(© AFP)
(© AFP)

Takav tandem NBA liga nije videla! Jokić i Mari uništili Majami, obojica tripl-dablom

Vreme čitanja: 4min | čet. 08.06.23. | 05:55

Denver vratio brejk i poveo 2:1 u finalnoj seriji plej-ofa

Izgleda da će pre Lionel Mesi da debituje za Inter iz Majamija, nego što će na Floridi videti pobedu Hita nad Denverom. Poslednja se desila pre pet godina. Naredna neće još najmanje dva dana. Nagetsi izgledju kao šampionski tim, ako ovako nastave stvarno će postati NBA prvaci, pošto je teško poverovati da mogu opet da se okliznu, pošto imaju tandem kakav u najjačoj ligi nije viđen: i Nikola Jokić i Džamal Mari su ostvarili po tripl-dabl za ribrejk i nastavak pobeda na neprijateljskoj teritoriji još od 2018.

Ekipa Majkla Melouna izgledala je na trenutke kao da je sama u Kaseja centru. Povremeno kao da nema dostojnog rivala. U jednom trenutku tokom treće četvrtine činilo se da može „medicinkom“ da dobije sastav Erika Spolstre. Samo što je Nikola Jokić prevazišao basketaru, jer se njome doslovce poigrava i vodi ekipu ka istorijskom znamenju.

Izabrane vesti

Još jedna uverljiva partija srpskog centra, praćena sjajnim izdanjem Džamala Marija i epizodnim ulogama Erona Gorodan i Kristijana Brauna ispostavila se presudnom da ekipa iz Kolorada uzvrati brejk i povede 2:1 u seriji (109:94).

Izdanje Srbina može da se podvede pod redovno. A zapravo je nerealno. Zavisno iz kog ugla gledate. Jokić je do te mere podigao standarde da se normalnim smatra kad ostvari tripl-dabl. Da uradi to jednom u seriji bilo bi ekstra. I jeste ekstra, pošto je drugi put u seriji ostvario trocifren učinak u tri najznačajnije statističke kolone. Poena 32, skokova 21, asistencija deset! Samo da izborijite teško je, kamoli da napravite.

Jokićeva velika vrednost je što je mogao da računa na Džamala Marija. Posebno u drugoj deonici, jedinoj u kojoj Srbin nije pogodio koš. Tad se, posle početnog perioda razbuđivanja, prvi šuter ekipe oslonio na najjače oružje, poentiranje sa distance, ubacio tri trojke do kraja prvog poluvremena, podelio nekoliko asistencija i u trenucima kad je delovalo da bi domaćin mogao na ravnoj nozi da igra sa Denverom pojavio se u najboljem izdanju. Na kraju je i Mari završio utakmicu tripl-dablom (34 poena, po deset uhvaćenih lopti i dodavanja). Nijednom se nije desilo da u finalu plej-ofa dvojica košarkaša pobedničkog tima zabeleže tripl-dabl. Dosad! Koliko je to bilo dominantno vidi se na osnovu podatka da su Jokić i Mari zajedno dali koliko i svi starteri Majamija. Impresivno!

I u prošloj utakmici Nikola je bio uticajan, ubacio 41 poen, ali je zakazao u ostalim segmentima. Između ostalog zato što nije imao odgovarajuće saradnike. Sad je osim raspoloženog Marija dočekao i Arona Gordona. Koliko samo njegovih bitnih poena, jedno kucanje, niz atletskih poteza kojima je izluđivao Majami, a čak i kad ga nije išlo sa nije slobodnih bacanje izvanrednom energijom bi gurao tim napred. Od njega se to i očekivalo. Od Kristijana Brauna baš i nije. Ipak je to ruki angažovan iz Kanzasa, ali je na parketu delovao kao da mu je ovo peta NBA sezona. Pogađao je važne šuteve u prvom poluvremenu tokom kojeg su se ekipe nekoliko puta smenjivale u vođstvu, ponudio se u nastavku, ulaskom pod koš i(li) protrčavanjem i nije slučajno što su gosti zabeležili čak 30 poena više iz reketa. Nagoveštaj takve partije viđen je u prvoj deonici, jer je od 24 poena čak 20 Denver postigao iz te zone.

Kad su Jokić i Mari (očekivani) protagonosti, a Braun i Gordon (dobri) epizodisti, Denver može da priušti luksuz u vidu još jedne razočaravajuće partije Majkl Portera Džuniora. Opet ništa vredno pomena nije uradio za tim, ali sa četvoricom raspoloženih igrača najboljem timu Zapada bilo je daleko lakše da kontroliše zbivanja na parketu i stigne do maksimalnih „plus 21“ u prvoj polovini poslednje četvrtine.

Majami je delovao kao pod anestezijom. Ne uvek. Ipak je to tim koji je čak sedam puta dobijao utakmice u plej-ofu ove sezone vraćajući se iz dvocifrenog zaostatka. Ovoga puta nije, iako prišao na minus devet. Iz više razloga. U prvoj deonici je spojio osam napada bez poena iz igre, delovalo je da njegov prva zvezda Džimi Batler nekontrolisano forsira (šest od 16 za dva u jednom trenutku), Kodi Zeler ne da nije mogao da ga čuva nego je delovao smešno, Bem Adebajo je ponekad nešto i uradio, ali ostajao ukupan u situacijama kad je Srbin rešio da poentira.

Bilo je za Majami lepih sekvenci Galeba Martina (osam vezanih poena), imao je povremeni uticak Kajl Lauri, na kraju je Batler došao do „svojih“ 28 poena, ali nijedan drugi tim u NBA, pa ni Hit, nema takvog hit igrača kao što je – Nikola Jokić.


tagovi

plej-of NBA ligeNBA ligaDenverDenver NagetsNikola JokićDžamal MariBatlerDžimi BatlerBem Adebajo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara