnih ambicija za ovu sezonu. Ne pamti se kada je Fener u poslednjih desetak godina igrao ovako slabo na gostovanjima - samo jedan trijumf u osam utakmica van svoje kuće! To je učinak nedostajan evropskog šampiona iz 2017. godine i jednog od najbogatijih klubova Evrope.

Izabrane vesti

S druge strane, Barselona je ostala neporažena na svom parketu i vezala sedmu pobedu u Blaugrani od početka takmičarske 2023/24 u elitnom takmičenju. I ovaj je susret imao očekivane amplitude na obe strane. Barsa je bolje počela, povela rano sa osam razlike, posle čega su košarkaši Fenerbahčea nadigrali protivnika za 20 poena i pred kraj drugog perioda imali +12 u rukama (50:38)! Fener je ovaj period utakmice završio sa 31 poenom, ukupno 50 poena za 20 minuta što je učinak kojim malo ko može da se pohvali kada dođe u Kataloniju na noge Barseloni.

Sve što su igrači Dimitrisa Itudisa uradili u prvom delu brzo je palo u vodu. U nastavku je Fener značajno omanuo u napadačkom delu, ostao na samo 31 poenu što nije bilo dovoljno da se nadigra Barselona koja je uspela da proigra i posle ozbiljnog nadmudrivanja i rvanja okrene rezultat koji je kroz celu poslednju četvrtinu čuvala i stigla do bitne pobede. Barsa je u nastavku odgovorila Feneru sa 51 poenom!

Rekord sezone zabeležio je Vili Ernangomes sa 21 poenom uz skok do dabl-dabla. Niko Laprovitola imao je 15 poena, uključujući devet u poslednjoj četvrtini, dok su Tomaš Satoranski i Jan Veseli dopisali po 12 poena. Leteći Čeh i argentinski as imali su posebno važnu ulogu u završnici susreta, prvi je pogodio važnu trojku na 41 sekund pre isteka vremena čime je odveo Barsu na +8 (87:79), dok je drugi ostao hladnokrvan i sa pet poena u zaključna dva minuta stavio tačku na pobedu. Nikola Kalinić proveo je na parketu skoro 23 minuta i imao sedam poena, tri skoka i dve asistencije.

Najdžel Hejs Dejvis je protiv svog nekadašnjeg kluba ubacio 18 poena, Džonatan Motli je imao 15, a Tajler Dorsi 13 poena uz sedam asistencija. Marko Gudurić je odigrao ispod očekivanja i za 13 minuta u igri ubeležio je četiri poena i dva skoka. Feneru i drugi poraz u ovoj duploj sedmici dolazi u nezgodnom trenutku, pošto u ponedeljak sledi veliki derbi turskog prvenstva protiv Efesa...

Dok je Fenerbahče u sve dubljoj krizi, Virtus potvrđuje da je ne samo veliki hit Evrolige, već da je zaista ozbiljan kandidat za četvrtfinale, a ko zna možda i nešto više! Posle Barselone, Virtus je kompletirao duplu nedelju i drugom reckom i to na prvoklasan način - stotkom protiv Makabija! Još jedan bivši šampion Evrope položio je oružje u italijanskom studentskom centru i to uz fantastičnu igru izabranika Luke Bankija - 100:90 (28:29, 21:20, 29:23, 22:18).

Jako lepu, zanimljivu, brzu, dopadljivu i efikasnu košarku igraju Bankijevi momci! Makabijevi košarkaši osetili su koliko boli Virtusova oštrica, a pre svega koliko dobro igra italijanski velikan kada su sve dizne otvorene! Toko Šengelija po gotovo svim merilima zasad igra sezonu karijere i uz Majka Džejmsa je verovatno glavni kandidat za MVP priznanje, apsolutno zasluženo ako gledamo učinak posle dosadašnjih 13 kola.

Gruzin je odigrao još jednu vrhunsku rolu sa 27 poena (11/16 iz igre), osam skokova, po jednom asistencijom i ukradenom loptom za indeks korisnosti 34! Uz njega odličan je bio Marko Belineli koji je izneo veliki teret sa 22 poena (8/16 iz igre, 4/8 za tri), dok su dvocifreni bili još Danijel Heket i Džejlin Smit sa 12 poena, osam asistencija i četiri skoka, odnosno 10 poena, tri uhvaćene i dve ukradene lopte.

Dvojac Šengelija – Belineli došao je kao odgovor na igru Makabijeve osovine Lorenzo Braun – Vejd Boldvin koji je ubacio više od polovine ekipnih poena. Nekadašnji plejmejker Crvene zvezde ponovo je imao zapaženu rolu sa 26 poena (11/21 iz igre, 1/6 za tri), šest skokova, pet asistencija, dve ukradene lopte i sedam iznuđenih faulova, što je u zbiru dalo indeks korisnosti 32. Boldvin je dopisao 20 poena, uz četiri uhvaćene i tri podeljene lopte, dok je dvocifren bio još Bonzi Kolson sa 10 poena.

Utakmicu su rešili detalji, jer je bitka bila gotovo sve vreme izjednačena. Domaćin je imao dva "izleta" u zonu dvocifrene razlike, ali se Makabi nije predavao do kraja, što je uticao da praktično svih 40 minuta vlada neizvesnost. Kada se podvuče crta hladna glava Danijela Heketa i Toka Šengelija, naročito sa linije slobodnih bacanja dala je prevagu u korist Virtusa koji je sada na skoru 9-4, uz tri pobede u protekla četiri kola!

Asvel je na svom terenu pretrpeo novu blamažu! Zaličilo je kratko da će se energija tima promeniti dolaskom Đanmarka Poceka, ali to nije slučaj. Valensija je vezala drugu pobedu i deklasirala Asvel u Vilerbanu rezultatom 78:55 (18:23, 17:10, 18:8, 25:14).

Posle sasvim solidne prve četvrtine domaćin je doživeo slobodan pad iz kojeg se nije oporavio, pa je u naredne tri deonice ubacio samo 32 poena, tek devet više nego u uvodnih deset minuta! Valensija je igrala konstantno i apsolutno zasluženo odnela ubedljiv trijumf.

Kod Slepih miševa Semi Odželeje je imao 16 poena i pet skokova, Kris Džons ubacio je 14 poena uz pet asistencija, dok je na drugoj strani Žofri Lovernj bio na 13 poena uz dva skoka do dabl-dabla.

Asvel ostaje zakucan za dno tabele, gde je i Alba takođe sa dve pobede, dok je Valensija na skoru 7-6.

EVROLIGA - 13.KOLO

Četvrtak

Alba - Efes 89:97

/Timan 31 - Larkin 32/

Panatinaikos - Real Madrid 78:90

/Nan 24 - Hezonja 19/

Partizan Mozzart Bet - Olimpija Milano 82:69

/Panter 19 - Šilds 19/

Petak

Žalgiris - Monako 79:83

/Dimša 14 - Džejms 25/

Olimpijakos - Bajern Minhen 77:69

/Piters 14 – Edvards 11/

Barselona - Fenerbahče 89:81

/Ernangomes 21 – Hejs 18/

Baskonija - Crvena zvezda 87:85

/Sedekerskis 18 – Giedraitis 24/

Virtus Bolonja - Makabi Tel Aviv 100:90

/Šengelija 27 – Braun 26/

Asvel - Valensija (U TOKU)



tagovi

KK BarselonaEvroligaVirtus BolonjaKK Makabi Tel AvivTornike ŠengelijaLorenzo BraunKK FenerbahčeMarko GudurićNikola Kalinić

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara