Srpski rolerkoster na otvaranju EP: Sa ivice ambisa do trijumfa u produžetku

Vreme čitanja: 2min | čet. 17.06.21. | 20:19

Sonja Vasić vodila do pobede – 86:81

Bilo je samo za one sa jačim nervima! Košarkašice Srbije priredile su navijačima pravi rolerkoster na otvaranju Evropskog prvenstva.

Trideset sekundi pre kraja Italija je vodila četiri poena razlike, a na kraju je pobedu upisala Srbija i to posle produžetka. Sjajnu partiju pružila je Sonja Vasić, najzaslužnija za preokret i prvu „recku“ na šampionatu kontinenta, na kojem naš državni tim brani bronzanu medalju – 86:81 (74:74).

Izabrane vesti

Bila je Srbija bukvalno na ivici poraza. Italija je vodila od druge četvrtine sve do poslednjih 30 sekundi meča. Imale su četiri poena prednosti (74:70) i činilo se pobedu u rukama. Ana Dabović je poentirala da se razlika smanji na dva poena, da bi presing ispod koša zbunio rivalke, Čađo je ukrala loptu Karanđelo, a Sonja Vasić je poentirala za izjednačenje – 74:74.

Meč je otišao u produžetak, pa iako ga je Italija bolje otvorila, momentum je bio strani reprezentacije Srbije. I u tih dodatnih pet minuta svaka od igračica na terenu je imala svoj „minut“ slave, veliki doprinos pobedi: Crvendakić i Krajišnik su ukrale po loptu, Vasić pravila skokove u napadu, Jovanović ubacila četiri bacanja, Škorić pogodila odlučujuće poene.

Na koncu trijumf, značajna pobeda za Srbiju, pogotovo ostvarena na taj način, povratkom sa ivice poraza.

Mora se, ipak, reći i u momentima slavlja da je tih pet i po minuta produžetka i kraja regularnog dela bio period najbolje igre selekcije Srbije. Pre toga je Italija vodila tri četvrtine utakmice, delovala uigranije, raspoloženije, slobodnije u igri, kreativnije.

Dobro je služio Italijanke šut za tri poena, pogotovo u drugom poluvremenu, dok se srpski tim oslonio na solo partije, prodore, koji su često kažnjavani krađom lopti ili rampama.

Sijaset grešaka je viđen u igri pulenki Marine Maljković, izgubljenih lopti, tehničkih grešaka, pa je u jednom momentu potpuno zakazao skok u odbrani. Ali i pored svega toga Srbija je uspela da se izvuče i da dođe do pobede, do startnog trijumfa na EP, što nije mala stvar.

Najbolja na terenu bila je Sonja Vasić sa 27 poena i 13 skokova, Ivon Anderson je ubacila 18, dok je Jelena Bruks postigla 14 poena uz osam skokova.

SRBIJA – ITALIJA  86:81 (74:74)

(19:19, 18:20, 15:18, 22:17, 12:7)

 Dvorana: Munisipal de San Luis u Valensiji

Sudije: Boner (SAD), Jalman (Turska), Bisuel (Francuska).

SRBIJA: Bruks 14 (8sk), Crvendakić 7, Jovanović 3, Škorić 2, Vasić 27 (13sk, 7 as), Anderson 18, Butulija, Čađo, Dabović 7, Dugalić, Janković, Krajišnik 8 (7sk).

ITALIJA: Bestanjo 12, Karanđelo 12, Kubaj 9, Romeo 8, Zandalasini 18, Andre 5, Atura, Ćinili, De Preto, Kiz 5 (9sk), Pan 9, Pena 3.


tagovi

Evropsko prvenstvoženska košarkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara