Šta Zvezdi ostaje za sezonu 2020/21: Ceo tim pod ugovorom, osmorica slobodnih, tu su oni najbolji

Vreme čitanja: 9min | sub. 18.04.20. | 08:20

Pregled stanja na Malom Kalemegdanu i šta je to što će crveno-beli imati na raspolaganju kada se okonča pandemija COVID-19

Okolnosti u regionalnoj košarci takve su da je momenat proglašenja kraja Jadranske lige samo pitanje vremena, jer iz dana u dan sve više opadaju šanse da se takmičenje za sezonu 2019/20 nastavi. Nešto više na ovu temu možda će se znati posle sastanka klubova najavljenog za sredu, pogotovo jer su i dalje u vazduhu odgovori na ona ključne nedoumice - kakva će biti odluka o formatu okončanja, ko će biti šampion, da li će ga uopšte biti, ko ide u Evropu, da li će se liga proširiti ili ne, hoće li biti ispadanja...?

Nezvanično se mogu čuti priče o širenju najjačeg ranga, što sa sobom otvara neke druge teme, a ovu smo obradili u odvojenom tekstu.

Izabrane vesti

Kako se šanse za nastavak ABA lige mere promilima, dobro je vreme da se napravi rez i proveri šta je to što večitim rivalima ostaje kada se spusti zavesa na ovu takmičarsku godinu? O stanju u Partizanu možete čitati OVDE, a kroz naredne redove obradićemo situaciju u Crvenoj zvezdi...

Šta Partizanu ostaje za sezonu 2020/21: Trinka i jezgro tima pod ugovorima, dobro poznata imena na nišanu

I dalje aktuelni šampion Jadranske lige je kao povratnik u Evroligu takmičarsku 2019/20 započeo sa projektovanim budžetom od 8.300.000 evra. Mnogo je turbulencija bilo na Malom Kalemegdanu od prošlog leta. Rosteri su se doterivali u hodu posle, bar na papiru, najboljeg prelaznog roka, treneri menjali, ali uz dosta uspona i padova Zvezda je uspela da se dokopa treće pozicije uoči plej-ofa, dok teorija i dalje igra ulogu u Evroligi za plasman u četvrtfinale.

Posle izjave Đordija Bertomeua da "klubovi sa Jadrana ne treba da brinu za mesto u Evroligi" i dalje je nejasno ko će i po kom osnovu dobiti specijalnu pozivnicu. Partizan istu traži na osnovu plasmana u ligaškom delu Jadranske lige i dobrih izdanja u Evrokupu, dok se u Crvenoj zvezdi nadaju da će zaživeti ideja generalnog direktora Himkija Pavela Astahova da isti klubovi nastupaju u Evroligi i naredne jeseni.
“Šta ako se sezona ne nastavi? Jedina logična stvar bila bi da se zadrže isti učesnici i u narednoj godini. Kako neko da bude isključen ili primljen u takmičenje na jesen, kada ova nije završena“, pita se direktor tima iz Podmoskovlja.

Upravo od evropskog plasmana za predstojeću jesen zavise i dalji planovi Crvene zvezde. Od visine budžeta, do sastava tima. Crvena zvezda trenutno ima čak 20 košarkaša pod ugovorom! Međutim, osmorica će teoretski biti slobodni ovog leta i u tom krugu nalaze se praktično svi nosioci igre – Bili Beron, Lorenzo Braun, Kevin Panter, Vladimir Štimac, te Stratos Perperoglu, Majkl OdžoKalin Lukas i Aleksa Radanov kome ujedno ističe i pozajmica u FMP iz Železnika. To znači da je na Malom Kalemegdanu pod ugovornom obavezom (bar) za sledeću godinu ceo jedan roster!

Krenimo redom...

Da li će Dragan Šakota ostati trener Crvene zvezde i u budućnosti? Dobro pitanje, a odgovora još nema. Logikom stvari - da, ali zbog nekih drugih aspekata - ne. Kada je dolazio na Mali Kalemegdan krajem novembra prošle godine Šakota je sa Zvezdom potpisao ugovor do leta, uz mogućnost automatskog produžetka. Opcija će verovatno biti aktivirana. Šakota je za nekoliko meseci rada uspeo da probudi džina i Zvezdu u jednom momentu dovede do pozicije kluba sa najboljom formom u Evroligi. Isto tako se raspala forma crveno-belih kada su došli oni vezani porazi od Žalgirisa i Albe sredinom januara. Treba, ipak, biti realan i oprezan u donošenju zaključaka jer i pored svih promena u sastavu ovo je samo delimično Šakotina Zvezda. Iskusni stručnjak nije sklapao tim prošlog leta, niti je sa istim prošao duge letnje pripreme, već je sve praktično morao da radi u nimalo prijatnim uslovima. Rastrgnut između utakmica i dugih putovanja, suočen sa gustim takmičarskim kalendarom.

Jedini kamen spoticanja mogao bi da bude Šakotin zdravstveni karton. Imao je veliki problem sa upalom spoljnih vena na nozi, zbog čega nije mogao da vodi tim na gostovanjima u poslednjim sedmicama pre uvođenja vanrednog stanja. I tada se u kuloarima šuškalo o njegovoj potencijalnoj smeni, jer Zvezda ne može da se oslanja na trenera bez pune radne sposobnosti, ali se to nije dogodilo. Ko god da bude šef struke, imaće za cilj da Zvezda ostane konkurentna za titulu u Jadranskoj ligi i u jednom od dva evropska takmičenja.

IGRAČI SA UGOVORIMA DO JUNA 2020. GODINE

Crvena zvezda nalazi se pred ozbiljnim izazovom – kako zadržati nosioce igre, posle odličnih izdanja u Evroligi? Bili Beron se u svojoj debitantskoj sezoni u elitnom takmičenju profilisao kao jedan od najboljih trojkaša i među deset je najboljih po procentu uspešnosti (40,3%) sa bar 50 pogođenih hitaca. Lorenzo Braun je još tokom godine bio tražena roba na oskudnom evropskom tržištu plejmejkera. Hteli su ga Žalgiris i milanska Olimpija, ali je prema nekim pričama Crvena zvezda tražila milion evra za obeštećenje, što je odvratilo sve zainteresovane strane. Na leto će Braun imati mogućnost da testira tržište i dobije finansijski unosniji ugovor, baš kao i Beron, s tim što treba uzeti u obzirom da će zbog pandemije COVID-19 mnogi klubovi imati značajno manje finansijske mogućnosti nego dosad. Isto se odnosi i na večite rivale, pa je i dalje u magli s kakvim će sredstvima moći da raspolažu tokom leta.

Kevin Panter će takođe biti slobodan u junu. On je bio lični izbor Dragana Šakote s kojim je u atinskom Aeku imao dobru komunikaciju, ali je pitanje obostrane želje za nastavkom saradnje u Beogradu. Panter jeste Zvezdi doneo vatrenu moć i jaku napadačku opciju, mada se isto tako pokazala i ona druga strana njegovog karaktera sa ispucavanjima koja često nisu imala smisla... Da li je takav igrač potreban Crvenoj zvezdi i može li Šakota da umiri njegov nagon za “privatizovanjem“ lopte?

Povratak Vladimira Štimca posle odrađenog tromesečnog ugovora u Fenerbahčeu ispostavio se kao pun pogodak. Nekadašnji reprezentativac Srbije brzo se iskristalisao kao vodeći centar u sistemu i jedan od najkorisnijih igrača kluba u oba takmičenja. Štimac polako ulazi u ozbiljne igračke godine, 33 puni u avgustu, ali je svojim kvalitetima, te posvećenosti dresu i razumevanjem situacije pokazao koliko vredi. Osim ako se ne dogodi neka unosna ponuda iz Evrolige, što uopšte nije isključeno, postoji velika šansa da Štimac produži svoj treći mandat u Zvezdi.

Druga godina Stratosa Perperoglua bila je isprepletana povredama i oporavkom od istih, pa je na terenu bio premalo za neki konkretniji učinak. Po povratku na parket bio je presudni faktor u meču s Panatinaikosom u Beogradu, ali se ubrzo videlo da mu je potrebno vreme da se vrati u takmičarski ritam. Početkom avgusta puni 36 godina. Nedavno je izjavio da bi voleo da karijeru završi u Grčkoj, što će verovatno i da učini u predstojećoj sezoni, a kako u klubu više nema Milana Tomića, zbog koga je prvobitno i došao na Mali Kalemegdan, potom i ostao, izvestan je kraj saradnje.

Pored Majkla Odža stoji veliki znak pitanja. Koliko god je bio koristan u Jadranskoj ligi i Evrokupu pre godinu i kusur, toliko se ove videlo da je to njegov igrački “plafon“ i da je Evroliga takmičenje u kojem se ne snalazi najbolje. Prema nekim informacijama on je zbog prevelikog broja stranaca krajem prošle godine bio nadomak odlaska iz Zvezde, ali je odbijao da se vrati u FMP i tako je ostao tu gde je i danas. Možda je vreme za rastanak, a opet, ako Zvezda ne bude igrala Evroligu, ne bi bilo iznenađenje da se ugovor s njim produži. Doduše, njegova budućnost u klubu biće u direktnoj relaciji sa statusima Dušana Ristića i Nikole Jovanovića. Zato, o tom – potom.

Kalin Lukas je više bio iznuđeno rešenje, nego želja i saradnja verovatno neće biti nastavljena. Istina, premalo vremena imao je na raspolaganju da se uigra sa saigračima, mada mu jedanaest meseci bez kluba pre selidbe u Beograd nikako ne laska. Gotovo da ništa nije pokazao za kratko vreme u Srbiji, nije uspeo baš da rastereti Lorenza Brauna, pa će tako brzo biti zaboravljen i precrtan. Drugačiji scenario baš je teško očekivati... Aleksa Radanov je imao vrlo dobru povratničku sezonu u FMP gde je bio jedan od nosilaca. Godinu dana je iskusniji, još je mlad i može da se radi na njegovom napretku. Videćemo da li će biti obostrane želje da se pregovara o novom ugovoru, pošto u dosadašnja dva pokušaja Radanov nije uspeo da se nametne za minutažu.

IGRAČI SA UGOVORIMA DO JUNA 2021. GODINE

Status pozajmljenih igrača imaju još i Filip Čović, Ognjen Kuzmić, Dušan Ristić i Nemanja Nenadić, svi sa ugovorima do juna 2021. godine. Dok se povratak reprezentativnog centra na Mali Kalemegdan donekle očekuje, ako uspešno prođe duži interval totalnog oporavka od posledica teške saobraćajne nesreće, Čović će verovatno ostati u Železniku zbog prirode odnosa sa navijačima Crvene zvezde i pritiska s kojim se nosio. Nenadić je imao svojih momenata u Megi, ali je i dalje u procesu sazrevanja i moguće je da će ga i u poslednjoj godini ugovora – ako ne bude naknadnog obnavljanja saradnje – biti na pozajmici. Najbolju poziciju u ovom kvartetu ima Dušan Ristić. Bivši student univerziteta Arizona odigrao je sezonu života u Astani, gde je bio najdominantnija figura ekipe, potom i u redu najboljih centara VTB lige što nije mala stvar! Bio je gotovo na dabl-dabl proseku, učesnik tamošnje Ol star utakmice i definitivno pokazao da se uklopio u evropski stil košarke. Igre u Astani mogle bi da budu njegova ulaznica za prvi tim Zvezde. Odnosno, stalno mesto u najboljih dvanaest.

Dejan Davidovac, Boriša Simanić i Ognjen Dobrić će kraj svog imena verovatno imati etiketu “sigurni“ zbog svoje krštenice i činjenice da su dobri igrači rotacije, dok će odluka o ostanku Čarlsa Dženkinsa možda najviše da zaintrigira zvezdaše u narednom periodu. Miljenik publike imao je turbulentnu godinu i gotovo sve vreme je kuburio sa formom. Istu je počeo da nalazi tek posle i dalje nerazjašnjenog odlaska u SAD. Dragan Šakota bi ga malo koristio, pa bi ga malo zalepio za klupu. Uglavnom je u njegovom sistemu bio taj zamenski plejmejker i podrška Lorenzu Braunu, što se nije pokazalo kao najbolja stvar u kontinuitetu...

Šta će biti sa Džejmsom Gistom?! Legenda Panatinaikosa ima milionski ugovor u Zvezdi, tačnije za ovu i narednu sezonu trebalo bi da inkasira okruglo milion evra, što je bez ikakve sumnje ogromna suma novca. Pogotovo u vreme krize. Posle odličnog starta na Malom Kalemegdanu njegova zvezda se ugasila po odlasku Milana Tomića i sve do mesec dana pre gašenja kompletnog sporta nije ni desetim delom ličio na jednog od najboljih defanzivaca Evrope i centara Evrolige... Ali, u poslednjih mesec dana našao je kontinuitet i bio Zvezdin stub, što je mnoge obradovalo, ali i dovelo u rebus – da li je Gist vredan čekanja i u takmičarskoj 2020/21?

Na kraju ostaju Marko Jagodić Kuridža i Nikola Jovanović, obojica domaći igrači. Prvi je praktično siguran ako Dragan Šakota ostane, jer je i za ono malo vremena na parketu dokazao da zaslužuje Zvezdin dres, iako su ga povrede u tome konstantno sputavale. Nikola Jovanović je i kod sadašnjeg trenera dobijao priliku na kašičicu, iako je možda zaslužio više (čitaj: mesto u rosteru umesto Odža). Da li će ostati ili ne, to zavisi od mnogo faktora. Povratak Dušana Ristića mogao bi da ga izbaci iz koloseka, a još jedna godina bez ikakve značajne minutaže mogla bi da bude pogubna po njegovu karijeru. Biće to svakako odluka doneta posle detaljnih konsultacija i analize...

Kapitenska traka ostaće na dresu Branka Lazića u narednoj, a izvesno i u 2022. godini, pošto je jedino njegov ugovor oročen na taj vremenski period. Možda Lazić ne pruža igre iz ere Dejana Radonjića, kada je zaslužio reprezentativni status, ali je i dalje važan šraf odbrane i neko ko najbolje od svih poznaje Crvenu zvezdu. A to nije mala stvar.

Što se traganja za pojačanjima tiče, još je rano za spekulacije. Prvo da se završi pandemija COVID-19, reši pitanje šampiona u Jadranskoj ligi i raspored u evropskim takmičenjima, sklopi budžet i onda tek razmišlja o jačanju redova. Promena će sigurno biti i ovih dvanaest igrača pod ugovorima neće ući u jesen, a mnogo će toga da zavisi i od uspeha u pregovorima sa trenutnim nosiocima igre. Pre svega Beronom, Braunom i Štimcem...

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_msport)
Foto: ©Star Sport, MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara