Serhio Rodrigez (©Star Sport)
Serhio Rodrigez (©Star Sport)

Šta se dešava sa CSKA u Moskvi?! Novi šamar, Olimpija ostavila Armiju na 57 poena

Vreme čitanja: 3min | pet. 21.01.22. | 19:49

Treći uzastopni trijumf Olimpije, Armejci doživeli isto toliko poraza u poslednjih šest kola

Godinama je važilo nepisano pravilo da se u Moskvu ne dolazi po pobedu, već da se pretrpi što manji poraz od CSKA. Porazi Armejaca na domaćem parketu bili su prava retkost, pa čak i kada je uveden novi sistem takmičenja. Čak i kada se broj neuspeha povećao na nekada nezamislivih četiri ili pet, niko nije mogao da se pohvali ubedljivim trijumfom u kući moskovskog giganta. Slika je očigledno počela značajno da se menja, jer je CSKA pretrpeo još jedan težak poraz. Rezultatski ne toliko ubedljiv kao onaj od Uniksa koji je u smiraj prošle godine slavio sa čak 21 poenom razlike, ali milanska Olimpija se bukvalno prošetala glavnim gradom Rusije uz konačnih 67:57 (23:10, 17:25, 15:11, 12:11).

Ne samo što su Etore Mesina, te Serhio Rodrigez i Kajl Hajns svoj nekadašnji klub nadigrali rutinski, ne pamti se kada je CSKA utakmicu završio sa manje od 60 ubačenih poena! Konkretno, večeras samo 57, u drugom poluvremenu tek 22?! Takav scenario se zaista ne pamti u modernoj istoriji evropske košarke... Mesina je u kratkoj izjavi posle utakmice posebno istakao značaj spuštanja granice domaćeg sastava za preko 20 poena od sezonskog proseka, što je zaista impresivno.

Izabrane vesti

A, zašto je CSKA ostao na ovako niskom broju poena? Razloge treba tražiti u procentima šuta koji su bili ispod svakog nivoa elitnog ranga evropske košarke. Samo tri pogođene trojke uz čak 19 promašaja (12,5%), te ni celih 30 odsto iz igre (21/63) dovoljno govori u prilog lošoj napadačkoj večeri CSKA. Najveće zasluge za to idu na račun košarkaša Olimpije koji su odigrali agresivnu odbranu i dobro “pročitali“ sve namere protivnika, što ga je ostavilo bez lakih pozicija za realizaciju i pre svega mogućnosti za dobar šut. Pa čak i kada su ostajali sami košarkaši CSKA nisu mogli ništa da pogode. Aleksej Šved promašio je svih šest pokušaja sa distance, (2/11 iz igre), Toko Šengelija je imao četiri neiskorišćena hica za tri, dok su Ife Lundberg i Marijus Grigonis ostajali na 1/5 i 1/4 van linije 6,75 metara.

Olimpija je do 13. pobede u sezoni stigla na sebi svojstven način – organizovanom timskom igrom u oba smera, gde je više pojedinaca u različitim intervalima držalo kontinuitet za koji CSKA nije imao adekvatan odgovor. Prvo su to činili Devon Hol i Troj Denijelsobojica po 13 poena – da bi potom miljenici moskovske publike Ćaćo i Hajns rešili susret. Prvi je susret završio sa sedam poena, pet skokova i tri asistencije, drugi 12 poena i četiri uhvaćene lopte.

CSKA je uprkos svim promašajima uspeo da se vrati u život nakratko zahvaljujući ofanzivnim skokovima (14), ali ni broje druge šanse za realizaciju nisu donosile adekvatan rezultat. Domaćin je od početka utakmice morao da juri ozbiljan zaostatak, a u drugom poluvremenu Olimpija je uspela pravovremeno da ubrizga anesteziju koja je dodatno usporila rivala i naterala ga da kapitulira. CSKA je susret završio sa tri četvrtine u kojima nije premašio 11 poena...

Šengelija je meč završio sa 13 poena i sedam skokova, dok je Ife Lundberg predvodio listu strelaca sa 15 poena. Nikola Milutinov odigrao je 21 minut i skupio četiri poena uz pet skokova. CSKA je upisao čak osmi poraz, iako je odigrao 20 utakmica. Poređenja radi, za celu prošlu sezonu, uključujući i F4 utakmice, Armejci su pretrpeli 12 neuspeha, 10 u ligaškom delu... 

EVROLIGA - 22. KOLO

Četvrtak

Uniks - Barselona 70:64

/Lorenzo 22 - Higins 17/

Zenit – Monako 77:86

/Kalugin 12 – Džejms 21/

Fenerbahče – Žalgiris

/Gudurić 19 – Ulanovas 16/

Alba - Real Madrid 74:89

/Lo 21 - Ertel 17/

Makabi - Olimpijakos 84:69

/Žižić 23 - Printezis 13/

Petak:

CSKA Moskva - Olimpija Milano 57:67

/Lundberg 15 - Hol 13/

Anadolu Efes - Panatinaikos 82:81

/Micić 20 - Nedović 20/

20.30: (1,60) Baskonija (14,5) Bajern Minhen (2,55)

21.00: (1,80) Asvel (14,5) Crvena zvezda (2,15)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK CSKA MoskvaOlimpija MilanoDevon HolTroj DenijelsSerhio RodrigezEvroligaKajl Hajns

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara