Dinos Mitoglu u dresu Grčke (©fiba.basketball)
Dinos Mitoglu u dresu Grčke (©fiba.basketball)

Spektakl u Atini: Galisova četvorka pod svodovima OAKA Arene, Mitoglu vodio Grke do nove pobede nad Dončićem i Slovenijom

Vreme čitanja: 3min | pet. 04.08.23. | 20:33

Fešta u glavnom gradu Grčke na ceremoniji u čast legendarnog Nikosa Galisa i dominacija Dinosa Mitoglua koji se baš uželeo košarke, Slovence zabrinuo Čančar

Legendi grčke košarke, Nikosu Galisu, danas je odata velika čast, pošto je njegov dres iz reprezentacije sa brojem četviri zvanično povučen iz upotrebe. Otišao je pod svodove OAKA Arene, a čitav trenutak je Galis emotivno doživeo, te nije mogao da suzdrži suze. Ušao je u odabrano društvo, pošto su pre njega reprezentativne dresove povukle Nemačka u čast Dirka Novickog i Francuska u čast Tonija Parkera.

Nakon što su se prepune tribine dvorane u Atini poklonile čoveku koju je kroz karijeru igrao za samo dva kluba (Aris i Panatinaikos) i povukao se kao drugi najbolji strelac u istoriji reprezentaciji sa impozantnih 5.129 poena na 168 utakmica, osvajaču zlatne evropske medalje i 1987. i srebrne 1989. godine u dresu Helena, članu FIBA Kuće slavnih, na teren su istrčali reprezentativci Grčke i Slovenije i drugi put u dva dana odmerili snage u okviru priprema za Svetsko prvenstvo.

Izabrane vesti

I ponovo je slavila Grčka. Ovoga puta jednostavno nije moglo drugačije, jer prosto ne bi bilo logično da izgube pred Galisovim očima i na bilo koji način mu ukaljaju dan koji će sigurno pamtiti dok je živ. Svesni su toga bili i Slovenci, pa u finišu nije ni bilo Luke Dončića na terenu. Na kraju 88:77 u korist čete Dimitrisa Itudisa.

Grci su daleko bolje otvorili meč, nošeni odličnom atmosferom koja se na prepunim tribinama mahom generisala u Galisovu čast. Poveli su 12:3, pa vodili i 23:9, ali su se Dončić i drugovi na vreme trgli, pa su prvu deonicu zatvorili sa 16:4 za konačnih 27:25 u korist domaćina posle uvodnog kvartala.

Vodila se velika borba u nastavku, ali su se Grci ponovo odlepili krajem poluvremena, pa su na veliki odmor otišli sa sedam poena viška (51:44). Otišla je prednost Itudisove ekipe i na 20 poena u trećem kvartalu, pa je ubrzo sve bilo jasno. Sve što su Slovenci sa igračima iz drugog plana uspeli da urade je da priđu na sedam poena zaostatka u odlučujućih 10 minuta, ali su se Grci postarali da u finišu vrate dvocifren višak.

Pobednički sastav je predvodio Dinos Mitoglu sa fantastičnim dabl-dablom od 18 poena, 14 skokova i šest asistencija za indeks 37. Uželeo se košarke, s obzirom da je nije igrao poslednjih 16 meseci zbog zabrane koja mu je izrečena jer je kršio doping pravila. Vratio se Mitoglu i naredne sezone će nastupati za Panatinaikos.

Ispratio ga je Mihalis Luncis sa 17 poena, dok je novi košarkaš Baskonije Nikos Rogavlopulos dodao 10 poena, uz šest skokova.

Kod Slovenije je Dončić proveo nešto više od 13 i po minuta na parketu, ali je za to vreme fantastično šutirao: 3/4 za dva, 3/6 za tri i 3/4 sa linije penala za 18 poena. On se u prvom poluvremenu još požalio na povredu, pa je iz predostrožnosti bio pošteđen napora u nastavku, te je drugih 20 minuta proveo na klupi. Dvocifren je bio još samo Klemen Prepelič sa 12 poena.

U finišu susreta se povredio i Vlatko Čančar. Uhvatio se za koleno sa bolnom grimasom na licu nakon jednog doskoka i postoji bojazan da je povreda ozbiljnija. Testovi će pokazati o čemu se radi, jasno da bi izostanak košarkaša Denver Nagetsa predstavljao veliki udarac za Slovence.



tagovi

Nikos Galiskošarkaška reprezentacija Grčkekošarkaška reprezentacija SlovenijeMundobasket 2023Konstantinos MitogluLuka Dončić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara