Foto: (FIBA)
Foto: (FIBA)

Srbija na Portoriko u polufinalu: Šuterska klinika Italijana u drugom poluvremenu (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | čet. 01.07.21. | 18:26

Italija nadoknadila zaostatak od 17 poena

Bez Luiđija Datomea, Marka Belinelija, Danila Galinarija, Danijela Heketa Italija je uspela da savlada Portoriko i izbegne reprezentaciju Srbije u polufinalu kvalifikacionog turnira za Olimpijske ige u Beogradu. Bleda izvedba Azura u prvom poluvremenu, naročito u drugoj deonici, kompenzovana je šuterskom klinikom koja je došla na dnevni red nakon velikog odmora - 90:83.

Na krilima Simonea Fontekja i Akilea Polonare koji su ubacili po 21 poena, odnosno Nikola Maniona koji je takođe sa 21 bio pravi X faktor, Italijani su uspeli da nadoknade zaostak od 17 poena koji je bio aktuelan sredinom druge četvrtine. Dakle, Portorikanci su prednjačili sve dok Italija nije namestila nišan - u prvom poluvremnu pogodili su pet trojki iz 21 pokušaja, a u drugom gađali 10/17.

Izabrane vesti

Portorikanci su uglavnom kontrolisali rezultat u prvom poluvremenu, a u drugoj deonici poveli sa 42:25. Pomogli su izabranici Romea Saketija katastrofalnim šutom van linije 6,75 u tom periodu - nisu ubacili nijednu trojku iz devet pokušaja, ali su zaostatak na poluvremenu uspeli da svedu na pristojnih 44:37.

Negde do sredine treće deonice igralo se u egalu, da bi evropska selekcija u završnim minutima tog dela ne samo istopila minus od 58:50, već serijom 14:0 osigurala prednost od šest poena uoči poslednjih deset minuta. Vinovnici dalekometne paljebe bili su Akile Polonara sa dve trojke, odnosno Simone Fontekjo sa jednim pogotkom za tri.

Uporni Portorikanci nisu odustajali, ni kada su Italijani u uvodnim minutima odlučujeće četvrtine pogodili tri trojke iz pet pokušaja, odnosno stekli dvocifrenu prednost. Od minus deset vratili su se na zaostatak od jednog poseda koji je dva ipo minuta pre kraja poveća Simone Fontekjo svojom trećom trojkom. Ključni momenat desio se pri vođstvu Italije 81:77 kada je i Polonara pogodio van linije 6,75.

Popodne za zaborav imao je kapiten Nikolo Meli koji za 22 minuta na parketu nije uspeo da ubaci niti jedan poen, a šest puta je probao iz igre i u dva navrata sa linije za slobodna bacanja.

U redovima Portorika inspiracija Gerija Braunija i Đana Klavela nije bila dovoljna da se izbegne okršaj sa Srbijom u polufinalu. Brauni je sa 16 poena, devet skokova i 16 asistencija bio nadomak tripl-dabla, dok je Klavel sa 24 poena profilisao kao najefikasniji pojedinac susreta. Eto na koje košarkaše bi Igor Kokoškov i reprezentativci Srbije trebalo da obrate posebnu pažnju.


tagovi

kvalifikacije za Olimpijske igrekošarkaška reprezentacija Portorikakošarkaška reprezentacija Italije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara