Foto: FIBA
Foto: FIBA

Srbija pobedom protiv Crne Gore otvorila vrata Olimpijskim igrama

Vreme čitanja: 2min | sub. 24.06.23. | 16:43

Izabranice Marine Maljković obezbedile su plasman na kvalifikacijama za Olimpijske igre naredne godine

Cilj je ispunjen. Košarkašice Srbije su se plasirala među šest najboljih ekipa na Evrobasketu. Nadali smo se da bismo ponovo mogli da se borimo za neku od medalja, ali ovoga puta je realnost borba za peto mesto, ali u ovom momentu je najbitnije da smo obezbedili kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu.

Izabranice Marine Maljković su u meču razigravanja od petog do osmog mesta Evropskog prvenstva bile bolje od Crne Gore rezultatom 63:58.

Izabrane vesti

Srbiju je do pobede predvodila Ivon Anderson sa 23 poena i po pet skokova i asistencija. Imala je i tri ukradene, ali čak pet izgubljenih lopti.

Pratila ju je Aleksandra Crvendakić sa 11 poena i pet skokova, dok je dvocifrena bila još samo Jovana Nogić sa 10 poena (postigla jedinu trojku Srbije na čitavom meču).

Kod Crne Gore se istakla Nataša Mek sa 20 poena i 13 skokova. Marija Leković je imala dva poena manje uz pet skokova.

Utakmica je počela prilično izjednačeno, uz blagu prednost Srbije, koja je posle pet minuta vodila 14:11. Međutim, propustili smo da se odlepimo zbog dosta promašenih zicera, ali smo konstantno držali tri poena viška, pa smo na prvu pauzu otišli sa 19:16.

Povele su Crnogorke na startu druge deonice 21:20, da bi naš tim pojačao odbranu i u 16. minutu prvi put napravio „plus šest“ – 29:23. Podigla je prednost Janković, pa Anderson, i minut kasnije Srbija je imala dvocifrenu višak (33:23). Smanjio je protivnik posle nesportske lične greške Jovanović na 30:36, a na veliki odmor je Srbija otišla sa 38:31.

Bolje je naša reprezentacija otvorila i treći period igre, preko raspoložene Anderson povela 42:31 i držala dvocifrenu prednost sve do trojke Leković za 38:46, Međutim, brzo su naše devojke vratile dvocifreni višak, a u 28. minutu je bilo 51:39, a na kraju treće četvrtine 53:43.

Sigurnije su bile naše košarkašice, u potpunosti kontrolisale igru i rezultat, povisila je Crvendakić na 55:43. Međutim, vratila se Crna Gora u meč serijom 7:0 i prišla na 50:55 u 34. minutu, a onda i na 54:57. Uzvratila je Anderson, pa Đorđević sa linije penala (61:54), a onda nismo realizovali tri napada, pa je Mek promašila dva penala. Promašila je Đorđević za tri, pa Leković… Izgubili smo loptu i Andreson je napravila faul 23.5 sekundi pre kraja pri rezultatu 61:56. Pogodila je Mek za 58:61, faulirana je Janković koja je 9.8 sekundi pre kraja pogodila oba slobodna bacanja za 63:58 i to je praktično bio kraj i vredna pobeda za Srbiju.

Meč za peto mesto na Evropskom prvenstvu između Srbije i Nemačke na programu je sutra od 14.15.


tagovi

ženska košarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara