Bogdan Bogdanović, Svetislav Pešić i Stefan Jović (©Star Sport)
Bogdan Bogdanović, Svetislav Pešić i Stefan Jović (©Star Sport)

Srbija dobija rivale u Parizu: Da li odmah na Amere ili revanš sa Nemcima?

Vreme čitanja: 4min | uto. 19.03.24. | 09:54

Istovremeno izabranice Marine Maljković iz trećeg šešira čekaju žreb

Košarkaška Srbija će nešto posle 19 časova saznati imena protivnika u grupnoj fazi na Olimpijskim igrama u Parizu za obe konkurencije!

Žrebom u švajcarskom gradu Mi, košarkaši i košarkašice Srbije dobiće jasniju sliku koji put treba da pređu kako bi se našli u završnici takmičenja i u igri za olimpijsko odličje.

Izabrane vesti

Orlovi izvlačenje parova grupne faze dočekuju iz drugog, a dame iz trećeg šešira. Krenimo redom...

U obe kategorije takmiči se po 12 reprezentacija, a naša zemlja je u redu onih koje će imati predstavnike na oba turnira uz domaćina Francusku, te SAD, Nemačku, Australiju, Japan, Kanadu...

Muška selekcija je kartu za Pariz obezbedila na Mundobasketu u Manili plasmanom u finale gde je kasnije poražena od Nemačke. Sam prolaz među 12 najboljih bio je veliki poduhvat jer je Srbija morala da se nađe među dve najbolje evropske selekcije kako bi izbegla mučne kvalifikacije u kojima smo se već opekli pred Tokio.

Biće podeljeno 12 selekcija u tri grupe sa po četiri učesnika. U svakoj grupi biće najmanje dve i najviše tri selekcije sa evropskog kontinenta, dok će iz Azije, Afrike, Amerike i Okeanije po jedna ekipa popuniti svaku grupu. Zbog potreba TV prenosa, unapred je određeno da će Sjedinjene Američke Države biti smeštene u Grupi C, dok Francuska neće moći da bude žrebana sa njima, već u Grupe A ili B.

Srbija žreb čeka u drugom šeširu, što znači da sigurno neće moći na Australiju i na pobednika kvalifikacionog turnira u Rigi gde su uz domaću Letoniju još Gruzija, Filipini, Brazil, Kamerun i Crna Gora. Prvi šešir čine branilac olimpijskog zlata SAD, aktuelni svetski šampion Nemačka i pobednik turnira u Valensiji gde će se za plasman boriti Španija, Liban, Angola, Finska, Poljska i Bahami.

Treći šešir je prilično jak jer se u njemu nalaze domaćin Francuska, zatim Kanada i pobednik turnira u San Huanu koji popunjavaju domaćin Portoriko, te Meksiko, Obala Slonovače, Litvanija, Italija i Bahrein. Poslednji, četvrti šešir pripao je Japanu, Južnom Sudanu i osvajaču kvalifikacija iz Pireja gde se uz Grčku nalaze još Slovenija, Novi Zeland, Hrvatska, Egipat i Dominikanska Republika.

Srbija nema ograničenja iz prvog šešira. Već u grupnoj fazi može da se sastane sa Amerima koji najavljuju dolazak najjačeg sastava, ali i da ponovo izađe na megdan Nemcima, u reprizi finala Mundobasketa. Kao pobednik kvalifikacija u Valensiji 'crta' se Španija, mada treba obratiti pažnju na Finsku i Bahame...

ŠTA POSLE GRUPNE FAZE?

Prolaz dalje obezbediće po dve ekipe iz sve tri grupe, kao i dve najbolje trećeplasirane selekcije. Ostali završavaju takmičenje. Po završetku prve faze sledi novi žreb, kako bi se odredili parovi četvrtfinala. Kvalifikovani timovi biće podeljeni u četiri šešira, a koje će mesto zauzeti od prvog do osmog odrediće kumulativno rangiranje između tri grupe, po principu pozicija ekipa...

Šešir D činiće dva najbolje rangirana tima, Šešir E treći i četvrti, Šešir F peti i šesti, Šešir G sedmi i osmi tim po rangu. Tako će ekipe iz Šešira D biti ukrštene sa selekcijama iz Šešira G, a reprezentacije iz Šešira E sa onima iz F, uz napomenu da za četvrtfinale ne mogu da budu izvučeni isti parovi iz grupne faze. Pobednici četvrtfinala idu dalje, s tim da je odmah naglašeno da, ako bi se dogodilo da ekipe iz najjačeg Šešira D prođu dalje, ne mogu da se ukrste u polufinalu.

Četiri poražene selekcije iz četvrtfinala završavaju takmičenje, a njihovo konačno rangiranje od petog do osmog mesta biće učinjeno na bazi FIBA pravilnika.

U konkurenciji dama principi su gotovo identični, s tim što za žreb grupne faze postoje određene korekcije. Naime, u grupama će zajedno moći da budu najmanje jedna i najviše dve reprezentacije iz Evrope, dok će sa ostalih kontinenata biti maksimalno po jedna ekipa u svakoj grupi.

Izabranice Marine Maljković su u trećem šeširu zajedno sa Francuskom i Japanom. Prvi čine SAD, Kina i Australija, u drugom su Španija, Kanada i Belgija, dok četvrti šešir zauzimaju Portoriko, Nigerija i Nemačka.

Domaćini večerašnjeg izvlačenja su košarkaški asovi Karmelo Entoni i Peni Tejlor. Kvalifikacioni turniri igraće se od 2. do 7. jula u Pireju, Rigi, San Huanu i Valensiji. Završnica muškog olimpijskog turnira na programu je od 27. jula do 10. avgusta, dok je žensko takmičenje zakazano od 28. jula do 11. avgusta.

ŠEŠIRI PRED ŽREB - MUŠKI TURNIR

Šešir 1: SAD, Nemačka, Pobednik kvalifikacija u Valensiji.

Šešir 2: Srbija, Australija, pobednik kvalifikacija u Rigi.

Šešir 3: Kanada, Francuska, pobednik kvalifikacija u San Huanu.

Šešir 4: Japan, Južni Sudan, Pobednik kvalifikacija u Pireju.

ŠEŠIRI PRED ŽREB - ŽENSKI TURNIR

Šešir 1: SAD, Kina, Australija.

Šešir 2: Španija, Kanada, Belgija.

Šešir 3: Francuska, Japan, Srbija.

Šešir 4: Portoriko, Nigerija, Nemačka.
tagovi

košarkaška reprezentacija Srbiježenska košarkaška reprezentacija SrbijeSvetislav PešićMarina MaljkovićOlimpijske igre 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara