Džedi Osman i Alperen Šengun - Evan Furnije i Amat Mbaje (©fiba.basketball)
Džedi Osman i Alperen Šengun - Evan Furnije i Amat Mbaje (©fiba.basketball)

Srbija dobija potencijalnog rivala - Francuzi protiv Turske u dvorani ispunjenoj zastavama polumeseca i zvezda

Vreme čitanja: 4min | sub. 10.09.22. | 10:04

U matineu se očekuje velika podrška za četu Ergina Atamana

Grupna faza Evrobasketa donela je mnogo uzbuđenja. Bilo je senzacionalnih pobeda, preokreta, neverovatnih individualnih izdanja, a nisu izostali ni incidenti, sudijske greške... Sada kreće ono pravo. U Berlin se preselilo 16 selekcija koje će se boriti za medalje, a nokaut fazu kontinentalne smotre, u netipičnom košarkaškom terminu, otvoriće selekcije Turske i Francuske (12.00).

Pobednik se u četvrtfinalu ukršta sa parom Srbija - Italija (nedelja, 18.00), pa će srpska košarkaška javnost pomno pratiti dešavanja sa prvog meča u Mercedes Benc Areni.

Izabrane vesti

Uvertiru u susret napravile su žalbe oba tima povodom termina odigravanja.

"Doneta odluka da meč sa Francuzima igramo u 12 časova je pokazatelj velikog nedostatka poštovanja prema nama koji smo zauzeli drugo mesto. Cilj je da se spreči turska javnost da ispuni salu u Berlinu", rekao je selektor Turske Ergin Ataman.

Istog mišljenja je i njegov koleg sa klupe Trikolora Vensan Kole.

"Najgori mogući termin. Većina smrtnika je u to doba gladna što ukazuje na brojne stvari, posebno da nećemo moći da šutiramo ujutru. U Londonu smo igrali dva meča od devet sati, pa smo ustajali u šest ujutru kako bi probudili mišiće pre odlaska na doručak", istakao je dugogodišnji kormilar francuske reprezentacije.

Prema prvim prognozama, u glavnom gradu Nemačke selekciju Turske očekuje domaćinska atmosfera. Mercedes Benc Arena broji 14.000 mesta, a na tribinama se očekuje veliki broj turskih navijača. Francuski mediji su se pozvali na izveštaje iz 2017. godine, koji ukazuju da je pre pet godina u Berlinu živelo oko 250.000 turskih državljana ili stanovnika turskog porekla.

"Verujem da će se naši iseljenici žrtvovati i ispuniti prostoriju zastavama polumeseca i zvezda, čak i ako je termin meča veoma neprikladan", svestan je i Ataman da će njegovi izabranici imati vetar u leđa.

Reprezentativci Francuske ističu da su navikli da protiv sebe imaju i tribine na Evrobasketu.

"Gosti smo od početka turnira. Izuzev utakmice sa Mađarskom, koja nije bila tako posećena, čitava dvorana je bila ispunjena Slovencima, Nemcima i Litvancima u prvoj rundi", rekao je košarkaš Njujork Niksa Evan Furnije.

Toma Ertel je tri godine branio boje Anadolu Efesa, pa je dobro upoznat sa fanatizmom turskih navijača.

"Biće im kao kod kuće. Kada god smo dolazili u Nemačku, bilo je više Turaka nego Nemaca", rekao je novi košarkaš Zenita iz Sankt Peterburga.

Na terenu nas verovatno očekuje jedna od najzanimljivijih utakmica osmine finala. Francuska je kao olimpijski vicešampion veliki favorit, posebno od kako je obelodanjeno da u sastavu turske neće biti plejmejker Efesa Šejn Larkin - do kraja Evropskog prvenstva.

"Ovo je za nas šok, jer sam očekivao da se vrati. Vesti su, nažalost, loše. Evrobasket je za njega gotov.Izostanakom Larkina dosta gubimo u ofanzivnom delu tima, ali i dalje imam jaku ekipu, dobre igrače", rekao je dvostruki uzastopni osvajač Evrolige sa Anadolu Efesom Ataman.

Ima Turska i dalje nekoliko sjajnih opcija na protivničkoj polovini. Čini se da je u ključnog igrača selekcije stasao Alperen Šengun. Centar Hjustona igra odlično od prvog dana, a borbu u Tbilisiju okončao je sa prosekom od 18,2 poena i 8,8 uhvaćenih lopti. Veliki broj napada ide preko njega, jer osim poenterskih sposobnosti ima i dobar pregled igre, pa često spaja i saigrače sa koševima. Iako je mladi centar iskočio tokom borbe na kontinentalnoj smotri, jasno je da su lideri ove generacija Džedi Osman i Furkan Korkmaz. Dugogodišnji košarkaš Klivlenda je drugi strelac ekipe sa 16,2 poena i treći skakač (5,4 u proseku). Korkmaz se nije prikazao u najboljem svetlu (11,3 poena). Imao je i sukob sa Dudom Sanadzeom koji je potom eskalirao. Prema njegovim rečima došlo je i do tuče u svlačionici. Posle toga je uspeo da namesti ruku i ubacio po 16 poena u ključnom meču sa Belgijom, a potom i protiv Španije.

Francuze očekivano predvodi tandem Evan Furnije - Rudi Gober. Košarkaš Njujork Niksa je prvi strelac turnira na Evrobasketu sa prosekom od 15 poena. Ima veliku slobodu u igri, spreman je da preuzme odgovornost kada se lomi, a čini se da je punim sjajem zablistao samo u sudaru sa Litvancima. Povukao je u završnici, bio najzaslužniji za preokret i trijumf sa 27 poena. Novi centar Minesote je polako palio motore. Najbolju partiju pružio protiv Slovenije na kraju grupne faze - 19 poena i osam skokova. Najkorisniji je igrač Trikolora na turniru sa prosečnim indeksom 16.6.

Utisak je ipak da Turska nije imala dosad prilike da igra sa ovako kvalitetnim protivnikom. Španci su je savladli na kraju grupne faze, iako se čini da kvalitetom (zbog brojnih izostanaka) ne mogu da pariraju Trikolorima. Koleovu četu krase sjajne fizikalije, odlični borci u reketu poput Gobera, Geršona Jabuselea i Vensana Poarjea, pa će mladi Šengun biti na velikom ispitu. Francuzima s druge strane nedostaje adekvatan doprinos sa spoljnih pozicija. Furnijea su dosad uspevali da isprate Ertel i Teri Tarpi, ali se očekuje veći doprinos od Timotija Luvavu Kabaroa, Elija Okoboa, pa i Tea Maledona u ofanzivi.

OSMINA FINALA EVROBASKETA

Subota

12.00: (3,90) Turska (16,0) Francuska (1,30)

14.45: (1,90) Slovenija (hendikep -16,5) Belgija (1,90)

18.00: (1,17) Nemačka (20,0) Crna Gora (5,50)

20.45: (2,55) Španija (14,5) Litvanija (1,60)

Nedelja

12.00: (1,70) Ukrajina (14,5) Poljska (2,30)

14.45: (2,70) Finska (14,5) Hrvatska (1,55)

18.00: (1,25) Srbija (17,0) Italija (4,40)

20.45: (1,15) Grčka (20,0) Češka (6,00)

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

Evrobasket 2022košarkaška reprezentacija Turskekošarkaška reprezentacija FrancuskeEvan FurnijeVensan KoleErgin AtamanAlperen ŠengunDžedi OsmanRudi Gober

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara