Ekipa Partizana (© MN Press)
Ekipa Partizana (© MN Press)

Šta je ključ serije Partizan Mozzart Beta? Odbrana funkcioniše perfektno

Vreme čitanja: 3min | sub. 04.02.23. | 16:12

Crno-beli na prethodnih pet mečeva primili 75,5 poena u proseku što je skoro 10 manje u odnosu na prvih 18 kola u Evroligi

Kada su letos u Partizan Mozzart Bet stizali Dante Egzum, Džejms Naneli, Joanis Papapetru, Danilo Anđušića, uz ostanak Zeka Ledeja i Kevina Pantera, jasno je bilo da problem neće biti napad. To je odmah bilo evidentno, ali problemi crno-belih su ležali u odbrani. U jednom momentu su bili toliko veliki i uočljivi da je tim bio u seriji od sedam poraza u osam mečeva, ali sada je situacija potpuno drugačija. Partizan je slavio na četiri od prethodnih pet okršaja u Evroligi i jedna stvar se definitivno ističe - neuporedivo bolja odbrana.

U momentima kada je Partizan beležio poraze, zanimljiv transparent osvanuo je u Štark areni.

Izabrane vesti

"Odbrana, odbrana, Partizane, odbrana".

Bilo je to u momentima kada su crno-beli bili među najgorim defanzivnim timovima u čitavom takmičenju. U prvih 18 kola Evrolige, Partizan Mozzart Bet je prosečno primao čak 85,2 poena po meču. A neretko se dešavalo da crno-beli prime 100 ili više poena kao što je bio slučaj protiv Albe, Reala, Valensije, Baskonije.

Crno-beli su bili posle 18 mečeva na učinku od osam pobeda i 10 poraza. Partizan je bio i u potpunosti otpisivan kada je imao četiri pobede i devet poraza. Međutim od tada se mnogo toga promenilo.

"Nismo igrali lošu košarku. Uvek smo bili nadomak pobede, ali to je sport. Porazi se dešavaju. Bitno je samo da nastavimo da radimo", govorio je bio Obradović u najtežim momentima tokom sezone kada je bilo poraza i od Cedevite Olimpije u ABA ligi.

Malo ko je tada verovao u crno-beli ekipu, ali ispostaviće se da Željko Obradović zna više o svojoj ekipi nego bilo koji navijač.

Dovoljno je samo videti brojke. Kao što smo istakli, u prvih 18 kola Evrolige, crno-beli su prosečno primali 85,2 poena, a sada na poslednjih pet primaju 75,5 poena. Skoro 10 poena manje po utakmici. Sjajne igre je pokvarila samo Valensija koja je ubacila 89.

Ostali se nisu dobro proveli protiv čete trenera Obradovića. Najgore je prošla Baskonija koja je u Beogradu ubacila samo 65 poena, Zvezda je stala na 78, Asvel na 71 i sada Žalgiris na 74.

"Ja mislim da mi igramo bolju odbranu i tu sve počinje, a i da igramo pametnije u napadu. Prezadovoljan sam ovom činjenicom odnosa izgubljenih i ukradenih lopti, pogotovo kako smo igrali u poslednje dve tri utakmice i to je neki put kojim moramo da težimo da idemo znači da osvojene lopte budu nešto što je prepoznatljivo u igri Partizana uz manje izgubljenih pogotovo nepotrebnih kao na startu sezone i da svi učestvuju na skoku što je jako bitan segment igre”, dodao je Željko Obradović.

Na ovim mečevima je Partizan sjajno šutirao i za tri poena. Pa i ne čudi što su crno-beli sada na sedmom mestu na tabeli i mogu otvoreno da razmišljaju o plasmanu u plej-of.

"Pre mesec dana smo bili bez šansi za plej-of, a sada se priča o ključnoj utakmici. To vam govori kako stvari mogu da odu u bilo kom pravcu. Ključna utakmica... Svaka utakmica je ključna utakmica. Mi ćemo pokušati da dobijemo utakmicu, ali niko ne može da kaže koja će biti odlučujuća, a koja neće", rekao je bio Matijas Lesor jedan od najkostantnijih igrača u crno-belom dresu

Sada je međutim situacija i sa igračima drugačija. Pored Lesora, blista Zek Ledej, Kevin Panter je uhvatio ritam, a i Joanis Papapetru je postao udarna igla u svim uspesima.

"Kada sve klikne i ide kako želiš, svi timovi izgledaju sjajno, tako da to i ne pokazuje kakav si kao tim. Pravo lice se vidi kada radiš sve i ništa ne ide na parketu onako kako si zamislio, e tada se pokaži ko si i šta si. Protiv Asvela je sve bilo na visokom nivou, rekao sam momcima u svlačionici da smo sada u seriji, u dobroj smo formi, samo je potrebno da ostanemo fokusirani i da nastavimo da igramo ovako", rekao je bio Panter pred put u Kaunas.



tagovi

KK PartizanEvroliga

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara