Seku Dumbuja (Foto: AFP)
Seku Dumbuja (Foto: AFP)

Strmoglavi pad velike francuske nade: Od Pistonsa i Lejkersa do neuspešnih proba u pet evropskih timova

Vreme čitanja: 4min | čet. 22.02.24. | 13:31

Svojevremeno 15. pik na NBA draftu, Seku Dumbuja, godinu dana ne može da nađe klub ni u jednoj evropskoj ligi - poslednju šansu ima u Roanu

Pogled na CV ukazuje da bi u najmanju ruku evroligaški klubovi trebalo da se otimaju za njegove usluge. Zlato sa juniorima Francuske, odabran kao 15. pik na NBA draftu, proveo dve godine u Detroitu, imao epizodu u Lejkersima... Ipak, Seku Dumbuja godinu dana ne može da pronađe klub. Svojevremeno velika nada francuske košarke doživela je strmoglavi pad i čini se da će poslednju priliku da oživi karijeru dobiti u domovini, ali tek ako prođe probu u Roanu.

A čak pet nije uspeo da prođe u proteklih godinu dana. Poslednju utakimcu odigrao je u Razvojnoj ligi za Delaver Blu Koutse prošle sezone, a od tada bezuspešno pokušava da vrati karijeru na pravi put u Evropi. Pokušao je u Monaku, ali je u ekipi Saše Obradovića bio tek sparing partner. Delovalo je da se dogovorio sa Metropolitanom, ali priča je propala jer je klub zahtevao da dođe na probu. Proveo je određeno vreme i u grčkom Marusiju, za koji nastupa i Miroslav Raduljica, te u Gran Kanariji i donedavno u poslednjeplasiranom timu ACB lige, Palensiji. Nigde nije prošao.

Izabrane vesti

Imao je i problema sa fizičkom spremom, pa mu je agencija koja ga zastupa organizovala treninge u Dalasu (ne u Maveriksima) kako bi se vratio u formu. Navodno je intenzivno radio i smršao 15 kilograma, što je primetio i trener Roana Žan Deni Šule nakon što je Dumbuja stigao u Francusku u potrazi za poslednjom šansom da spasi karijeru.

"Čudili smo se kako ovaj momak, takvog kvaliteta, nema posao. Na terenu i van njega, njegovo ponašanje je bilo izuzetno. Čini se da čvrsto stoji na zemlji", prenosi BeBasket.

I zaista, ako ne uspe da se izbori za priliku u Roanu, gde će moći da radi sa trenerom koji je lansirao Klinta Kapelu, crno se piše 23-godišnjem momku rodom iz Gvineje. A kako je - i to ne tako davno - obećavao.

Iako je odrastao igrajući fudbal, nakon što je naprasno dobio na visini, počeo je da se okreće košarci sa 12 godina. Živeo je u gradiću Fleri lez Obreu u koji se doselio sa porodicom iz rodne Gvineje. Doduše, ne kompletnom, pošto Dumbujin otac nije dobio pasoš, pa je ostao pri vojsci u domovini. Prvi dodir sa košarkom imao je na basketu sa drugarima, kada ga je primetio lokalni trener Benoa Buržue. Do 13. godine je već narastao do 202 centimetara, pa je igrao za omladince lokalnog kluba.

Nije njegov talenat promakao ni čuvenom institutu Insep, za koji je nastupao na Adidas Next Generation turniru 2016. godine i prosečno beležio 14 poena, 3,7 skokova i tri asistencije, iako je sa samo 16 godina starosti bio jedan od najmlađih igrača na turniru. Krasile su ga sjajne fizikalije, ali je već u ranoj dobi bio problematičan, pa ga je Insep posle te sezone otpustio iz disciplinskih razloga. Potom je obukao i dres juniorske reprezentacije Francuske, posle brojnih birokratskih problema, i već na prvom turniru osvojio zlato. Već u grupnoj fazi je protiv Srbije pokazao raskošan talenat, ubacio 31 poen protiv igrača poput Boriše Simanića, Stefana Đorđevića, Dušana Beslaća... Imao je najbolji prosek u Francuskoj sa 17,8 poena, beležio je i sedam skokova, pa je bio uvršten i u idealnu petorku, ali je MVP nagrada otišla u ruke doskorašnjeg NBA igrača, Franka Ntilikine.

Usledio je odlazak u drugu francusku ligu, gde je nastupao dve godine za Poatje, a sa zvanjem najboljeg mladog igrača drugog ranga napravio je iskorak i završio u Limožu, gde je pored Pro A lige imao priliku da igra i u Evrokupu. Došao je na red i Draft, Pistonsi su se opkladili na njegov talenat sa 15. pikom i tokom prve NBA sezone je bio najmlađi igrač u ligi. Posle njega su odabrani Goga Bitadze, Nikil Aleksander Voker, Matis Tajbul, Grent Vilijams, ali i Džordan Pul, Nik Klekston, Danijel Gaford, dok je iste godine Alen Smailagić bio 39. pik, Vanja Marinković 60...

Nije uspeo da se nametne u Detroitu, usledili su trejdovi u Bruklin, pa u Hjuston, ali niko nije računao na Dumbuju. Pružili su mu ruku Los Anđeles Lejkersi pred početak sezone 2021/22, odigrao je dve utakmice i mesto u rosteru ustupio Čondiju Braunu. Vratio se u januaru, potpisao dvosmerni ugovor, ali već u martu, pre ijednog upisanog nastupa, ponovo je dobio ispisnicu.

Nastavio je stranputicom i dve godine kasnije se hvata za slamku spasa u Roanu, pretposlednjem timu na tabeli elitnog francuskog ranga. Ako i tu ne uspe... Prilično je jasno da će se karijera nekada velike nade francuske košarke, oko koje se Savez dugo borio, potpuno ugasiti.

A šta se tačno desilo... Dok se Dumbuja ne oglasi, nećemo precizno znati. Delimično možemo da zaključimo iz njegove izjave za Ekip prošle sezone.

"Da, pravio sam greške, ali nije bilo lako biti sam u NBA sa 18 godina", rekao je Dumbuja.

Izgleda da nije mogao da izdrži pritisak koji dolazi sa epitetom velikog talenta, NBA angažmanom, velikim očekivanjima...


tagovi

Seku DumbujaDetroit PistonsLos Anđeles LejkersRoanPalensijaKK MonakoGran KanarijaMetropolitan

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara