Željko Obradović (MN Press)
Željko Obradović (MN Press)

Sudar nekadašnjih evropskih šampiona: Željko sa "svojim" Partizanom protiv "svog" Huventuda

Vreme čitanja: 5min | uto. 02.11.21. | 11:03

Crno-beli od 20.30 časova dočekuju tim iz Badalone u dvorani "Aleksandar Nikolić" u trećem kolu Evrokupa

Posebnu draž za Željka Obradovića imao je duel sa Borcem u Čačku prethodnog vikenda. Povratak u rodni grad i halu gde je napravio prve igračke profesionalne korake bio je obojen najlepšim emocijama. Samo tri dana kasnije trenera Partizana čeka još jedna utakmica koja za njega predstavlja malo više od igre. Okršaj sa španskim Huventudom večeras od 20.30 časova u dvorani „Aleksandar Nikolić“.

Sa Obradovićem na klupi Partizan se 1992. godine popeo na krov Evrope, posle trijumfa upravo protiv Huventuda čuvenom trojkom Aleksandra Đorđevića. Godinu dana kasnije Željko je promenio klub i otišao put Badalone. Preuzeo je Huventud, sa kojim je uspeo da ponovi isti uspeh. Španski tim je 1994. postao prvak Starog kontinentna, pa je Obradović već tada kao mladi strateg imao u kolekciji dva najveća evropska klupska trofeja. Tako je počela velika karijera...

Izabrane vesti

Utorak - 20.30: (1,35) Partizan (16,0) Huventud (3,50)

Željko je sada najtrofejniji evropski trener i ponovo vodi svoj Partizan, koji ove sezone nije doživeo nijedan poraz. U Evrokupu crno-beli imaju dve pobede, baš kao i njihov današnji rival.

"Mene vežu lepe uspomene za Badalonu i Huventud, imam tamo i dalje mnogo prijatelja", rekao je u najavi susreta Željko Obradović, "Specijalan je osećaj uvek kad pričamo o Huventudu. Utakmica u Evrokupu je i nama i njima bitna. Počeli su na izvanredan način takmičenje. Ekipa su koja u nekim segmentima liči na nas, samo što možda imaju malo više iskusnih igrača – Tomića, Ribasa... Imaju mlade koji su apsolutno podređeni timu. Oni u svakom trenutku znaju šta žele, od način na koji žele da igraju i u odbrani i napadački. Mislim da će biti izuzetno zanimljiv meč i da će naši navijači uživati u onome što najviše vole, a to je da vide dobru košarku i Partizan koji se bori od prve do zadnje sekunde. Treba da nastavimo da igramo kao i do sada".

Huventud je u Evropi slavio protiv Trenta – 86:56 u prvom kolu, pa onda protiv Hamburga u drugoj rundi – 73:56. U ACB ligi je na 4. poziciji sa skorom 5-3. Pred timom iz Badalone su u prvenstvu Španije padali Bilbao, Baskonija, Manresa, Tenerife i Burgos.

"Tim su koji voli da igra agresivno, da menja odbranu, voli da iznenadi u nekim stvarima protivnika, kad god to može. Verujemo da smo spremni na to. Uvek je nova utakmica novi izazov, uvek se vide novi detalji. Probaćemo da reagujemo i u toku utakmice... Rekao sam dva najbitnija igrača za njih, ali bez potcenjivanja ostalih. Mladi igraju izuzetno agresivno, ne samo u odbrani, nego i napadački. Svaku priliku koriste da trče, da daju lak poen, opcija prvog šuta uvek postoji, skok u napadu posle šuta za tri – o tome zaista moramo da povedemo računa“, podvukao je Obradović, koji na ovom susretu neće moći da računa na Uroša Trifunovića, jer je pre utakmice u Čačku osetio malaksalost, pa je naredne treninge gledao u civilu.

Igrači koji su prethodne sezone bili u crno-belom, imali su priliku da odmere snage sa Huventudom. U grupnoj fazi Evrokupa Partizan je odigrao dva meča sa ekipom iz Badalone, a učinak je bio polovičan. Španci su tri razlike slavili na domaćem terenu, a posle je Parni valjak dobio utakmicu kod kuće sa identičnom prednošću.

"Ovo je najkvalitetnija ekipa sa kojom ćemo se suočiti ove sezone", rekao je kapiten Rade Zagorac, koji je prethodne sezone imao priliku da na delu vidi Huventud, "Vrlo važna utakmica sa jedinim od najvećih konkurenata. Sa ovim ritmom, priprema meča je mnogo manjeg obima i kada je to već tako, onda se zahteva ekstra koncentraciju na detalje i na stvari koje želimo da postavimo. Što se Huventuda tiče, reći ću onu čuvenu – tipičan primer španske košarke, koja se ne oslanja toliko na atleticizam i na neku fizičku dominaciju, već na znanje i kvalitet, koji oni imaju poput najboljih ekipa iz te zemlje. Sigurno da sutra neće biti dovoljno da ih nadvladamo fizički već će morati da se uključi glava".

Zagorac je izneo neke detalje koji su njemu zapali za oko dok je gledao video.

"Ono što je meni interesantno sa pripreme utakmice, video sam da oni gro svojih poziva u napadu zovu na španskom jeziku. To vam dovoljno govori koliko je domaćih igrača i onih kojih se tako osećaju poput Tomića. To je dokaz jednog kontinuiteta i poznavanja... Čak i igrači koji su igrali u drugim klubovima poput Ribasa i Vives, znaju se iz nacionalnih selekcija. Veliki ispit za nas".

U Evrokupu su do sada Huventud predvodili Vladimir Brodžijanski, Ante Tomić, Andres Feliz... U sastavu je i Pau Ribas, koji je prethodne sezone bio najzaslužniji za trijumf u međusobnom okršaju.

"Ovo je jedna od velikih utakmica ove sezone u Evrokupu. Mi smo lideri grupe, a Partizan je isto tu do nas. Igraćemo na veoma teškom terenu sa publikom koja će i nas motivisati", rekao je Ribas. "Moramo da pokušamo da pomognemo našim mladim igračima, koji tamo još nisu igrali, da iz ove utakmice nauče kakvi su veliki mečevi u Evrokupu".

Trener Huventuda Karles Duran zna šta njegova ekipa treba da uradi da bi pobedila.

"Angažovali su trenera sa najviše titula u evropskim takmičenjima – Željka Obradovića. Moramo da ograničimo talenat Partizana u napadu i da kontrolišemo ritam igre, da bismo pobedili. Oni igraju u veoma visokom ritmu. Mi treba da pokušamo da odbranimo igru jedan na jedan i da dobro šutiramo. Ne smemo da razmišljamo toliko o pobedi ili porazu, već o tome kako da budemo najbolji mogući Huventud protiv velikog tima“, zaključio je Duran.

Karte su rasprodate i dobra borba je zagarantovana. Posle njega jedna od ekipa više neće biti neporažena u Evrokupu...

EVROKUP - 3. KOLO

Utorak

18.00: (1,17) Turk telekom (20,0) Slask (5,50)

19.30: (2,70) Hamburg (14,5) Andora (1,55)

20.00: (1,70) Burg (14,5) Promiteas (2,40)

20.00: (1,55) Trento (14,5) Lijetkabelis (2,85)

20.30: (1,35) Partizan (16,0) Huventud (3,50)

Sreda

17.30: Lokomotiva Kubanj - Levaloa

18.00: Bursa - Cedevita Olimpija

19.00: Budućnost - Virtus Bolonja

19.30: Ulm - Venecija

20.30: Valensija - Gran Kanarija




tagovi

KK PartizanŽeljko Obradović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara