Detalji iz susreta 2015. i 2016. godine (©Reuters, ©Star Sport)
Detalji iz susreta 2015. i 2016. godine (©Reuters, ©Star Sport)

Suđeno je da bude Francuska za medalju i da se radujemo najvećim uspesima

Vreme čitanja: 3min | ned. 27.06.21. | 12:33

Da li će i treći put biti biti suza radosnica na kraju?

Suđeno je košarkašicama Srbije da se u mečevima za medalju na drugoj strani parketa nalazi Francuska!

Srpske gracije su posle istinskog rolerkostera u četvrtfinalu sa Španijom i polufinalu sa Belgijom zakazale novi finalni obračun sa Francuskinjama, baš kao i u finalu Evrobasketa 2015. godine. I tada je selekcija Francuske bila favorit za zlato, ali se priča završila šampionskim podvigom Srbije. Šest godina kasnije situacija je ista - Francuska je i pre starta završnog turnira praktično viđena na najvišem mestu na postolju, pa zašto i ovog puta ne bi srpske ratnice napravile isto?!

Izabrane vesti

21.00: (1,30) Francuska (Ž) (16,0) Srbija (Ž) (3,90)

Istorija duela Srbije i Francuske knjiga je koja se piše sama. Ako računamo samo utakmice za medalju, Srpkinje su se oba puta radovale! Nezaboravne su i danas scene sa Evropskog prvenstva 2015. u Rumuniji i Mađarskoj. Košarkašice Srbije su u najvažnijim utakmicama šamarale redom na koga god su naišle, a vrhunac je bio upravo finale kada su odigrale svoju najbolju utakmicu na turniru. Budimpešta, a onda i cela Evropa poklonije su se srpskim reprezentativkama jer su u meču za zlato na Vidovdan napravile podvig za pamćenje i favorizovanog rivala dobile s mnogo autoriteta.

Ana Dabović kao MVP turnira 2015. godine (©Star Sport)Ana Dabović kao MVP turnira 2015. godine (©Star Sport)

Taj su meč obeležile Ana Dabović, Sonja Vasić (tada Petrović) i Danijel Pejdž. Prva jer je bila ubedljivo najefikasnija igračica utakmice sa 25 poena. Druga jer je već tada igrala košarku za klasu ispred ostalih protivnica i pokazala o kakvom je kvalitetu reč, pa je meč završila s 22 poena. Naturalizovana Amerikanka pogodila je možda i najvažniji koš na utakmici za konačnu pobedu Srbije u Budimpešti, dok je svojim zalaganjem, energijom i pre svega ukazanim poštovanjem prema srpskom dresu, grbu i himni postala Danijela i jedna od miljenica nacije. Taj su turnir Ana Dabović i Sonja Vasić završile u idealnom timu Evrobasketa, s tim što je prva zlatni pohod krunisala i epitetom MVP turnira!

Ispostavilo se brzo da je to finale zapravo bilo samo uvod u ono što se desilo godinu dana kasnije u Riju. Ponovo Srbija i Francuska, ponovo utakmica za medalju! Ovog puta za bronzu, pošto su prethodno eliminisane od Španije, odnosno SAD. I ponovo se slavilo! Košarkašice su tada uzele olimpijsku bronzu i kompletirale najveće uspehe! Ponovo su Ana Dabović, Sonja Petrović i Danijel Pejdž bile od instrumentalnog značaja za osvajanje medalje, s tim što je ovog puta glavnu reč vodila Jelena Bruks (tada Milovanović). Vrsna košarkašica koja je danas kapiten Srbije predvodila je tog 20. avgusta 2016. ekipu do bronze sa 18 poena, sedam skokova i dve asistencije.

Marina Maljković sa košarkašicama slave bronzu 2016. godine (©Reuters)Marina Maljković sa košarkašicama slave bronzu 2016. godine (©Reuters)

Bila je to kruna rada pod komandom Marine Maljković koja je digla žensku košarku u Srbiji iz pepela i postala sinonim svih uspeha ove reprezentacije! Bila je na kormilu kada se osvajalo prvo zlato Srbije kao samostalne države, vodila je ekipu do jedine olimpijske medalje, a onda i donela bronzano odličje s Evropskog prvenstva u Srbiji pre dve godine. Sinoć je trijumfom protiv Belgije obezbedila minimum srebro, što je samo po sebi fantastičan uspeh s obzirom da su u krugu glavnih favorita za zlato pred put u Valensiju označene košarkašice Francuske, Belgije i Španije, ispred Srbije. Dve su Srpkinje eliminisale, pa šteta bi bilo da se ta tradicija ne nastavi.

Pored selektorke Marine Maljković, uspeh u obe utakmice za medalju protiv Francuske na parketu su stvarale Sonja Vasić, Ana Dabović, Jelena Bruks, Nevena Jovanović, Dajana Butulija i Saša Čađo, koje će i večeras u Fonteti pokušati da ispišu nove stranice istorije zlatnim slovima!



tagovi

ženska košarkaška reprezentacija SrbijeAna DabovićSonja VasićMarina MaljkovićEvrobasket 2021

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara