Košarkaši Los Anđeles Lejkersa (©AFP)
Košarkaši Los Anđeles Lejkersa (©AFP)

Šta za Lejkerse posle fijaska: Lebronov novi ugovor mač nad glavom, Vestbruk mora da ide, svi bi da uzmu pikove

Vreme čitanja: 7min | sre. 06.04.22. | 17:54

Može li Entoni Dejvis da se istrgne iz kandži stalnih povreda, šta može da donese paket Horton Taker - Nan i može li se do uspeha sa deset igrača na minimalnim ugovorima?

Prvi znaci upozorenja pojavili su se još u predsezoni, kada su Lejkersi nanizali svih šest poraza. Niko se tada nije obazirao, verujući da je u pitanju prolazna stvar i da će sve doći na svoje kada rezultati počnu zaista da se računaju. Umesto toga, Lejkersi su doživeli brodolom. Tim koji je sastavljen po zahtevima Lebrona Džejmsa, zvanično drugi favorit za šampionski prsten iza Bruklin Netsa i jedna od najvažnijih franšiza u istoriji NBA lige pretrpeo je pravu katastrofu.

U noći između utorka i srede klub iz Los Anđelesa pretrpeo je sedmi uzastopni poraz, ovog puta od neprikosnovenih Sansa koji su očigledno lično shvatili potcenjivački komentar Entonija Dejvisa da bi Lejkersi prošle godine “dobili Finiks u prvoj rundi plej-ofa da su bili zdravi“. Prvoplasirani tim Zapada potrudio se da Lejkersima pokaže koliko je moćan i pre ulaska u samu završnicu imao čak 25 poena razlike, da bi se ista do kraja spustila na skromnijih 11 (121:110).

Izabrane vesti

Osvajač 17 šampionskih titula ostao je sada bez mogućnosti da zaigra i plej-in turnir, što je uoči početka sezone delovalo nezamislivo. Za San Antonio Sparsima zaostaje tri pobede, uz isto toliko utakmica do kraja prve faze, dok puleni Grega Popoviča imaju bolji međusobni skor.

02.00: (1,22) Atlanta (16,0) Vašington (5,00)

Šta se desilo, gde je zapelo? Rob Pelinka, Frenk Vogel i svi odgovorni kadrovi u istorijskoj franšizi imaće pune ruke posla dok sastave izveštaj jer je spisak detalja za analizu previše za tako veliki klub koji je pre samo pola godine pucao na tron. Entoni Dejvis ponovo je kuburio sa povredama zbog čega je odigrao samo 40 utakmica, tek četiri više naspram prošle godine, a opet 22 manje u odnosu na takmičarsku 2019/20 kada je osvojen prsten. Da je Obrva u ozbiljnim problemima najbolje pokazuje i to da više od 65 utakmica nije odigrao još od sezone 2017/18, njegove pretposlednje u Nju Orleansu i verovatno najbolja u njegovoj dosadašnjoj karijeri. Dalje, Rasel Vestbruk ni po jednom parametru nije bio pravi izbor i neko ko može da bude kompatibilan sa Lebronom Džejmsom, zbog čega je nekadašnji MVP došao u situaciju da bude predmet podsmeha. Frenk Vogel je dobio ozbiljne kritike američke javnosti zbog posla koji je radio i izvesno je da će mu Golden Stejt, Oklahoma i Denver biti poslednji mečevi u ulozi trenera Lejkersa. Daleko od toga da je on jedini krivac za ovaj fijasko. Jer sve je rađeno po željama jednog igrača, a to je u današnjoj košarci postalo mnogo važnije i trener praktično dobija tim na “izvol'te“.

Ovaj sastav Lejkersa je suviše star za ovakav vid takmičenja i pogotovo za napad na titulu, nedostajali su kvalitetni defanzivci, a to što su se mnogi oslonili na kvalitet svemogućeg Lebrona dodatno je pogoršalo situaciju. Znao je Džejms tokom svih ovih godina da na svojim leđima nosi i po imenima daleko slabije rostere, ali ovakav tim nije smeo da dozvoli da dođe u ovu situaciju. Jeste Kralj Džejms odigrao individualno još jednu brutalnu sezonu sa 30,3 poena u proseku na 52,4 odsto iz igre i sve što je uradio dobija na posebnoj težini ako se uzme da uveliko gazi ka 38. godini i prvi je kandidat za najboljeg strelca. Mada je sada pitanje hoće li odigrati još dve utakmice kako bi ispunio minimum zahteva da se i zvanično nađe među kandidatima zajedno sa Džoelom Embidom i Janisom Adetokunbom koji ga prate u stopu. Embid ga je prestigao za 0,1 poen po meču, a ako želi titulu moraće da ubaci bar po 25 poena.

Da li će njegov skočni zglob izdržati to je sada manje važno. Lebron će možda biti zadovoljan zbog svog individualnog učinka, ali to što ga još jednom neće biti u igri za titulu ostaviće nesumnjivo gorak ukus u ustima.

Gledajući šampionski sastav iz 2020. i ovaj danas mnogo toga se promenilo. Pre svih Lebron i pogotovo Dejvis su u padu i daleko od su od Top 5 igrača današnjice. Da ne bude dileme, Džejmsove igre jesu za svako poštovanje, ali su i rezultat ili pre posledica toga što nije imao sa kim da podeli teret. Ako bi uspeli da izvuku više od Dejvisa, a Džejms ostane u sadašnjoj formi, Lejkersi bi imali šanse da se nametnu naredne sezone. Pre toga moraće da naprave ozbiljnu čistku i reše se svih trulih jabuka.

Rasel Vestbruk (©AFP)Rasel Vestbruk (©AFP)

Najveća je dilema – šta sa Raselom Vestbrukom? To što je on prikazao tokom prethodnih meseci svetlosnim godinama je daleko od igrača vrednog 44.210.000 dolara za ovu i 47.000.000 dolara za narednu sezonu!

Da bi klubovi uopšte razmišljali o tome da ga uzmu Lejkersi bi morali da ponude jak paket uz njega, ali je ozbiljan problem to što je ekipa već ozbiljno limitirana u ljudstvu. Pogotovo kvalitetnom, primamljivom. Najveća dilema biće zapravo koliku su žrtvu spremni da podnesu ljudi iz Lejkersa kako bi se ratosiljali nepoželjne, potrošene zvezde koja zauzima ozbiljan deo seleri kepa.

Ugledni američki mediji su još u decembru pisali da postoje faktički dve opcije. Prva je direktna razmena sa Hjuston Roketsima za Džona Vola što bi zapravo bila kozmetička promena, ali u istoj Lejkersi verovatno ne bi morali da daju pika prve već bi prošli sa pikom druge runde ili zamenskim pikom. Druga je da Vestbruk popuni slobodan prostor u Oklahominom seleri kepu. Tanderi sada imaju oko 31.650.000 dolara slobodno do 30. juna i da bi dobili Vestbruka morali bi da pošalju Derika Fejvorsa Lejkersima. Takav posao obezbedio bi “trade exception“ u visoni od 30.000.000 dolara, a Oklahoma bi dobila bar jednog od dva pika prve runde koje Lejkersi smeju da trejduju tokom leta. Ako bi se Lejkersi odlučili da spakuju jednog ili oba pika prve runde sa drafta 2027. i 2029. godine, verovatno bi tražili dobrog igrača zauzvrat. To bi onda uključilo u priču neke druge klubove, što je sada sve u domenu naučne fantastike. Suština je da bi svako ko bude imao posla sa Lejkersima verovatno pokušao da izvuče sve što može za Vestbruka.

Od ranije se pominje i da će klub pokušati da namami nekog sa paketom Tejlen Horton Taker – Kendrik Nan, pa bi za Lejkerse idealan scenario bio da trejduju Vestbruka i pika prve runde u jednom i Horton Takera i Nana zajedno sa drugim pikom prve runde u drugom poslu.

Najluđi scenario bio bi da klub otpusti Vestbruka, što bi Lejkerse automatski ostavilo bez 15.700.000 dolara u naredne tri sezone što je visoka cena koju treba platiti. Dobra stvar bila bi što bi se tako otvorilo 10.350.000 dolara za koji se ne plaća porez. Takođe bi mogao da se popuni roster tako da se ne prelazi limit poreza na luksuz. Ali, ne bi imali ozbiljnu porciju novca na raspolaganju...

Još jedna stvar o kojoj se već neko vreme ozbiljno razglaba je produžetak saradnje sa Lebronom Džejmsom. Počev od 4. avgusta Lejkersi Kralju mogu da ponude dvogodišnji produžetak vredan 97.100.000 dolara kojim bi bio vezan do leta 2025. godine. Ova odluka biće i te kako važna za klub ne samo zbog toga što bi Džejmsa zadržala do 41. godine, već i zato što bi oduzela određenu fleksibilnost u daljem planiranju.

Prema sadašnjim projekcijama Lejkersi bi dobili preko 60.000.000 dolara u seleri kepu od leta 2023. godine i samo Dejvisa, Horton Takera i pika sa tog drafta pod ugovorom. Ako bi Horton Taker odbio opciju automatskog produžetka za 11.000.000 dolara, onda bi ta suma premašila 70.000.000 dolara. Nema dileme da će Lejkersima i te kako biti potrebno da urade veliki “restart“ i krenu ispočetka, a upravo bi toliki slobodan prostor u budžetu obezbedio tako nešto. Zato bi Džejmsov produžetak značajno limitirao dalje klupske mogućnosti.

Lebron Džejms (©AFP)Lebron Džejms (©AFP)

NBA stručnjaci procenjuju da će se Lejkersi verovatno odlučiti da ponude Lebronu produžetak saradnje, mada on verovatno neće biti u žurbi da istu prihvati jer može da potpiše i tokom sezone. Njegova odluka da ne stavi paraf odmah mogla bi da stavi dodatni pritisak na leđa vodećih ljudi.

Ako izuzmemo Lebrona, Dejvisa i Vestbruka, veliko interesovanje izazvaće tema statusa ostalih igrača u sastavu. Lejkersi trenutno funkcionišu preko granice poreza za luksuz, moraće da budu maksimalno oprezni sa narednim koracima i pažljivo izaberu najbolje dalje poteze. Već se spekuliše da će se produžiti ugovor Maliku Monku, s tim da mogu da mu ponude maksimalno 2.500.000 dolara, što će verovatno zainteresovani klubovi da nadmaše lako sa ugovorom koji bi mu za četiri godine doneo 44.500.000 dolara.

Kada iskoriste “mid-level exception“ i odrade potrebne trejdove, ostaće samo minimalni ugovori za veterane na raspolaganju kako bi se popunio ostatak rostera. A, budimo realni, imati desetoricu igrača sa minimalnim ugovorima nije recept za uspeh. Zbog toga bi od vitalnog značaja bilo da Vestbruk ode, jer bi se tako otvorilo nešto prostora za dalji manevar. Lejkersima takođe ostaju i dva trejd izuzetka kojim bi mogli da angažuju jeftine igrače.

SELERI KEP LEJKERSA – SEZONA 2022/23

Garantovana suma za plate: 145.029.186 dolara;

Suma za negarantovane plate: 3.915.039 dolara;

Ukupno: 148.944.225 dolara.

Porez na luksuz: 200.018 dolara preko granice od 149.000.000 dolara sa samo sedmoricom igrača.


tagovi

Los Anđeles LejkersNBA ligaLebron DžejmsRasel VestbrukEntoni Dejvis

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara