Miloš Teodosić i Šabaz Nejpir (Foto: ABA League/Studentski centar/Filip Roganovic)
Miloš Teodosić i Šabaz Nejpir (Foto: ABA League/Studentski centar/Filip Roganovic)

Teodosić i Mitrović vadili kestenje iz vatre, Zvezda tek u poslednjoj četvrtini slomila Studente

Vreme čitanja: 5min | ned. 17.12.23. | 18:51

Sjajna rola najpre centra crveno-belih u odlučujućem periodu, ali velike zasluge ponovo idu i na račun iskusnog plejmejkera

Mučila se Crvena zvezda 30 minuta sa Studentskim centrom u Morači. Štaviše, gubila je posle tri kvartala. A onda je upalila motore u odlučujućem periodu i na kraju ubedljivo slavila. Najveće zasluge idu na račun Luke Mitrovića i Miloša Teodosića, koji su briljirali u poslednjoj četvrtini i praktično sami slomili rivala za trijumf rezultatom 77:91.

Upisana je tako 11. pobeda u sezoni i sada crveno-beli imaju dve pobede više od najbližih pratioca na tabeli regionalnog takmičenja. Sa učinkom 11-1 su ispred Partizan Mozzart Beta, Igokee i Cedevite Olimpije (svi po 9-3), dok je sastav iz Podgorice na polovičnom bilansu posle 12 kola (6-6).

Izabrane vesti

Trudio se Janis Sferopulos da rasporedi minutažu, ali kada je video da je vrag odneo šalu, poslao je najjača oružja na parket. Tim Dejana Jakare je pružao dobar otpor srpskog šampionu i pred odlučujućio period je bilo jasno da crveno-beli neće moći da ih rutiniraju. Stvari su u svoje ruke preuzeli Teodosić i Mitrović i domaćin se više ništa nije pitao u Podgorici. Miloš je dirigovao, Luka pogađao. Nisu Studenti imali rešenja za kratka otvaranja i prodore Zvezdinog centra. Uspostavio je dominaciju pod obručima i otvorio vrata ka pobedi.

Nije bivši Zvezdin kapiten bio preterano aktivan u prvom poluvremenu, ali je u trećoj deonici počeo da hvata zalet i onda u poslednjoj oduvao protivnike u reketu. Postigao je samo četiri poena u uvodnih 20 minuta, pa potom još šest, uz par odličnih asistencija, tokom trećeg perioda, da bi u četvrtom ubacio još 12! Na kraju 20 poena za Mitrovića, sedam skokova i tri asistencije - indeks 25. Nova sjajna rola iskusnog centra i jednog od najboljih, ali i najkonstantnijih igrača Zvezde ove sezone.

Teodosić je s druge strane dobro poenterski otvorio meč, brzo ubacio osam poena, a onda se kada je bilo najbitnije pretvorio u dirigenta i spajao saigrače sa poenima. Upisao je šest asistencija u poslednjoj četvrtini, tri puta sa poenima spojio Mitrovića, dva puta Davidovca i jednom Nejpira. Na kraju umalo dabl-dabl sa osam poena i devet završnih dodavanja. Ubeležio je i tri ukradene lopte, za indeks 14.

Može crveno-bele pristalice da raduje i novo solidno izdanje Šabaza Nejpira. Još je daleko od svog nivoa, ali ponovo je delovalo da igra sa manje pritiska i više samopouzdanja, pa je susret okončao sa 13 poena i tri asistencije za indeks 15, drugi najveći u pobedničkom sastavu. Jago dos Santos je bio drugi strelac ekipe sa 15 poena, ali nije podelio nijednu asistenciju, dok su dvocifreni bili i kapiten Branko Lazić sa 12, kao i Rokas Giedraitis sa 11 poena. Dobra vest je i povratak Adama Hange, koji je za 14 minuta upisao pet poena.

Kod Studenata se izdvojio Igor Drobnjak sa 17 poena, jednu od najboljih partija u sezoni odigrao je i Emir Hadžibegović (13 poena), dok je dvocifren sa 12 poena bio i Obri Dokins, koji je meč obeležio i sa par atraktivnih zakucavanja. Zaustavila je Zvezda najboljeg igrača rivala, s ozbirom da je Kenan Kamenjaš meč okončao sa svega sedma poena, mada je uspeo i da sakupi sedam skokova, te je bio drugi najkorisniji igrač u poraženom timu sa indeksom 19.

-------------------------

STUDENTSKI CENTAR - CRVENA ZVEZDA 77:91

(21:21, 20:25, 24:17, 12:28)

Dvorana: Morača (Podgorica)

Sudije: Milivoje Jovčić, Luka Kardum, Dragan Porobić

Studentski centar: Bogavac 6, Pavlićević 4, Vučeljić, Hadžibegović 13, Baćović, Ivišić, Dokins 12, Drobnjak 17, Drežnjak 8, Kamenjaš 7, Kapusta 3, Mirković 7

Crvena zvezda: Lazarević, Teodosić 8 (9 as), Hanga 5, Davidovac 5, Mitrović 20, Lazić 12, Simonović, Nejpir 13, Tobi, Bolomboj 2, Giedraitis 11, Dos Santos 15

-------------------------

Domaćin je na startu susreta održavao prednost preko raspoloženog Hadžibegovića, dok je crveno-belima bilo potrebno određno vreme da uhvate željeni ritam. Hanga je pronalazio dobra individualna rešenja, ali nije imao pravu podršku, pa ga je Teodosić odmenio i konačno povezao redove srpskog šampiona. Prodisala je Zvezda i posle poena pod faulom Dos Santosa, pa i realizovnog penala, preokrenula. Uzvratio je mladi Mirković trojkom, da bi se na prvi odmor otišlo sa nerešenim rezultatom - 21:21.

Giedraitis i Teodosić su konačno malo odlepili Zvezdu početkom druge deonice, pridružio im se i Nejpir sa par dobrih poteza, pa je posle četiri minuta igre u nastavku na semaforu stajalo 28:34. Proradio je potom i Jago, vezao dve trojke, da bi posle preciznog hica kapitena Lazića, crveno-beli poveli i sa 37:46. Ipak, odbijao je domaćin da se preda, pa je vezao četiri poena, gosti iz Beograda s druge strane nisu došli do realizacije, pa se na veliki odmor otišlo sa pet poena viška u korist lidera ABA lige - 41:46.

Otvorila je Zvezda drugo poluvreme serijom 7:2, ali je Studentski centar odgovorio sa sedam vezanih poena, dok je na drugoj strani Teodosić napravio jednu grešku i promašio šut za tri poena iz trka. Jago je potom dao crveno-belima neophodnu iskru u napadu sa dva dobra poteza i četiri poena, ali nisu uspevali da se odlepe i slome otpor domaćeg sastava. Štaviše, posle trojke Kapuste i atraktivnog zakucavanja Dokinsa u kontri, Studenti su poravnali rezultat na ulasku u poslednjih 120 sekundi treće deonice (59:59). Nastavili su se problemi u napadu za Sferopulosovu ekipu, što je sastav Dejana Jakare iskoristio da preokrene rezultat i poslednji odmor dočeka sa viškom, 65:63. Mogao je i do većeg suficita, ali lopta je posle šuta Kapuste sa zvukom sirene za tri završila na prvom obruču.

Na startu odlučujućeg perioda - trojka Nejpira. A onda je Giedraitis položio u kontri posle lepog dodavanja Amerikanca i pritom dobio dodatno bacanje zbog faula mladog Mirkovića. Nastavila je Zvezda sa angažovanijom igrom u odbrani na startu poslednje četvrtine, pa je napravila i seriju 10:0 posle dva vezana polaganja Mitrovića i ponovo prodisala (65:73). Odbijao je domaćin da se preda. Držao se na jednocifrenom minusu, ali nije imao rešenja za kombinaciju Teodosić - Mitrović i kratka otvaranja Zvezdinog centra. Potom je Nejpir pogodio još jedno važnu trojku na ulasku u poslednja tri minuta za 74:85. Posle novog sjajnog poteza Mitrovića i polaganja crveno-beli su dodatno uvećali prednost i u tom trenutku konačno slomili otpor rivala. Na 100 sekundi do kraja je bilo 74:89 i sve je bilo jasno u glavnom gradu Crne Gore.

ABA LIGA – 12. KOLO:

Petak

FMP – Zadar 77:92

/Subotić 16 – Božić 28/

Subota

Cedevita - Krka 91:79

/Marković 23 - Kazins 17/

Igokea - Cibona 87:91

/Milosavljević 22 - Mustapić 22/

Borac - Mornar 79:71

/Frenklin 16 - Voters 18/

Partizan Mozzart Bet - Budućnost 96:83

/Kaboklo 21 - Pol 16/

Nedelja

Studentski centar - Crvena zvezda 77:91

/Drobnjak 17 - Mitrović 20/

Ponedeljak

18.00 (2,30) Split (14,5) Mega (1,70)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaStudentski centarMiloš TeodosićŠabaz NejpirJago dos Santos

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara