Astu Ndur (Foto: FIBA)
Astu Ndur (Foto: FIBA)

Špankinje srušile i Kanadu, srpske košarkašice imaju sve u svojim rukama

Vreme čitanja: 3min | ned. 01.08.21. | 05:26

Pobedom nad Južnom Korejom izabranice Marine Maljković obezbediće mesto u četvrtfinalu

Furiozna Španija je porazila i Kanadu - 76:66. Predvođene sjajnom Astu Ndur došle su Špankinje i do trećeg trijumfa, te su tako potvrdile prvo mesto u Grupi A pred četvrtfinale. Trijumf Španije nad Kanadom otvorio je i put Srbiji ka drugom mestu i plasmanu među osam najboljih selekcija. Izabranice Marine Maljković sada imaju zadatak da pobede Južnu Koreju i tako obezbede mesto u narednoj fazi (14.00).

Dominirala je Španija većim delom susreta, nošena sjajom Ndur, a koju Kanađanke nisu imale rešenja. Okončala je susret sa 20 poena i 11 skokova, uz samo dva promašaja iz igre (9/11, indeks 35). Ispratile su je Kristina Ouvina sa 15, kao i Alba Torens sa 12 poena. Sa druge strane 14 poena Kije Nurs, dok je 11 dodala Natali Ačonva. Sa 10 je susret okončala Letisija Amihiri. Špankinje su surovao kažnjavale greške protivnica, pa su postigle čak 26 poena posle izgubljenih lopti Kanađanki.

Izabrane vesti

Jako su loše Kanađanke otvorile meč, izgubile loptu u šest navrata već u prvih osam minuta, što je dovelo do toga da Špankinje posle 10 minuta igre imaju prednost od 23:11. Ndur i drugarice su šutirali 11/16 iz reketa. Pokušala je Kanada da se vrati, odigrala odličnu drugu četvrtinu, zategla odbranu i spustila zaostatak na čak četiri poena. Ipak, posle tajm-aut Lukasa Mondela Špankinje su se trgle, pa su na odmor otišle sa 40:34. Fascinantno je da su samo tri puta šutirale za tri poena i nisu pogodile nijednu trojku. Ndur je zato posle 20 minuta igre šutirala 5/6 iz igre.

Sve je postalo prilično jasno već početkom drugog poluvremena, počele su Špankinje da ubacuju i trojke, pa su treći kvartal otvorile serijom 13:2. Nisu se Kanađanke predale, probudila se i Kija Nurs i trojkom spustila deficit svoje reprezentacije na samo šest poena, ali to je ipak bilo kratkog daha. Vratile su Špankinje dvocifrenu prednost i potom rutinski privele meč kraju.

Kanada nije ostala bez šansi da se domogne četvrtfinala, kako mesto među osam najboljih čeka i dve najbolje trećeplasirane selekcije. Stvar bi mogla da zakomplikuje Južna Koreja, ali se nadamo da do toga neće doći.

Košarkašice Srbije (Foto: FIBA)Košarkašice Srbije (Foto: FIBA)

Evropske šampionke imaju zadatak da savladaju Južnu Koreju i tako obezbede drugo mesto u grupi, s ozbirom da imaju slabiju koš razliku od Kanade, koja je i pored poraza od Španije i Srbije u plusu (+7). Srbija je posle teškog poraza od Špankinja na -11.

Bilo kako bilo, naše košarkašice su svakako veliki favorit protiv Južnokorejki, koje su ipak ostavile odličan utisak protiv Španije na startu Igara (69:73), ali su potom pretrpele težak poraz od Kanade (53:74).

Protiv Španije se sa 26 poena istakla Kang Li seul, a treba istaći i odličnu Park Đi su, koja je protiv Kanade upisala dabl-dabl (15 poena i 11 skokova). Izabranice Marine Maljković bi na ovaj tandem posebno trebalo da obrate pažnju.

Naše košarkašice su odigrali odlično na otvaranju turnira protiv Kanađanki. Meč je okočan u dramatičnoj završnici, a pre mesec dana je svima postalo jasno da se naše lavice najbolje snalaze u takvim okolnostima (72:68). Ponovo je blistala Sonja Vasić sa 16 poena. U porazu od Španije (70:85) istakla se Jelene Bruks sa 16, dok je pola koša manje dodala Ivon Anderson. Napad ipak nije bio problem, već činjenica da naša odbrana nije mogla da izađe na kraj sa tandemom Torens - Ndur, koji je zajedno ubacio 45 poena.

Pobeda nam garantuje drugo mesto i drugu fazu, poraz značajno komplikuje situaciju, ali nas ne ostavlja potpuno bez šansi. Ukoliko bi Južna Koreja bila bolja od naših reprezentativki sa jedan do 12 poena razlike, Srbija bi ostala treća i tako zadržala šanse da se domogne četvrtfinala kao jedna od dve najbolje trećeplasirane ekipe.

OLIMPIJSKE IGRE, GRUPA A - TREĆE KOLO

Nedelja

Kanada - Španija 66:76

/Nurs 14 - Ndur 20/

14.00: (1,85) Južna Koreja (hendikep 19,5) Srbija (1,85)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

Olimpijske igre 2020tokio 2020ženska košarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara