Svetislav Pešić i košarkaši Srbije (©Star Sport)
Svetislav Pešić i košarkaši Srbije (©Star Sport)

Srbija iz drugog šešira čeka žreb za Mundobasket, ne može u Okinavu

Vreme čitanja: 3min | uto. 07.03.23. | 17:59

Moguća su pomeranja u ostalim šeširima na osnovu geografskih razloga...

Najnovija FIBA rang lista ugledala je svetlost dana i po istoj nema pomeranja u odnosu na prethodnu za prvih 19 pozicija. To znači da je Srbija ostala šesta, a da su ispred nje Španija, SAD, Australija, Argentina i Francuska.

Kako se redosled "osvežene" liste uzima za određivanje šešira pred žreb koji će se održati 29. aprila u Kezon Sitiju, u okrugu glavnog grada Manile, Srbija će se naći u drugom šeširu. FIBA nije još zvanično objavila sastave istih. Zbog prethodnog iskustva, sa Svetskog kupa u Kini 2019. godine, očekuju se pomeranja reprezentacija zbog geografskih razloga. Ne i u prva dva šešira. Zasad je poznato da će Filipini kao domaćin grupne i nokaut faze biti u prvom šeširu zajedno sa tri najviše rangirana tima pomenute liste, što su Španija, SAD i Australija.

Izabrane vesti

Kako je Argentina doživela šokantnu eliminaciju u poslednjoj utakmici kvalikacija, drugi šešir su Francuska, Srbija, Slovenija i Litvanija. Prisustvo Slovenije je važan detalj za nas jer ne možemo grupnu fazu da igramo u Okinavi. Naime, FIBA je zemljama domaćinima iz komercijalnih razloga dala privilegiju izbora po jedne selekcije koju žele da vide u svom gradu. Tako je još od ranije poznato da će SAD igrati na Filipinima, da Slovenija sa Lukom Dončićem ide u jednu od dve grupe u Japanu, dok će Kanada i Šaj Gildžes Aleksander u Indoneziju. Kako su Slovenci u Japanu, Srbija će naći u Džakartu, Kezon Siti ili Pasaj, kao i Francuska i Litvanija.

Važno je naglasiti da će grupe biti konstruisane tako da u istoj ne mogu da se nađu više od dve reprezentacije iz istog geografskog regiona, kako bi se zadržala raznolikost. Kao i na prošlom Mundobasketu u Kini, završnicu igraju 32 reprezentacije koje će biti podeljene u osam grupa sa po četiri učesnika. Prve četiri grupe igraju se u Filipinima, dve u Pasaju (A i B), dve u Kezon Sitiju (C i D), Okinava je domaćin Grupa E i F, dok će se Grupe G i H igrati u Džakarti. Kako su Filipini i SAD u istom, prvom šeširu, jasno je da će biti raspoređeni u različite grupe. Japan je zajedno sa Filipinima obezbedio plasman kao organizator takmičenja, dok je Indonezija morala da igra kvalifikacije i nije prošla.

Ostaje da se vidi kako će na kosturu biti podeljeni šeširi i grupe. FIBA će u narednim danima i sedmicama javno objaviti precizno ko sa kim može, odnosno ne može da igra zbog već pomenutih geografskih principa, pa će tako biti jasniji izgledi kostura.

Kao i pre četiri godine, igraće se tri faze. Najbolje dve selekcije iz svake od osam grupa idu u drugi krug gde se formiraju Grupe I, J, K i L, posle čega će ponovo po dve reprezentacije sa vrha tabele ići u četvrtfinale. Mundobasket se ove godine igra od 25. avgusta do 10. septembra. Kompletan FIBA renking možete videti OVDE.

Po trenutnoj projekciji, još jednom uz važnu napomenu da su moguća pomeranja, ovako bi trebalo da izgledaju šeširi:

ŠEŠIR 1: Filipini, Španija, SAD, Australija.

ŠEŠIR 2: Francuska, SRBIJA, Slovenija, Litvanija.

ŠEŠIR 3: Grčka, Italija, Nemačka, Brazil.

ŠEŠIR 4: Kanada, Venecuela, Crna Gora, Portoriko.

ŠEŠIR 5: Iran, Dominikanska Republika, Finska, Novi Zeland.

ŠEŠIR 6: Kina, Letonija, Meksiko, Gruzija.

ŠEŠIR 7: Jordan, Japan, Angola. Obala Slonovače.

ŠEŠIR 8: Liban, Egipat, Južni Sudan, Zelenortska Ostrva.



tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeŽreb za Mundobasket 2023Mundobasket 2023

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara