Slavlje košarkaša Španije (©FIBA Basketball)
Slavlje košarkaša Španije (©FIBA Basketball)

Španci i sa trećepozivcima prejaki za Island, Rejkjavik potopljen sa 14 trojki

Vreme čitanja: 2min | čet. 23.02.23. | 23:10

Ekipa koju je vodio Luis Hil imala samo Alberta Dijaza i Đoela Paru od osvajača evropskog srebra, trijumf odgovara Gruziji

Španija je ne samo najkošarkaškija nacija na svetu, već i zemlja koja živi za sport. Bez obzira na to što je karta za Filipine, Indoneziju i Japan odavno obezbeđena, Furija je odigrala meč u Rejkjaviku kao da ništa nije rešeno i pobedom rezultatom 80:61 (22:19, 21:14, 19:15, 18:13) pokazala da je u ovom trenutku za Island prejaka čak i sa ekipom u kojoj su većinom bili, može se reći, trećepozivci.

Od članova zlatne ekipe iz Berlina u sastavu su po običaju bili Alberto Dijaz i kapiten Đoel Para. Ostatak sastava kojim je komandovao pomoćnik Serđa Skariola Luis Hil sastojao se od igrača koji dosad nisu igrali previše ili su imali određenu ulogu tokom kvalifikacija. I opet je Španija izgledala suviše moćno...

Izabrane vesti

Aktuelni šampion Evrope i sveta dobio je utakmicu pogocima za tri, ali i agresivnom odbranom kojom je domaćin u drugoj, trećoj i poslednjoj deonici ostao na granici od samo 15 poena! Uz granitnu odbranu proradila je praćka, Španci su pogodili čak 14 trojki iz 25 pokušaja i nije bilo šanse za Island da napadne trijumf.

Izuzev uvodnih minuta susreta, gosti su do kraja držali stabilnu prednost koja nijednog trenutka nije bila ugrožena. Migel Salvo iskočio je sa 18 poena, uz sve tri pogođene trojke i indeks 21. Pep Buskets pratio ga je sa 11 poena, kapiten Para dopisao je jedan poen manje, dok je Tajson Perez skupio čak 13 skokova, šest u fazi napada! Island je predvodio Trigvi Hlinason sa 13 poena, dok je 11 poena ubacio Jon Aksel Gudmundson.

Španija je ovom pobedom učinila veliku uslugu Gruziji, koja u nedelju može i da izgubi sa najviše dva razlike i ode na prvi Mundobasket od osamostaljenja. Međutim, na krilima Toka Šengelije koji ovih dana postavlja svima primer kako se igra za reprezentaciju, Gruzini će ići na trijumf pred svojom publikom.

KVALIFIKACIJE ZA MUNDOBASKET - 5. kolo druge faze

Grupa K

Četvrtak

Litvanija - Mađarska 89:64

/Kuzminskas 14 - Hopkins 17/

Češka - Francuska 59:72

/Kižlink 23 - Vembanjama 22/

Bosna i Hercegovina - Crna Gora 74:66

/Roberson 17 - Peri 19/

Grupa L

Četvrtak

Holandija - Gruzija 80:88

/Krag 23 - Šengelija 25/

Island - Španija 61:80

/Hlinason 13 - Salvo 18/

Italija - Ukrajina 85:75

/Manion 28 - Sanon 15/



tagovi

Kvalifikacije za Mundobasket 2023košarkaška reprezentacija ŠpanijeAlberto Dijaz

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara