Košarkaši Crvene zvezde sa trenerom Duškom Ivanovićem (Foto: Starsport)
Košarkaši Crvene zvezde sa trenerom Duškom Ivanovićem (Foto: Starsport)

Šta se desilo u Minhenu? Zvezdi nedostajali kapiten i pravi Martin, nije pomogao ni FIBA prozor

Vreme čitanja: 5min | pet. 03.03.23. | 17:48

Košarkaši Crvene zvezde pretrpeli bolan poraz od Bajerna u 26. kolu Evrolige i tako umanjili šanse da se domognu mesta među osam najboljih posle ligaškog dela

Kada je Nemanja Nedović sa sedam vezanih poena doneo Crvenoj zvezdi plus devet na pet minuta i 18 sekundi do kraja susreta, činilo se da je sve gotovo u Minhenu. Da je tim sa Malog Kalemegdana ponovo pokucao na vrata plej-ofa i zalečio rane posle neočekivanog poraza u Beogradu od berlinske Albe. Ono što je usledilo, teško je objasniti. Ekipa Duška Ivanovića je postigla svega pet poena do kraja utakmice, a primila 21...

Bolno prizemljenje srpskog i regionalnog šampiona. Izgubio je 80:87 od ekipe koja je i dalje korak iza. Crveno-beli tako posle 26 kola imaju učinak 11-15 i ostaje im da pokušaju da pobede svaku utakmicu do kraja ligaškog dela, ali jasno je da više nije sve u njihovim rukama. Od direktnih konkurenata u trci za doigravanje sastaće se još sa Anadolu Efesom, Baskonijom i Valensijom, čekaju je teški zadaci u susretima sa timovima iz vrha tabele Barselonom, Olimpijakosom i Fenerbahčeom, kao i dva, makar na papiru, lakša izazova protiv Panatinaikosa i Asvela (oba na strani).

Izabrane vesti

Poručio je trener Ivanović posle poraza u Audi Domu da "nade nisu ugašene". Jasno je da će se njegova ekipa boriti do poslednjeg atoma snage, jer takav joj je mentalitet usadio tokom prethodnih meseci. Isijavao je iz crveno-belih redova kada su lomili Asvel, Albu u Berlinu, Makabi dva puta, Partizan u prvom derbiju u Evroligi, na Kupu Koraća, kao i Žalgiris, Olimpijakos, Valensiju... Ostaje pitanje, zašto sinoć nije napravio prevagu?

Na terenu su uzroci poraza bili evidentni. U centra Bavaraca Fredija Gilespija ušao je duh Valtera Tavaresa. Zaključao je reket i zatvorio sve prilaze košu. Bila je to prava defanzivna klinika Amerikanca koji je svoje sjajne atletske sposobnosti iskoristio na najbolji mogući način. U takvoj situaciji, na terenu sa Lukom Vildozom, Fakundom Kampacom i Nemanjom Nedovićem, crveno-beli su šutem sa distance pokušavali da dotuku goste, ali... Nije išlo. Kako su se promašaji vezivali, tako se nervoza sve više uvlačila pod kožu Zvezdinih igrača, što je rasterećeni Bajern nanjušio i iskoristio.

Takođe je bilo jasno da je kapiten Vladimir Lučić bio posebno inspirisan. Ne samo zato što gaji rivalstvo sa crveno-belima kao bivši igrač Partizana, već i zbog činjenice da je dugo bio van stroja zbog povrede i da se uželeo parketa. Bio je rešen da još jednom svima dokaže da je povreda prošlost i da nije poljuljala njegovu ulogu lidera u ekipi Andree Trinkijerija. Ubacio je 20 poena, uz samo dva promašaja iz igre (4/4 za dva i 4/6 za tri), pogodio i trojku sa zvukom sirene za kraj prvog kvartala iz neverovatne pozicije.

Bavarci su pritom u sam meč ušli sa daleko manje pritiska. Svesni da su ih mnogi već otpisali u plej-of trci. Bez takvog opterećenja nije bilo ni nervoze, a kada je lopta počela da pronalazi put do dna mrežice u kontinutiteu, samopouzdanje kod Bajernovih igrača je probilo plafon. Iz njega je došla sigurnost, vratila se vera. Poklopile su se kockice i Bajern je delovao nezaustavljivo. Pronašao inspiraciju u odlučujućim momentima.

S druge strane, Fakundo Kampaco je u 26. kolu upisao evroligaški debi u crveno-belom. Bila je to njegova 12. utakmica za tim sa Malog Kalemegdana i prvi poraz. Kao i prvi nastup na najvećoj kontinentalnoj pozornici od novembra 2020. godine. Tek drugi susret sa ekipom evroligaškog kalibra od dolaska u Beograd, pošto je u polufinalu Kupa Radivoja Koraća imao prilike da ukrsti koplja sa Partizan Mozzart Betom. Jasan zaključak da nije imao dovoljno utakmica na najvišem nivou, što je u nekoj meri definitivno uticalo na njegovo izdanje protiv Bavaraca.

A uticala je i činjenica da je minule sedmice putovao do domovine i nazad. Posle napornog Kupa i tri utakmice u tri dana, odigrao je u Mar del Plati za argentinsku reprezentaciju još dve (23. i 26. februara). Ponovo se pridružio saigračima u Zvezdi dan pred put za Minhen. Dakle, košarkaš koji je preskakao svaku drugu utakmicu zbog zabrane Evrolige je pred prvi nastup na evrosceni praktično ispao iz trenažnog procesa na određeno vreme, kako bi se u totalno drugačijem sistemu pripremao za FIBA kvalifikacioni prozor, odigrao dve utakmice i pritom nije uspunio cilj. Štaviše, doživeo je bolan poraz pred publikom u rodnoj zemlji od Dominikanske Republike, koji je Gaučose ostavio bez plasmana na Svetsko prvenstvo.

Naravno, Zvezda nije htela da staje na put želji svog igrača da nosi dres sa državnim grbom u veoma bitnim duelima, a iz njenih redova su još trojica prvotimaca imala obaveze minulog neposredno pred gostovanje u 26. kolu. Filip Petrušev, Ognjen Dobrić i Luka Mitrović su dali vredan doprinos u trijumfu reprezentacije Srbije nad Velikom Britanijom koji je omogućio Orlovima da se plasiraju na planetarnu smotru. Bili su među najefikasnijima u ponedeljak uveče, a onda se već u utorak ujutru priključili treningu Crvene zvezde pred put za Nemačku.

Ukrštanja kalendara još jednom su se pokazala veoma nezgodnim za klubove. Mada je činjenica da se brojni timovi nose sa sličnim problemima, jasno je da na svakog drugačije utiču. Definitivno nije pomoglo što su se četvorica Zvezdinih prvotimaca našla pod dodatnim opterećenjem pred duel sa Bajernom i što su, pa makar i nakratko, radili u drugačijem sistemu.

Jasno je dakle da su na Kampacov nastup uticali brojni faktori, a pritom je crveno-belima u veoma važnom meču nedostajao i dugogodišnji lider. Sinonim za uspehe na Malom Kalemegdanu. Povreda je odvojila od terena kapitena Branka Lazića u zao čas, a utisak je da bi kapiten mogao da pomogne da se sačuva plus, pa i u toku utakmice da se umanji uticaj pojedinih protivničkih igrača poput Kasijusa Vinstona koji je bio nezaustavljiv u prvom poluvremenu.

Našla je Zvezda recept za Amerikanca u drugih 20 minuta, ali u finišu su se javili problemi. U oči upada i podatak da su crveno-beli napravili samo jedan prekršaj u poslednjih pet minuta. Posle dva precizna hica sa crte Vinstona, nakon Nedovićevog prekršaja, Bajern je vezao 19 poena iz igre. Tek kada je sve bilo gotovo Kampaco je faulirao Voldena, na sedam sekundi do kraja. Domaćin je promašio samo dva šuta iz igre u završnom nizu, sve je Trinkijerijevim izabranicima polazilo za rukom, a crveno-beli nisu uspeli ni da ih prekinu i uspore ni sa dva tajm-auta.

Nedostajao je Ivanoviću i pravi Hasan Martin u Audi Domu. Amerikanac se nedavno oporavio od povrede, prvi nastup upisao tek sredinom februara. Jasno je da još traži ritam, kao i da bi u punoj snazi mogao da isparira Gilespiju i otvori crveno-belima više prostora u reketu, pomogne u kontroli skoka.

Kako bilo, crveno-beli će poput Albe i ovu utakmicu želeti što pre da zaborave, a za vikend će imati priliku da protiv posrnule Cibone poprave raspoloženje pred duplo kolo Evrolige i susrete sa direktnim rivalom u plej-of borbi Anadolu Efesom, kao i otpisanim Panatinaikosom.



tagovi

KK Crvena zvezdaDuško IvanovićKK Bajern MinhenFakundo KampacoHasan MartinBranko Lazić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara