Nikola Jović (©FIBA)
Nikola Jović (©FIBA)

Srbija ga je zavolela, hoće li i Florida?

Vreme čitanja: 5min | čet. 14.09.23. | 09:44

Mundobasket će Nikoli Joviću nesumnjivo biti od velikog značaja pred nastavak karijere u najjačoj ligi sveta

Prvo veliko takmičenje u reprezentativnom dresu bilo je dovoljno Nikoli Joviću da kupi simpatije javnosti. Na stranu sada nešto slabija izdanja u završnici – ipak govorimo o momku od svega 20 leta – Jović je na Mundobasketu pokazao da je budućnost srpske košarke. Čini se i NBA lige, jer ima taj potencijal, samo još da vidimo ima li i podršku Majami Hita?

U startu nije moglo moglo da se sa sigurnošću zna šta Nikola može da donese reprezentaciji, jer je propustio dobar deo debitantske sezone u NBA zbog problema sa leđima, odigrao 15 utakmica u ligaškom delu, poslednju još krajem decembra, kada su se pojavili problemi. Tek u martu se vratio na parket, ali u Razvonoj ligi i odigrao šest utakmica, imao i nekoliko odličnih izdanja, na primer ono sa 26 poena i 10 skokova protiv Saut Bej Lejkersa. Nakon toga je ponovo imao probleme sa leđima, pa i povredom članka, a priliku da ponovo zakorači na teren dobio je u prvom timu Hita i to u plej-ofu. Ipak igrao je tek po nekoliko minuta u proseku.

Izabrane vesti

Koliko je uprkos svim problemima prva sezona u NBA za Jovića bila značajna videlo se početkom Letnje lige. Ubacio je 21 poen na prvom, 22 na drugom nastupu, potom imao manjih problema sa stopalom i na kraju se povukao kako bi se priključio pripremama reprezentacije. Imao je nekoliko odličnih nastupa pred Svetsko prvenstvo, pokazao svestranost u igri, a čak umeo značajno da utiče na dešavanja na terenu i bez napadačkog doprinosa: pomagao je u kontroli skoka, izgarao u odbrani, neretko i spajao saigrače sa koševima.

Na Mundobasketu je polako podizao broj obrtaja, protiv Kine ubacio devet poena za indeks 13, u susretu sa Portorikom bio jedan od najboljih sa 17 poena i indeksom 20, a protiv Južnog Sudana je njegov ofanzivni potencijal u potpunosti isplivao na površinu: 9/9 iz igre za 25 poena i indeks korisnosti 25. U susretima sa Italijom i Dominikanskom Republikom nije ostvario značajniji doprinos, ali je sasvim solidno koristio minute u eliminacionoj fazi. Po osam poena ubacio je Litvaniji i Kanadi, uglavnom je rezonski šutirao i pomagao u odbrani. Bio pravi timski igrač.

U finalu je izgoreo u želji da Srbiji donese zlato, napravio nekoliko loših odluka, ali sama činjenica da je selektor Svetislav Pešić imao poverenje u njega kada se lomila utakmica dovoljno govori. Na kraju, ne treba zaboraviti da je u jednoj od najvećih utakmici karijere, iako je došla u ovako ranoj fazi, bio blizu dabl-dabla sa devet poena i osam skokova. Kada se podvuče crta, imao je sjajan debitantski nastup na velikim takmičenjima. Nije zanemarljiva ni statistika od 10,1 poena, tri skoka i 2,6 asistencija na Svetskom prvenstvu, činjenica da je bio među glavnim kandidatima za nagradu Zvezde u usponu, koja je ipak pripala značajno iskusnijem vršnjaku iz Australije, Džošu Gidiju.

Nema sumnje da će Manila zauvek ostati urezana u sećanja mladog srpskog košarkaša, ali i da će mu iskustvo sa planetarne smotre, i to na startu karijere, mnogo značiti. Često sportisti pričaju da im pripreme sa reprezentacijom i učestvovanja na velikim takmičenjima, naročito kada se ostvari zapažen rezultata, mnogo znače na polju samopouzdanja pred klupsku sezonu. Svesni su toga bili i u Majamiju, pa mu nisu stajali na put kada je došao poziv Srbije. Nema sumnje da su napravili dobar potez, te da mogu samo da budu zadovoljni onim što je Nikola prikazao na Filipinima.

"Igra dobro i baš je zabavno to što smo ovde u isto vreme. Mnogo je radio iza kulisa. Niko nije obraćao pažnju u martu, aprilu i maju kada je dva puta dnevno vežbao i totalno promenio svoje telo. Sada je potpuno zdrav. Radio je na svojim veštinama i pripremio se za ono za šta smo pretpostavili da će biti jako bitno leto", pričao je trener Majamija Erik Spolstra srpskim medijima u Manili.

"Prvo Letnja liga u Sakrametnu i Vegasu, gde je igrao veoma dobro, a onda i prilika da se takmiči za mesto u sastavu i potencijalno minute… On je prestigao sve ostale za sada. Uživam u njegovoj igri, stručni štab uživa, bude se u pola pet svakog jutra da gledaju njegove utakmice i navijači Miamia ga podržavaju. Uzbudljivo je, fanovi Hita prate Svetsko prvenstvo. Naravno da prate naš tim, ali svi prate i Nikolu. Videli smo koliko je radio, zaslužio je ovo. Sve ovo je tu zaslugom njegovih radnih navika i posvećenosti".

A sada - zasluženi odmor, pa onda od sredine oktobra prilika za Jovića da zasija i u najjačoj konkurenciji na svetu. Iako se u američkim medijima pisalo da bi mogao da bude uvršten u trejd za Demijana Lilarda, u poslednje vreme su te priče zatajile. A nema sumnje i da su Spolstra i prvi čovek tim sa Floride, legendarni Pet Rajli, videli kakav se potencijal krije u srpskom reprezentativcu.

Čini se i da u Majamiju ima sasvim dovoljno prostora za Jovića. Njevogom igračkom profilu jedino su slični Kol Svajder i Dru Piterson, ali oni su tek sredinom avgusta stigli u ekipu, te je prilično jasno da je Nikola ispred njih u hijerarhiji. Kejleb Martin, Haime Hakez, Hejvud Hajsmit i Džastin Šampejni su više klasična krila, sva četvorica značajno niži, Hakez i Šampejni praktično mogu i na poziciju dvojke zbog svojih karakateristika, dok je Džamal Kejn na dvosmernom ugovoru. Džimi Batler je naravno - nedodirljiv.

Dakle, utisak je da je Jović unikat u rosteru Majamija: visoka četvorka sa mekom rukom, odličnih atletskih sposobnosti. A sada ima i veoma vredno iskustvo sa Mundobasketa, kojim gore-pomenuti ne mogu da se pohvale. Pritom je i Kevin Lav oduševljen njegovim izdanjima na Svetskom prvenstvu i mogao bi da mu bude idealan mentor u narednom periodu (potpisao dvogodišnji ugovor ovog leta).

Ponosan na Nikolu“, napisao je iskusni košarkaš na društvenim mrežama, na konstataciju da je Jović u prvoj NBA sezoni stigao do velikog finala, a potom i do same završnice Mundobasketa.

Čini se da su ljubitelji košarke u Srbiji dobili još jedan valjan razlog da kad krene NBA sezona navijaju alarme i ostaju budni do sitnih sati, čak i radnim danima. Nikola je ovog leta dokazao da je budućnost reprezentacije Srbije, a sve ukazije i Majami Hita.



tagovi

Nikola JovićMajami Hitkošarkaška reprezentacija SrbijeMundobasket 2023

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara