Šta se dešava s Gistom?

Vreme čitanja: 6min | pon. 18.11.19. | 17:00

Nije Džejms Gist u cvetu mladosti, nije ni sam cvećka po temperamentu, ali i u sadašnjem stanju ima preveliki kvalitet za Majkla Odža, dok bi s pravim Ognjenom Kuzmićem mogao ima pravu konkurenciju za startnu petorku. Možda bi uz pravog, kreativnog plejmejkera (čitaj: vizije Nika Kalatesa, s kojim je godinama pravio lom po Evropi) situacija mogla drastično da se promeni nabolje. Pitanje je da li će mu neki skoriji grehovi biti oprošteni?

Odluka stručnog štaba Crvene zvezde da igračima ne dozvoli priču s medijima posle izgubljenog večitog derbija nije novost. U skorijoj prošlosti isti scenario dogodio se nakon poraza od istog rivala u finalu Kupa Radivoja Koraća u Nišu. Tada se ni Milan Tomić nije pojavio na konferenciji za medije, ali je iste večeri prvi čovek kluba Nebojša Čović održao vanredni govor u jednom poznatom niškom hotelu, bez mogućnosti da novinari postavljaju dodatna pitanja.

Juče se ekipa od davanja izjava ogradila porukom da se “rano putuje u Berlin“ i da igračima treba odmor. Ono što se u nekoliko sati između odlaska iz Štark Arene i dolaska na rani jutarnji let (05.00) za glavni grad Nemačke promenilo u sastavu jeste odsustvo nominalno prvog centra - Džejmsa Gista. Zapalila je medijsko nebo košarkaške Srbije vest da je 33-godišnji Amerikanac ostao u Beogradu i da ga Andrija Gavrilović neće upotrebljavati za gostovanja protiv Albe utorak i Žalgirisa dva dana kasnije. Uz inicijalnu kapislu odmah su se čuli i odjeci da je Crvena zvezda precrtala Gista. Vreme će pokazati da li se radi o kratkotrajnom “hlađenju“ kakvo je zadesilo Majka Cirbesa zimus ili će godinama jedan od najboljih pik'n'rol centara Evrope postati prva žrtva Zvezdinog slabog i nedovoljno konkretnog ulaska u sezonu (4-3 ABA liga, 2-6 Evroliga, eliminacija u četvrtfinalu ABA Superkupa). Iako po svemu prikazanom ima onih koji su možda i bliži odlasku s Malog Kalemegdana od prekaljenog atlete. Ali, to nije tema. Već - Džejms Gist.

Izabrane vesti

Šta se dogodilo sa čovekom koji godinama dominira na oba kraja parketa svojom bespoštednom odbranom i napadačkim “letovima“ po protivničkim reketima zbog čega je zavredneo nadimak Air Gist (Leteći Gist)? Kada se dogodio poraz od Budućnosti posle kojeg su počele da se oglašavaju sirene u svlačionici, konstatovali smo da je Džejms Gist najbliži svom ofanzivnom maksimumu, mada se i tada videlo da bi njegova izdanja bila još bolja kada bi se energija celog tima podigla bar za oktavu više. Tada je, podsećanja radi, Gist upisao 27 poena (10/14 za dva), uz po šest asistencija i skokova, te jednu blokadu i četiri iznuđena prekršaja za indeks korisnosti 31.

Nedugo zatim njegova forma počinje eksponencijalno da pada, uz tek poneko iskakanje iz šablona. Protiv Makabija u Tel Avivu delovao je potpuno inferiorno u odnosu na Tarika Bleka koji ga je nadskočio, pretrčao i sveukupno nadigrao, pa je Gist za 12 minuta ubacio je samo dva poena. Doživeo je tada lakšu povredu prepone zbog koje je preskočio onu dramu u dvorani Leon Štukelj, kada je praktično najavljen otkaz Milana Tomića, ali se vratio već na sledećoj utakmici sa Barselonom u dvorani Aleksandar Nikolić. Tomića je u glavnoj ulozi već odmenio Gavrilović, koji je protiv katalonskog giganta rizikovao s njim u nadi da će to doneti pozitivan ishod. Istovremeno svoje prve minute u Zvezdi upisao je i oporavljeni Ognjen Kuzmić. Mada delimično uzdrman zbog povrede, Gist je pružio solidno izdanje sa 10 poena, a njegova trojka za rezultat 22:18 pokrenula je Zvezdinu lavinu koja se završila sa stečenom razlikom od 13 poena (33:20). Bio je najefikasniji tada, ali i u odmeravanju snaga s Megom tri dana kasnije u Železniku, kada je ubeležio dabl-dabl sa 14 poena i 10 skokova.

Niko u tom momentu nije mogao da pretpostavi da će mu to biti jedna od poslednjih smislenih partija koje je odigrao, uz 12 poena Himkiju, od čega je šest postigao sa penala, te jednog poena više protiv objektivno slabog rivala – Igokee. 

Gistov pad najviše se osetio u Evroligi, gde je sve manje predstavljao realnu pretnju po rivala i sve više teret za saigrače. Protiv Efesa je skupio samo pet poena, uz deset ispaljenih i dva pogođena hica. Imao je i sedam skokova, ali se nije snalazio u direktnom okršaju sa Brajantom Danstonom. Trener Gavrilović je pokušao nešto da promeni u modusu Zvezdine igre, pa je uz Kuzmićev povratak u tim Gistu počeo da udeljuje minute na četvorci zbog povreda Derika Brauna i Mohameda Fajea, što se pokazalo kao kontraproduktivno. Iako je dobar deo karijere znao odlično da odgovori na poziciji krilnog centra, Gist je odavno u fazi kada mu prija centarska funkcija i terorisanje protivničkih odbrana iz pika. Na krilu, pogotovo u funkciji “streč-četvorke“ (visoko krilo koje je jako opasno u šutu za tri poena) nedovoljno je upotrebljiv.

Hajde da pričamo o Zvezdinim problemima

Realu i Asvelu Gist je zbirno ubacio 12 poena, po šest u oba meča. Iz igre je šutirao ukupno 17 puta i precizan bio u pet navrata! Osim toga što je sve više težio individualnim rešenjima koja su na početku sezone znala da guraju Zvezdu i drže je na površini, sve više je postala evidentno odsustvo energije i voljnog momenta, iako je po vokaciji igrač s nepresušnim izvorom goriva. Sve se više gubio u Gavrilovićevim rotacijama na plejmejkerskim mestima, gde je sve više počeo da forsira tandem Dženkins – Davidovac, u međuvremenu je izgubio i ono malo konekcije sa Filipom Čovićem koji je znao da ga pronađe nekim dodavanjima u reketu, dok sa Lorenzom Braunom nije uspeo da pronađe nikakvu komunikaciju na parketu. Jednostavno, želeo je da uradi nešto sam i kada to nije prolazilo, ulazio bi sve brže u kontraritam do tačke kada bi postao beskoristan. 

S nedostatkom pravih igara Gistovo mesto u startnih pet uzeo je Kuzmić, sada i sve veću porciju minuta. Srž njegove, drastično srozane forme može se posmatrati iz više uglova. Jedan je upravo u nedostatku plejmejkera s kojim može da igra i probija odbrambene bedeme. Lepo je to opisao komentator televizije Sportklub Darko Plavšić: “Produkcija iz pika uglavnom ne postoji i Gist nema plejmejkera koji će mu dodati loptu“. To nisu ni Lorenzo Braun, ni Filip Čović, a pogotovo ne Čarls Dženkins, Dejan Davidovac ili Bili Beron, koje su Tomić i Gavrilović često forsirali kao rezervne varijante u organizaciji, povučeni dobrim iskustvom iz prethodne sezone... Zato je kulminacija njegovog slobodnog pada došla sinoć protiv bivšeg kluba i pred nešto više od 9.000 ljudi koji su ga nekada obožavali. 

Većina od Gistovih 19 minuta teško da mogu da dobiju pravi opis rečima i slovima, potrebno je zapravo pogledati snimak... Jedan od najiskusnijih igrača u timu bio je potpuno van svih taktičkih i rezultatskih tokova, imao je tri teška promašaja koja ne priliče profesionalcu njegovog kalibra, a svako neiskorišćeno slobodno bacanje tribine Štark Arene ispratile su s gotovo slavljeničkim oduševljenjem... Vrhunac njegove loše partije bilo je dobacivanje sudiji zbog čega je zaradio tehničku, ujedno i petu ličnu grešku za selidbu na klupu vidno ljut...

U košarkaškim krugovima može se čuti da je Gist bio među onima koje je Tomićev odlazak najviše pogodio jer je letos na Mali Kalemegdan došao na njegov poziv jer neguju dugo poznanstvo iz grčke košarke, baš kao što je to godinu dana ranije učinio Stratos Perperoglu. Kada se pogleda hronologija svih dešavanja u klubu, Gistova košarkaška slabost počela je da se ispoljava odmah pošto je Tomić otišao. Utisak s početka sezone da u Zvezdu nije došao da bi sebi samo produžio karijeru, što se i videlo po igrama, pretvorilo se u nezadovoljstvo koje se sve više oseća i vidi. Samim tim negativno utiče na rezultat i atmosferu. 

Nije Džejms Gist u cvetu mladosti, nije ni sam cvećka po temperamentu, ali i u sadašnjem stanju ima preveliki kvalitet za Majkla Odža, dok bi s pravim Ognjenom Kuzmićem mogao ima pravu konkurenciju za startnu petorku. Možda bi uz pravog, kreativnog plejmejkera (čitaj: vizije Nika Kalatesa, s kojim je godinama pravio lom po Evropi) situacija mogla drastično da se promeni nabolje. Pitanje je da li će mu neki skoriji grehovi biti oprošteni?

Opet, samo vreme će pokazati šta čeka Crvenu zvezdu i Džejmsa Gista. A vremena za ispravljanje grešaka sve je manje... 

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
Foto: Star Sport, MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara