Vasilis Spanulis (©Star Sport)
Vasilis Spanulis (©Star Sport)

Spanulis prvi put kao selektor: Hoću tim spreman da ubaci 70 i 110 poena, porodična atmosfera iznad svega

Vreme čitanja: 3min | uto. 03.10.23. | 20:08

“Već sam razgovarao sa desetak igrača, između ostalih i sa Janisom. On voli reprezentaciju, želi da bude sa nama sledećeg leta. Čeka ga velika sezona, povređen je i još se oporavlja. On je globalna superzvezda, ali isto tako i jako skroman momak“

U ponedeljak ozvaničeno, u utorak je Vasilis Spanulis zvanično predstavljen kao novi selektor Grčke.

Živa legenda grčke i evropske košarke, trostruki osvajač Evrolige i nekadašnji as reprezentacije pokušaće da vrati Helenima stari sjaj i podari im prvu medalju još od bronze sa Evrobasketa 2009. godine. Od tada Grci nisu bili ni blizu podijumu, što bi popularni Kill Bill da promeni u svom mandatu.

Izabrane vesti

Spanulis je predstavljen u društvu nekadašnjih saigrača, osvajača svetskog srebra 2006. godine - kuma i najboljeg prijatelja Nikosa Zizisa, novog tim menadžera, te člana Borda direktora Dimosa Dikudisa, potom Dimitrisa Dijamantidisa i Kostasa Carcarisa koji će biti zaduženi za razvojni program, dok će Sofoklis Skorcanidis biti ambasador tima.

“Ostvarenje sna. Sa Nikosom (Zizisom) sam imao nezaboravne trenutke, na terenu i van njega“, počeo je Spanulis, pa nastavio:

“Ne smemo da se plašimo, moramo da budemo hrabri i borimo se. Moramo da budemo kao porodica. Zaostavština moje generacije i sada mi je dužnost da buduće generacije budu što bliže timu kao celini“.

Mladi stručnjak kaže da je porodična atmosfera važna za današnje uslove košarke.

“Ono što nam je takođe potrebno je doza sreće. Vidite Nemačku, koja je u polufinale otišla kao rezultat poslednjeg šuta. Moramo da prebacimo pozitivnu energiju i prestanemo da razmišljamo o porazima i tome što nismo ništa uradili 14 godina. Moramo da precrtamo i misao da nemamo više dobrih igrača i šutera. Ni sam nisam bio neki šuter, iako sam pogađao one najteže, ali razlog je taj što sam imao samopouzdanje i verovao sam da će lopta ući“.

Atmosfera je reč koju je Spanulis mnogo puta ponovio tokom konferencije za novinare.

“U našem timu neće biti limita za godine. Svako ko je spreman da igra i pomogne, dobrodošao je u naš tim. Moramo da stvorimo dobru hemiju i nadam se da ću imati sve igrače na raspolaganju“.

Grčka je na Mundobasket otišla bez Nika Kalatesa i Kostasa Slukasa, ali i prve zvezde Janisa Adetokunba.

“Već sam razgovarao sa desetak igrača, između ostalih i sa Janisom. On voli reprezentaciju, želi da bude sa nama sledećeg leta. Čeka ga velika sezona, povređen je i još se oporavlja. On je globalna superzvezda, ali isto tako i jako skroman momak“.

Iako se 2015. godine penzionisao iz reprezentacije, Spanulis kaže da je sve vreme bio blizak sa nekadašnjim saigračima.

“Bili smo redovno u kontaktu, sada sa njima želim da napravim tim koji će otići na Olimpijske igre. Niko ne potpisuje ugovor i garantuje uspeh. Mi želimo tim u kojem ćemo svi da funkcionišemo kao porodica. Moramo da budemo spremni da ubacimo 70 i 110 poena. Niko nije očekivao da postignemo 101 poen protiv SAD na Mundobasketu 2006. godine, ali se i to desilo jer smo verovali“.

Prvi čovek grčkog Saveza Vangelis Liolios kaže da je po odlasku Dimitrisa Itudisa brzo postalo jasno da će naredni selektor postati Vasilis Spanulis.

“Od prvog momenta kada smo razgovarali, shvatio sam da je on najbolji kandidat. Treba nam reprezentacija sa jakim emocijama. Smiren sam i uveren da smo napravili dobru stvar. Odmah me je kupio svojim ponašanjem, stavom i idejama“, rekao je Liolios.

Grčka je već podnela kandidaturu da organizuje jedan od kvalifikacionih turnira za Olimpijske igre.

“Nismo bili na Olimpijskim igrama 16 godina. Sada smo poslali kompletnu dokumentaciju kako bismo bili organizatori“.

Odlazak Dimitrisa Itudisa vidi kao “prerani“, ali neizbežan...

“On je smatrao da je bilo najbolje za sve da prekinemo saradnju, jer nije mogao da se posveti i Grčkoj i Fenerbahčeu na isti način. Nije tražio ni evrocent kompenzacije, ništa. Rekao nam je da će uvek biti tu da pomogne, šta god bude potrebno“.


tagovi

Vasilis Spanuliskošarkaška reprezentacija GrčkeKvalifikacije za Olimpijske igre 2024.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara