Teodosićev dodir magije napravio razliku u derbiju za anale, Zvezdi deseta Žućkova levica

Vreme čitanja: 5min | sub. 17.02.24. | 23:09

Nezapamćena atmosfera u Čairu, hiljade navijača oba tima na tribinama i na kraju pobeda Zvezde nad Partizan Mozzart Betom u spektakularnom finalu Mozzart Kupa Radivoja Koraća

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Niša)

Usijao se Čair, kako odavno nije. Možda i nikada. Vibrirala je čitava dvorana u Nišu pod nogama pristalica Crvene zvezde i Partizan Mozzart Beta. Dim od baklji je mogao da se seče nožem. Kao i napetost. U takvoj atmosferi, košarkaši večitih rivala nisu mogli da ne ostave sve na terenu. Posle 40 minuta fantastične borbe za svaku loptu, granitne odbrane na obe strane, sjajnih poteza lidera beogradskih velikana, spektakularno finale Mozzart Kupa Radivoja Koraća pripalo je Crvenoj zvezdi rezultatom 85:79.

Izabrane vesti

Miloš Teodosić je propustio prvi meč na Kupu jer se oporavljao od povrede, nije bio na 100 odsto ni u polufinalu protiv Čačka 94, ali znalo se da finale ne može da prođe bez njega. Proveo je 27 minuta u igri i za to vreme napravio razliku u korist Crvene zvezde: 16 poena, pet skokva, pet asistencija i devet iznuđenih faulova za indeks 27! Njegova magija zaista nikada neće izbledeti, a o pobedničkom karakteru je valjda isto sve jasno.

Efikasniji od njega bio je samo Rokas Giedraitis sa 17 poena, dok je Džoel Bolomboj vodio veliku bitku pod obručima i meč okončao sa 14 poena. Vredan doprinos dao je i Nemanja Nedović sa devet poena, dok su po osam postigli Luka Mitrović i kapiten Branko Lazić.

U ekipi Partizana su po poluvreme podelili Kevin Panter i Zek Ledej. U prvom je kapiten briljirao, da bi meč okončao sa 20 poena, dok se krilni centar crno-belih aktivirao u drugom i finale okončao kao najbolji strelac sa 24 poena.

Kapiten Partizana Kevin Panter je dobro otvorio utakmicu, dok s druge strane Zvezda nije najbolje izgledala u pozicionim napadima. Istrčala je nekoliko dobrih kontri (Giedraitis imao i efektno zakucavanje), ali nije služio ni šut crveno-bele na startu, pa su crno-beli na krilima osam Panterovih poena vodili 7:14 posle pet minuta košarke u krcatom Čairu. Ipak, ulaskom Teodosića i Hange branilac Kupa je zaigrao nešto bolje, ali je pre svega popravio defanzivu, mada se mora priznati i da su Obradovićev izabranici promašili neke dobre šuteve, pa je serijom 6:2 smanjio zaostatak. Utisak je da Sferopulosov tim nije najbolje ni materijalizovao dobre defanzivne momente i nepreciznost rivala (Panter u drugoj polovini deonice ništa nije pogodio), pa je Partizan ostao u prednosti i pored polaganja Teodosića u poslednjim sekundama - 15:18 posle 10 minuta.

Foto: StarsportFoto: Starsport

Iako je Zvezda bolje privela prvu deonicu kraju, Partizan je silovito otvorio drugu - trojka Pantera, pa dvojka Avramovića u prvom minutu. Odmah je Sferopulos reagovao tajm-autom. Po povratku na parket, Hanga nije uspeo da pogodi posle prodora, pa je Panter uvećao seriju crno-belih na 7:0, a potom je trojkom doneo i dvocifrenu prednost Partizanu (tako je već došao do 15 poena). Ipak, zategli su crveno-beli odbranu i trojkama Teodosića i Lazića ponovo uhvatili priključak, pa je Obradović reagovao tajm-autom. Prišla je novim preciznim hicem kapitena sa distance Zvezda i na 26:29, ali je onda usledio odgovor crno-belih sa pet vezanih poena. U tim trenucima, sredinom deonice, crveno-beli su već bili van bonusa, dok su crno-beli imali tek jedan timski faul u drugom kvartalu. Ipak, imala je ekipa sa Malog Kalemegdana odgovor na svaki pokušaj rivala da se odlepi, držala se u igri trojkama, a onda je Giederaitis sa linije penala poravnao, pa preokrenuo rezultat u poslednjem minutu (43:41). Ledej je u narednom napadu pogodio trojku i vratio višak Partizan Mozzart Betu, a ispostavilo se da je postavio i konačan rezultat prvog poluvremena – 43:44. Panter je promašio težak šut sa zvukom sirene.

Uspeo je kapiten crno-belih već u prvom poluvremenu da postigne 18 poena (4/7 za tri), dok se poenterski u Zvezdi izdvojio Giedraitis sa 12. Crveno-beli su imali šest trojki (6/14), Partizan pet (5/15). Obradovićeva ekipa je ipak imala kontrolu skoka sa 16 nasprman devet, ali je Sferopulsova imala više asistencija (13:11) i jednu izgubljenu loptu manje (6:7). Dakle, prema svim aspektima, prilično izjednačeno prvo poluvreme u Čairu, koji je obećavalo spektakularnu borbu u drugih 20 minuta.

Foto: StarsportFoto: Starsport

Otvorila je Zvezda drugo poluvreme sa pet vezanih poena, ali je potom Ledej pogodio trojku iz ugla i to pod faulom, pa je realizovao i dodatno bacanje za novo izjednačenje (48:48). Nastupila je neverovatna borba na oba kraja terena za svaku loptu. Oba tima su zaigrala odbranu kao da je poslednji minut utakmice, apsolutno se niko nije štedeo. Akcenat je bio na čvrstoj igri i pravoj sportskoj „tuči“, kako igrači često vole da kažu. Teško se dolazilo do poena, varničilo je na terenu od duela, podrhtavale su tribine pod nogama hiljada navijača oba kluba. Igralo se koš za koš, sve dok Teodosić sa tri penala i trojkom nije odvojio crveno-bele na 60:53. Održavala je Zvezda prednost, ali joj Ledej nije dozvoljavao da se potpuno odlepi, ali se na pauzu pred četvrtu deonicu otišlo sa 68:63 u korist branioca Kupa.

Nastavio je Ledej gde je stao u trećoj deonici. Trojka iz ugla, pa karakteristična dvojka jednom rukom iz reketa. Ali Davidovac je čuvao Zvezdu i preciznim hicem sa distance održao prednost (73:68). Aktivirao se i Nedović u završnici, Partizan nije uspevao da nađe rešenja u napadu i na polovini četvrte četvrtine na semaforu je stajalo 77:68 u korist tima sa Malog Kalemegdana. Ipak, posle dva tajm-auta, Obradovićevi puleni su uspeli da odgovore pa su smanjili zaostatak dvojkama Doužera i Nanelija (77:72 na 03:25 do kraja). Kada je Nedović u narednom napadu, posle tajm-auta klupe Zvezde, izgubio loptu, a Avramović položio u kontri i smanjio razliku na samo tri poena, bilo je jasno da će završnica biti paklena. Imali su crno-beli prilike i da izjednače, nisu ih iskoristili, a onda je Hanga zakucavanjem odbio nalet rivala - 79:74 na ulasku u poslednji minut. Odbranila se potom Zvezda i poenima kapitena sa linije penala uvećala prednost, a potom u penal završnici je sačuvala i osvojila Mozzart Kup Radivoja Koraća u Nišu.

Crvena zvezda – Partizan Mozzart Bet 85:79 (15:18, 18:27, 25:19, 17:16)

Dvorana: Čair: Sudije: Vladimir Jevtović (Beograd), Stefan Ćalić (Beograd), Aleksandar Milojević (Kruševac)

Crvena zvezda: Lazarević, Teodosić 16, Hanga 6, Davidovac 5, Mitrović 8, Lazić 8, Bolomboj 14, Ilić, Nedović 9, Giedraitis 17, Kostić, Dos Santos 2.

Partizan: Vukčević, Ledej 24, Avramović 9, Koprivica 4, Panter 20, Jaramaz, Naneli 10, Trifunović, Anđušić, Doužer 6, Kaminski 6.

MOZZART KUP RADIVOJA KORAĆA

ČETVRTFINALA

Sreda, 14. februar

Č1 - Borac Mozzart - Čačak 94 64:73

/Segu 21 - Grojić 20/

Č2 - Crvena zvezda - FMP Železnik 80:75

/Nedović 20 - Kuzmić 18/

Četvrtak, 15. februar

Č3, Mega - Vojvodina 92:100

/Plavšić 21 - Ašćerić 22/

Č4, Partizan Mozzart Bet - Hercegovac Gajdobra 92:67

/Vukčević 15 - Dimić 14/

POLUFINALA

Petak, 16. februar

P1, Čačak 94 - Crvena zvezda 52:87

/Lakić 11 - Mitrović 15/

P2, Vojvodina - Partizan Mozzart Bet 67:80

/Kaningem 17 - Kaminski 15/

FINALE

Subota, 17. februar

Crvena zvezda - Partizan Mozzart Bet 85:79

/Giedraitisd 17 - Ledej 24/


tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanPartizan Mozzart BetMozzart Kup Radivoja KoraćaKup Radivoja KoraćaKup Radivoja Koraća 2024.Miloš TeodosićDžoel BolombojRokas GiedraitisZek LedejKevin PanterŽeljko ObradovićJanis Sferopulos

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara