Svaka čast Janisu i Tanasisu, ali mi znamo i bez Jokića! Bogdanović išao do 28, dabl-dabl Bjelice

Vreme čitanja: 4min | ned. 18.08.19. | 21:43

Bilo je određenih problema u igri, ali upisana je i sedma recka u ovim pripremama i to posle produžetka

Svaka čast Grčkoj za Janisa Adetokunba, ali Srbija je jaka i bez Nikole Jokića! Čak i kada nema prve igle Denvera i jednog od najboljih centara planete, Srbija ima rešenje čak i za najtežeg takmaca u dosadašnjim pripremama za Svetski kup u Kini! Grčka je vodila najveći deo utakmice, ali baš kao u susretima protiv Litvanije, u presudnim trenucima odlučio je suvi kvalitet tandema Bogdan Bogdanović - Nemanja Bjelica! Grčka - Srbija 80:85 (19:17, 19:14, 19:21, 15:20, 8:13).

Nije Grčka neki bauk, to je više nego očigledno, mada ima čudovište od igrača u liku Janisa Adetokunba. I tu zaista treba skinuti kapu Helenima - ne treba zaboraviti da je Grčka igrala bez povređenog Kostasa Slukasa, te Janisa Papapetrua i Kostasa Papanikolaua koji su meč odgledali u civilu iz predostrožnosti -, jer imaju jedinstvenog košarkaša i čoveka koji će svakom protivniku ubaciti 20 poena i napraviti dar-mar u oba reketa, ma šta vi uradili. Tako je i bilo – okruglo 20 poena (2/4 za tri), uz četiri blokade, ali na kraju Srbija piše i sedmu recku u pripremama za završni turnir na Dalekom istoku. I to posle dodatnih pet minuta, u kojima su opet prste umešali Bogdanović i Bjelica. Saigrači iz Sakramenta su ti koji prave razliku, čak i kada situacija na klupi nije najpovoljnija. Prvi je meč završio s 28 poena (3/6 za dva, 5/9 za tri) na svoj 27. rođendan, drugi s 18 poena (3/6 za dva, 4/8 za tri) i čak 14 uhvaćenih lopti, četiri u napadu! Obojica su na to podelili po četiri asistencije. 

Izabrane vesti

Da je selektor Aleksandar Đorđević mogao da poželi idealan scenario za ovu utakmicu, verovatno bi tražio da rasplet bude upravo ovakav, kakav je i viđen u rasprodatoj Olimpijskoj dvorani u Atini, pred oko 18.000 duša. Dobio je dramatičnu završnicu i ove utakmice su zato vrlo pogodne, jer možete da gradite pobednički mentalitet i pobede u mnogo važnijim okršajima. Doduše, pokušaće svi u timu da izvuku pouke, kako bi mogli da donesu bolje odluke u poslednjem minutu četvrte deonice i produžetku. Srbija je uz minijaturu Bjelice i trojku imala čak osam poena viška (72:64) na manje od 60 sekundi pre kraja, ali onda je nakratko potpuno izgubila konce i dozvolila da se razlika istopi.

Prvo je Janulis Larencakis uzvratio na isti način, da bi Vasilije Micić skrivio faul nad Janisom, iz kojeg je zvanično najkorisniji igrač NBA lige izvukao dva poena s linije slobodnih bacanja. Micić je u narednoj akciji Srbije imao dva penala, ali je oba šuta promašio, na šta je Marko Gudurić pokušao da iz odbojke vrati u obruč. Ipak, reagovao je Janis i izbacio loptu napolje, a sudije su okarakterisale ovaj potez kao regularan, pa je Grčka dobila napad za izjednačenje. Produžetak je doneo Tanasis, mada je Srbija imala poslednji napad. Bogdanović je pokušao sam da iskreira šut za pobedu, ali se zapleo i pokušao iz teške pozicije i nije bio precizan.

I u dodatnih pet minuta su Bogdanović i Bjelica vukli sve konce u igri, doveli Srbiju na pet poena razlike (80:75), ali se opet išlo u neizvesnu završnicu. Larencakis je počeo, Burusis pokušao da okrene rezultat, ali su Bogdanovićevi poeni s penala najavili trijumfalni kraj. Tačku na pobedu stavio je Marko Gudurić posle tri pogotka s crte, čemu je prethodio Janisov faul kod šuta s distance.

Šta reći o samoj utakmici? Grčka je u susret ušla s jako izraženom željom da pobedi Srbiju i nije štedela snage kako bi do tog cilja i došla. Ali, u tom procesu izgubila je Janisa Atineua! Rezervnom beku Helena su, prema prvim informacijama s juga Evrope, stradali prednji ukršteni ligamenti levog kolena, zbog čega mu je isto bilo jako otečeno i morao je po hitnom postupku da ode na detaljne specijalističke preglede. Jasno je da selektor Tanasis Skurtopulos neće moći da računa na novopečenog člana Panatinaikosa u Kini. Srbija bi možda rešila stvar i pre ulaska u produžetak, da nije Tanasis Adetokunbo odigrao utakmicu života. Ispodprosečni šuter je večeras ubacio čak pet dalekometnih hitaca i konstantno dodavao gorivo u grčki motor, pa je Srbija u jednom momentu imala i dvocifreni zaostatak. Imao je 17 poena, dok je Nik Kalates kao prvi organizator igre skupuo 15 poena i sedam završnih dodavanja. 

Sve se promenilo u završnih petnaest minuta, računajući i produžetak. Grčkoj je stao šut za tri poena, a Bogdanović i Bjelica su se raspucali i slomili otpor tradicionalno velikog rivala. U večerašnjem okršaju osetila se slabost centarske linije. Bobana Marjanovića je iz takta izbacio Janis Burusis u oba polja blizu koša i uz dve brze blokade, dok je Jorgos Papajanis to uradio Miroslavu Raduljici. Mada, nisu imali previše zapaženi ofanzivni učinak. Nikola Milutinov jedini je znao kako da se u ofanzivi ravnopravno nosi s grčkim teškašima, pa je na kraju imao 14 poena i veliki uticaj na to imaju godine iskustva klupskog razvijanja u Pireju... Bitne uloge iz senke imali su Simonović i Gudurić, prvenstveno jer su ostali hladne glave i pogodili bitne šuteve u prelomnim momentima. 

Biće vremena za dublju analizu, ali i ovakva igra može da ohrabri. Srbija je osvojila Akropolis kup i uskoro se vraća u Beograd posle čega ekspresno kreće u Kinu, gde su na programu završni okršaji pred start šampionata. 

Čekajući lekarske izveštaje o stanju Vladimira Lučića i Miloša Teodosića...


GRČKA – SRBIJA 80:85
/19:17, 19:14, 19:21, 15:20, 8:13/

Dv​orana: OAKA Arena, Atina.

GRČKA: Larencakis 5, Konjaris 2, Atineu -, Kalates 15 (7as), Burusis 10 (6sk), Papajanis 4, Printezis 4, Vasilopulos 3, Janis 20, Tanasis 17, Mitoglu -.

SRBIJA: Simonović 6, Bogdanović 28 (7sk, 4as), Bjelica 18 (14sk, 4as), Raduljica 2, Birčević -, Milutinov 14 (4sk), Micić 5 (4as), Gudurić 7, Jović 5 (6as), Marjanović -.


Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
Foto: Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara