Nikola Jokić i Džamal Mari (©AFP)
Nikola Jokić i Džamal Mari (©AFP)

Svet bajki: Opet preokret Denvera, opet tripl-dabl Jokića i slom Klipersa (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 16.09.20. | 08:35

Nagetsi su u finalu Zapada, Majami u produžetku bolji od Bostona

U Diznijevom svetu bajki napisana je još jedna. Siže glasi ovako: živeli privremeno na Floridi Nikola Jokić i Džamal Mari i preživeli dva strašna suda. Pošto su izbegli ranu eliminaciju od Jute, predvodili su Denver do drugog senzacionalnog preokreta u plej-ofu NBA lige i plasirali se u finale Zapadne konferencije.

Pred timom iz Kolorada oružje su položili na papiru moćni, a na parketu bezidejni Los Anđeles Klipersi. Sastav Majkla Melouna gubio je sa 1:3 u seriji, visio pred ambisom, a onda se kao protiv Džezera izvio i režirao dramu sa srećnim krajem – 104:89 za ukupnih 4:3 u pobedama – prvi put u 75 godina dugoj istoriji takmičenja jedan tim je uspeo dvaput da nadoknadi 1:3 u pobedama – i zakazan obračun za glavnim pretendentom na prsten, Lejkersima.

Izabrane vesti

Jokić je bio vesnik trijumfa, zabeležio je opet tripl-dabl i potvrdio da ima petlju za odlučujuće utakmice. Srpski centar upisao je 16 poena, 22 skoka i 13 asistencija. Za dvocifren učinak u tri najznačajnije statističke kolone bile su mu dovoljne tek tri četvrtine. Na sve to valja dodati podatak koji su „iskopali“ Amerikanci, da je prvi košarkaš na parketima NBA lige koji je majstoricu – a da se igra na četiri pobede – okončao tripl-dablom sa 20+ skokova.

Ruku na srce, dugajlija iz Sombora imao je izvrsnog saradnika u liku Džamala Marija. Šuter Denvera se, kako to košarkaški hroničari vole da kažu, „zapalio“. Njegovih 40 poena svedoči koliko mu je stalo da se Nagetsi nađu u finalu konferencije. Čak je bio i predvodnik tima u trenucima kad se činilo da favorizovani Klipersi drže meč pod kontrolom. Sredinom druge deonice, ekipa iz Los Anđelesa stekla je 12 poena viška, međutim, Mari je u prvom poluvremenu bio sjajan i sa 24 koša samo u tom delu igre nagovestio mogućnosti Denvera.

KVOTA DA DENVER OSVAJA NBA LIGU - 9,50!

I pad Klipersa, skupocenog sastava projektovanog da napadne krunu. U to ime doveli su Kavaja Lenarda, ali je lanjski šampion sa Torontom i najkorisniji igrač prošlogodišnjeg finala potpuno zakazao. Iz igre je šutirao samo šest od 22!? U drugom delu, dok je rival sticao dvocifrenu prednost mašio je šuteve koje obično pretvara u pogotke, nervoza u timu Doka Riversa bila je očigledna i prenela sa na još jednu veliku zvezdu, pošto je Pol Džordž, takođe, dao samo četiri koša iz igre, doduše iz manje pokušaja (16). Sa tako očajnom realizacijom Klipersi nisu mogli ništa značajnije da urade. Ponovo su ostali bez finala konferencije. Nikad u istoriji nisu stigli do borbe za mesto u velikom finalu.

Za razliku od gradskog rivala Lejkersa, koji imaju duboko ukorenjen istorijat uspeha u mečevima sličnog tipa. Jedino što odavno naspram sebe nisu imali ludu ekipu kao što je Denver. Jedva čekamo petak na subotu. I još jednu stranicu Diznijeve bajke.

Što se tiče Istoka, u tamošnjem finalu, Majami je u daleko uzbedljivijoj utakmici tukao Boston posle produžetka 117:114 (106:106) i poveo 1:0 u seriji.

Junak trijumfa Hita bio je Džimi Batler, na 12 sekundi pre kraja pogodio je pod faulom, realizivao dodatno bacanje, doneo ekipi sa Floride prednost 116:114, da bi u završnom napadu Seltiksa Bem Adebajo sjajno blokirao Džejsona Tejtuma u pokušaju da izjednači, da bi zatim sa penala postavio konačan rezultat.

Majami je potvrdio da je skladna celina i da možda manjak individualnog kvaliteta nadoknađuje sjajnom timskom košarkom. Videlo se to posebno u poslednjoj čertvrtini, kad je nadoknadio 14 poena minusa i izborio dodatnih pet minuta u kojima je okrenuo meč.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Goran Dragić sa 29 poena i sedam skokova, Džimi Batler je dodao 20, dok je kod Bostona najzapaženiji bio Džejson Tejtum sa 30 poena.



tagovi

NBA ligaDenverNBA plej-ofNikola JokićDžamal Mari

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara