(©AFP)
(©AFP)

Svi oni gledaju Jokiću u leđa: Najveći NBA asovi koji nisu osvojili prsten

Vreme čitanja: 3min | uto. 13.06.23. | 08:49

Od Melouna i Stoktona do neverovatnog Eldžina Bejlora

Još ranije je sa dve MVP titule Nikola Jokić uklesao svoje ime na „Maunt Rašmor“ NBA lige, a sada je sa šampionskim prstenom u još jednom segmentu ostavio brojne velikane najjače lige sveta da mu gledaju u leđa.

Koliko je samo košarkaških giganata koji su žarili i palili najjačom ligom sveta, a da nisu uspeli da se domognu tog najvećeg trofeja...

Izabrane vesti

Amerikanci kažu da je među svima njima najtragičniji lik Eldžin Bejlor. Nekadašnji prvi pik na draftu, najbolji „ruki“ sezone, koji je celu karijeru proveo u Mineapolisu, odnosno Los Anđeles Lejkersima, kada se klub preselio u Grad anđela. Bejlor je igrao od 1958. do 1972. godine, bio je u čak osam NBA finala i nije uspeo da osvoji prsten! Jedan od najboljih košarkaša svog doba čak 11 puta je nastupio na Ol staru, a karijeru je završio sa nestvarnim prosekom od 27,4 poena i 13,5 skokova. Bio je, maltene, Jokić pre Jokića. Samo što, za razliku od Somborca, nije uspeo da postane šampion.

Karl Meloun je, pak, as novijeg doba, čije ime i danas zazvoni u ušima ljubitelja košarke. Legendarni as Jute Džez za 19 godina karijere je 14 puta bio na Ol Staru, dva puta je biran za MVP lige. Karijeru je završio igrajući jednu sezonu za Lejkerse. I sa Jezerdžijama je treći put došao do finala, ali ga je izgubio, isto kao prethodna dva sa Jutom. On i njegov „saputnik“ Džon Stokton, najbolji asistent i „kradljivac“ lige, ali i još jedan velikan bez prstena, nisu mogli preko Majkla Džordana i Čikago Bulsa.

Jedan od najvećih fanova Nikole Jokića među bivšim košarkašima je Čarls Barkli, koji dugo već navija da srpski as dođe do prstena i hvalio ga je na sva usta i onda kada su mnogi sumnjali. Ser Čarls je takođe velikan koji nije dočekao da stavi prsten. Jednom je samo došao do finala i izgubio ga. Ali je odavno u Kući slavnih, jer je bio jednom MVP lige, 11 puta igrao na Ol staru, ima dve olimpijske medalje...

Uspeo je Nikola Jokić jutros ono što sa Denverom nije ni Alen Ajverson. Dve sezone je „The Answer“ igrao za Nagetse i bio je daleko od prstena. Ajverson je jednom došao do NBA finala, u dresu Filadelfije i izgubio ga je od Lejkersa sa 1-4. Jedan od najboljih strelaca u istoriji najjače lige sveta, jednom MVP lige, 11 puta učesnik Ol stara, osam puta u defanzivnom timu lige... Jedan od svestranijih igrača novijeg doba. Ali u penziju je otišao bez najvrednijeg priznanja.

Prvi pik drafta 1985. godine bio je Patrik Juing, jedan od najboljih centara lige svih vremena. Dva puta je sa Njujork Niksima dolazio do finala, izgubio je prvo od Hjustona, drugo od San Antonija. I on je 11 puta igrao na Ol staru, osvojio dva olimpijska zlata...

Jedan od najboljih šutera NBA lige svih vremena Redži Miler celu karijeru je proveo u Indijani Pejsers, s kojom je jednom došao do borbe za prsten, 2000. godine, ali su Lejkersi slavili sa 4:2. Miler, višestruki učesnik Ol star utakmice, samo je jedan od malobrojnih igrača koji su ostvarili u karijeri 25.000 poena, 4.000 skokova, 4.000 asistencija i 1.500 ukradenih lopti. Nije osvojio titulu.

Pit Maravić, legendarni Srbin koji je briljirao NBA terenima tokom sedamdesetih godina prošlog veka, petostruki učesnik Ol stara, nije uspeo ni da dođe do velikog finala. I jedan od najboljih, ako ne i najbolji, kanadski as svih vremena Stiv Neš nije uspeo da dođe do borbe za prsten.

Legendarni Dikembe Mutombo je dva puta igrao finale i oba puta izgubio, jednom od Lejkersa, kao igrač Filadelfije, drugi put od San Antonija, kao član Nju Džerzija.

Na dugačkoj listi legendarnih asova koji se nisu nikada domogli prstena su i Dominik Vilkins, Džejms Harden, Rasel Vestbruk, Kris Pol, Trejsi Mekgrejdi, Karmelo Entoni...

Od danas ispred svih njih je – Nikola Jokić.


tagovi

NBA ligaNikola JokićKarl MelounDžon StoktonRedži MilerAlen Ajversonpatrik juingČarls BarkliPit Maravić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara