Košarkaši Srbije (©Star Sport)
Košarkaši Srbije (©Star Sport)

Srbija za prvo mesto: Južni Sudan najbolja trojkaška ekipa, MVP i prvi strelac G lige najveća pretnja

Vreme čitanja: 7min | uto. 29.08.23. | 22:24

Reprezentaciju najmlađe zemlje na turniru krase timska košarka i dobra odbrana, ali ima dovoljno individualno kvaliteta da se suprotstavi Orlovima

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Manile)

Poslednji dan grupne faze Mundobasketa donosi između ostalog odgovor na pitanje – hoće li Srbija u naredni deo preneti maksimalnih 3-0 ili 2-1. Apsolutno je jasno da je pobeda nad poslednjim izazivačem Južnim Sudanom (RTS, 10.00) jedino o čemu se razmišlja u svlačionici, mada ne treba ići mnogo unapred u razmišljati kako je posao već završen jer – nije.

Izabrane vesti

Pošto Srbija neće imati jutarnji trening pred utakmicu, čekamo početak zagrevanja da vidimo hoće li Filip Petrušev i Aleksa Avramović biti u opremi i na raspolaganju Svetislavu Pešiću. Značilo bi mnogo da budu, jer se sledeći rival pokazao kao ozbiljniji od Portorika i Kine.

Južni Sudan je ostavio dobar utisak pred milionskim auditorijumom širom planete i ne namerava da pred Srbiju izađe sa belom zastavicom. Trener Rojal Ajvi je još na konferenciji za novinare posle istorijskog trijumfa nad Kinom poručio svojim igračima da od njih želi 40 ispaljenih lopti za tri, a kako nam je odbrana protivničkih šuteva sa distance jedna od slabijih tačaka, imaćemo obavezu da kroz dodatni angažman u individualnoj odbrani maksimalno otežamo posao Južnom Sudanu.

Mada je još rano govoriti o najboljima, posle nepuna tri kola prva afrička selekcija koja se plasirala na Mundobasket kroz kvalifikacije je zasad prva u redu trojkaša sa bezmalo 45 odsto! Iza su Kanada (42,9%), SAD (42,5%), Novi Zeland (41,5%), Letonija i Srbija sa po 39,6%... Kada se gleda samo broj uspešnih dalekometnih hitaca Južni Sudan nalazi se na visokom trećem mestu sa 12,5, iza Kanade sa 15 i Letonije sa 14 po utakmici.

To Sudancima daje prosek od 92,5 poena uz 63,5 ispaljenih lopti i procenat uspešnosti iz igre nadomak 50 odsto. Preko te granice nalaze se elitni sastavi poput SAD (58,3%), Kanada (54,8%), Srbija (54,8%), Španija (52,4%), Litvanija (52%)... Naravno, statistika ume često da zavara, jer ne treba zaboraviti da je Južni Sudan za protivnike dosad imao Portoriko od kojeg je na kraju poražen u produžetku iako je vodio najveći deo susreta, te Kine koju je na kraju “udavio“ zahvaljujući mašini za koševe Karliku Džonsu.

Južnom Sudanu Majka priroda dalja je visonu i izražene atletske karakteristike, što je na globalu iznedrilo plejadu kvalitetnih visokih igrača poput Manutea Bola, Tona Mejkera, Mangoka Matijanga i Venjela Gebrijela, pa je nedostatak bekova doveo do naturalizacije Karlika Džonsa. Predsednik tamošnjeg Savaza Luol Deng glavni je razlog zašto Džons danas ima pasoš Južnog Sudana.

Protiv Kine je imao 21 poen i šest asistencija, a posle trijumfa govorio je o ispisivanju istorije i da je prvi cilj ispunjen, ali da na tome Južni Sudan ne planira da se zaustavi. Džons je prošlu sezonu proveo na dvosmernom ugovoru sa Čikago Bulsima za koje je odigrao 56 minuta u NBA ligi. Njegova glavna scena bila je Razvojna liga gde je bio dominantna sila.

Na 24 utakmice beležio je prosečno 26,1 poen, uz sedam asistencija i 2,5 izgubljenih lopti po utakmici. Bek je kome inače jako odgovara košarka visokog ritma sa dosta pik’n’rola kakva se igra u Razvojnoj ligi, a na kojoj insistira i trener Rojal Ajvi. Najviše mu odgovara kada je lopta u njegovim rukama jer tada može da kreira za sebe i druge, pritom se ne štedi u odbrani i često je među najboljima na oba kraja parketa. Igra sa velikim samopouzdanjem i vešt je sa loptom, zbog čega je posebno opasan kada se nađe u situacijama jedan na jedan. Za ove dve utakmice skupio je prosečni indeks korisnosti 29, uz 28 poena i 8,5 asistencija po utakmici! Trenutno je treći strelac i četvrti u koloni indeksa korisnosti na celom turniru.

Najpoznatije aktivno ime Južnog Sudana je Venjen Gebrijel. Krilni centar Los Anđeles Lejkersa stigao je u reprezentaciju posle najbolje sezone u svojoj NBA karijeri. Odigrao je 68 utakmica, skoro koliko u prethodne tri zajedno, sa prosekom od 5,5 poena i 4,2 skoka za 15 minuta na parketu. U kombinacijama sa nižim petorkama igra peticu, nedostatak visine u odnosu na klasične centre poput Nikole Milutinova ili Dušana Ristića zna da nadoknadi energijom i dobrim osećajem za pozicioniranje na skoku. Kako Južni Sudan ima širi spektar centara, od klasičnih, do onih poput Venjena Gebrijela, Srbiji bi dosta značilo da Filip Petrušev bude spreman kao neko ko može da odgovori na sličan način. Trenutno je treći strelac ekipe sa 12 poena, ali je prvi skakač sa šest pokupljenih lopti.

Marijal Šajok se izdvojio kao neko ko je prisutan u svim statističkim kolonama. Posle neuspele sezone u Evroligi gde je igrao za Fenerbahče, Šajok je pokušao da se vrati u NBA ligu. Potpisao je za Boston Seltikse tokom trening kampa, proveo godinu u Razvojnoj ligi igrajući za Mejn. Iako je za tri šutirao impozantnih 50 odsto (51/102), nije se dokazao da bi dobio poziv iz NBA. Tokom koledž karijere bio je poznat kao pouzdan defanzivac, da bi tokom godina postao raznovrsnihi napadač zbog čega je među najvažnijim igračima u timu i čovek za sve zadatke. Zato i ne čudi što ima 12 poena, pet skokova i 2,5 asistencija po utakmici.

U ozbiljnoj minutaži, preko 20 minuta prosečno troše se još Nuni Omot, Kuani Kuani i Madžok Deng. Možda i razlog zašto Južni Sudan gledamo na Mundobasketu je kapiten Nuni Omot. Radio je sve na parketu, tokom kvalifikacija beležio je 15,1 poen, na 43 odsto iz igre, uz 4,4 skoka. Kuani Kuani je kapiten i srce ovog tima, a zanimljivo je da su Omot i on upoznali regionalnu košarku nastupajući za MZT, odnosno Osijek. Deng je još jedan koji doprinosi mnogo defanzivnom kvalitetu Južnog Sudana o kojem je pričao Svetislav Pešić u poslednjem susretu sa novinarima pre utakmice, s tim da se muči protiv bržih krila. Često ulazi u duele pod košem, pomaže na skoku i pokazao se kao koristan igrač za ekipu.

Zbog toga što su svi posvećeni istom, višem cilju, Južni Sudan ima solidnu timsku igru, ali pre svega defanzivni kvalitet kroz visoke pojedince, veliku energiju i zalaganje. Iako na sredini lestvice, Južni Sudan podeli 20 asistencija prosečno i 36 skokova, što je ipak u donjoj polovini reprezentacija prisutnih na Mundobasketu.

Svega ovog što se dešava Južnom Sudanu ne bi bilo da rukave nije zasukao Luol Deng i bacio se u rovovski posao. Deng je kao dete proživeo građanski rat u svojoj zemlji, pre nego što mu je porodica dobila politički azil i pobegla u Veliku Britaniju. Nastupao je za reprezentaciju ove zemlje na Olimpijskim igrama 2012. godine, ali svoju rodnu grudu nije zaboravio.

Deo svoje karijerne zarade od 160.000.000 dolara usmerio je na razvoj sudanske košarke, a svoj uticaj u svetu igre pod obručima iskoristio je da vrati odbeglu decu kući. Bar kroz reprezentaciju. Ubedio je Gebrijela, Šajoka, Džonsa, te Emanuela Akota i još neke igrače da zaigraju za Južni Sudan, baš kao i trenera Rojala Ajvija, inače nekadašnjeg NBA igrača sa skoro 500 nastupa, da ovu selekciju vodi do prvog učešća na Mundobasketu.

“Nisu stvari uvek išle kako sam zamišljao. Ali, radio sam sve da uvek idemo napred. Nisam uspevao da nagovorim igrače od početka da se posvete ovom projektu, da sagledaju širu sliku. Ali, nisam odustajao. Dok sam bio dete, gledajući Olimpijske igre, Mundijal, Afrobasket ili Evrobasket osećao sam prisustvo nečega što može da se nazove ponos, što te menja kao osobu i budi posebnu ljubav prema svojoj zemlji kada vidiš državnu zastavu, ceremoniju, čuješ himnu... U nekim zemljama je sve to normalno, ali kada je u pitanju zemlja koja je izašla iz građanskog rata, sve što se dešavalo u sportu nije bilo zbog zastave, već zbog osećaja jer znaš da u tvojoj zemlji narod ne miruje i bori se za nešto“, pričao je svojevremeno Deng.

Pogodi poene dvojice igrača na Mundobasketu i čeka te 200.000 dinara

Rojal Ajvi je Luola Denga nazvao “srcem i dušom Južnog Sudana“. Kada se narod izborio za samostalnost, a Savezu bio potreban predsednik, nekadašnji as Čikago Bulsa se odmah javio i došao da pomogne.

“Luol je razlog zašto mi danas sedimo ovde, u Manili. Ima sjajnu viziju. Verovao sam u ono što je zamislio i sada sve dolazi na svoje. Mnogo mu dugujem zbog toga što danas vodim reprezentaciju na Mundobasketu. Zauvek ću mu biti dužnik zbog toga što mi je omogućio da budem selektor“, rekao je Ajvi.

Zemlja prepuna ponosa zato i nema nameru da se preda pred Srbijom. Mi zbog svega što nas čeka u drugoj fazi, nadamo se i dalje, ne smemo da izgubimo korak kao u trećoj četvrtini sa Portorikom, već da odigramo još jednu dobru utakmicu, pobedimo i zatim se okrenemo rivalima u drugoj fazi. Dominikanska Republika i Italija su ipak veće zverke od Južnog Sudana...


MUNDOBASKET, GRUPA B

Treće kolo, sreda:

10.00 (14,00) Južni Sudan (30,00), Srbija (1,02)

14.00 (6,50) Kina (20,00) Portoriko (1,15)




tagovi

košarkaška reprezentacija SrbijeBogdan BogdanovićSvetislav PešićKarlik DžonsVenjen GebrijelMarijal Šajok

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara