Šampioni ABA 2 lige, ekipa Zlatibora (ABA liga / Dragana Stjepanović)
Šampioni ABA 2 lige, ekipa Zlatibora (ABA liga / Dragana Stjepanović)

Suludo: Šampion ABA 1 može da ispadne u ABA 2, šampion ABA 2 može da ostane bez ABA 1

Vreme čitanja: 3min | pon. 18.04.22. | 09:54

Split kao pretposlednji u ABA 1 i MZT kao finalista ABA2, igraće sledeće godine u regionalnoj eliti, dok šampion ABA 2, Zlatibor, još nema obezbeđeno mesto, zbog neverovatnih pravila

Zlatibor je najbolji srpski klub, ne računajući petorku iz ABA1 lige. Osvojio je Košarkašku ligu Srbije, Zlatibor je i najbolji klub u ABA2 ligi. Posle neverovatnog finala u Skoplju podigao je pehar. Ali, Zlatibor, vlasnik duple krune, još nije obezbedio mesto u elitnom rangu regionalnog takmičenja naredne sezone, za razliku od finaliste ABA2 lige (MZT Skoplje) i pretposlednjeg u ABA1 ligi (Split) koji je zahvaljujući trijumfu tima iz Čajetine nad Skopljancima izbegao baraž. A u taj baraž će Zlatibor i najslabije rangirani srpski tim iz ABA 1 lige!

Zvuči besmisleno, ali tako nalažu pravila prema kojima nijedna država ne može da ima više od pet ekipa u ABA1 ligi. Ukoliko je šampion ABA2 iz te zemlje, za mesto u eliti razigravaće sa najslabije plasiranom ekipom u ABA1 ligi iz države koja ima pet predstavnika, dok će direktan plasman ostvariti finalista ABA2 lige. U ovom slučaju je to Srbija, koja i pored toga što godinama dominira regionom pun potencijal neće moći da ispolji zbog važećih pravila čija besmislenost na sreću (još) nije dovela do još jedne banalnosti.

Izabrane vesti

Naime, hopotetički je moglo da se desi da srpski klubovi zauzmu prvih pet pozicija u ABA1 ligi, odnosno da svih pet ekipa izbori mesto u plej-ofu, ali da najslabija od tih ekipa igra baraž. I da ga izgubi. A onda da igra plej-of. I osvoji šampionski prsten. Šta bi se tada desilo? Da li bi šampion ABA1 lige koji bi bio na početku reda za Evroligu (regionalnom takmičenju nije zagarantovano mesto u Evroligi, već na poziv) morao da se preseli u ABA2 ligu?

E, pa to ne zna niko, pa čak ni pravila ABA lige u kojima ta opcija nije predviđena, već samo da se "konačan poredak klubova u takmičarskoj sezoni određuje na način da iza prvaka plej-ofa slede ostali klubovi na osnovu plasmana iz regularnog dela". To bi značilo ili da je šampion bespotrebno igrao mečeve za baraž, ukoliko se igrao pre plej-ofa, pošto bi četvrtoplasirani bio najslabije rangirani iz jedne zemlje, ili bi četvrtoplasirani, čak i da je igrao pet finalnih utakmica, posle završnih borbi za pehar, morao da igra baraž...

Dakle, pravila imaju mnogo šupljina i verovatno bi se dopunjavala da se desila pomenuta situacija. E, pa u čemu je onda problem da se i sada dopune i da Zlatibor dobije direktnu prohodnost u ABA1 ligu?

Pa u tome što se ne bi znalo čije bi mesto zauzeo, jer je Splitu kao pretposlednjem već saopšteno da je sa samo šest pobeda (u 25 kola) već siguran učesnik ABA1 lige naredne sezone, dok bi se srpskom klubu sa najslabijim plasmanom - Borcu ili Megi (biće odlučeno u poslednjem kolu) - oduzelo pravo za baraž.

Ko je kriv za ovaj haos? Pa, naravno samo rukovodstvo ABA lige, na čelu sa klubovima/vlasnicima. Potrošili su godinu dana preganjajući se oko adminstrativnih prepreka. Niko ne spori da Liga treba da bude uređena, ali, da li je moguće da niko nije uvideo da bi mogla da ih napadne velika opasnost sa terena, koja sada preti da žestoko uzdrma ozbiljnost lige, pa čak i ugasi ionako sve slabiju volju za zajedničkom košarkom u regionu...


tagovi

KK Zlatibor ČajetinaABA 2 ligaABA liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara