Miloš Teodosić (©Starsport)
Miloš Teodosić (©Starsport)

Teov pohod na prvi trofej u crveno-belom

Vreme čitanja: 5min | sre. 14.02.24. | 10:21

Branko Lazić juri nove rekorde

Vratio se Miloš Teodosić u srpsku košarku posle skoro 17 godina i zaigrao za Crvenu zvezdu. Dokazao je svima da nije došao čisto da bi ispunio želju da obuče dres kluba za koji navija. Odmah je postao lider i najvažniji igrač ekipe, svima stavio do znanja da je ovo njegov tim. A. da bi posebnu sezonu na pravi način obeležio, potrebni su mu trofeji. Prvi je na talonu već ove sedmice u Nišu.

Crveno-beli treći put uzastopno brane Kup Radivoja Koraća u Čairu. Osvojili su ga po sedmi put 2021. godine u novosadskom Spensu, a onda dva puta odbranili na jugu Srbije. U vitrinama tima sa Malog Kalemegdana ih ima ukupno devet, a Teo u rezimeu ima dva. Oba je podigao kao košarkaš FMP-a na početku karijere. Drugi pre 17 godina u Kragujevcu, kada je bio jedan od najzaslužnijih za trijumf nad Partizanom u finalu (drugi strelac sa 14 poena).

Izabrane vesti

Iako je imao problema sa povredom, zbog kojih je propustio nekoliko poslednjih mečeva crveno-belih, bilo je jasno da će teško dopustiti da mu promakne prilika za prvi trofej u sezoni. Našao se na spisku licenciranih igrača Zvezde, a iako nije u potpunosti jasno da li je spreman za četvrtfinale protiv FMP-a (20.00), nema sumnje da će dati sve od sebe da ostavi pečat u Nišu.

Ono što je poznato, trener Janis Sferopulos neće moći u Čairu da računa na Majka Tobija, Fredija Gilespija, Džavontea Smarta i Treja Tompkinsa, za koje nije bilo mesta zbog pravila o ograničenju broja stranaca (maksimalno četiri). Takođe, u timu nema ni Nikole Topića koji se nije oporavio od povrede. Grčki stručnjak je od igrača koji nemaju srpski pasoš očekivano odabrao kvartet koji se najbolje pokazao od starta sezone: Džoela Bolomboja, Jaga dos Santosa, Rokasa Giedraitisa i Adama Hangu.

Priključila je Zvezda i tri juniora ekipi, talentovane Andreja Lučića, Stefana Marjanovića i Andreja Kostića. Lučić nastupa na poziciji plejmejkera, karakterišu ga velika energija i agresivnost u igri. Marjanović je visok 210 centimetara, pokriva centarske pozicije, a prošle sezone je nastupao na Kupu Radivoja Koraća u Nišu sa Vojvodinom sa samo 16 godina. Što se tiče Kostića, ovaj mladi bek je prethodne godine iz kadetskog tima crveno-belih prekomandovan u juniorski, a dobrim partijama zaslužio je i poziv juniorske reprezentacije Srbije, sa kojom je osvojio Evropsko prvenstvo u Nišu. Ostaje da se vidi da li će i u kojoj meri dobiti priliku da nastupaju na Kupu Radivoja Koraća, ali nema sumnje da će im iskustvo sa prvim timom biti dragoceno.

Kako bilo, crveno-beli će imati 14 igrača, ali nema sumnje da će se kako turnir bude odmicao rotacija značajno skraćivati. Pod najvećim opterećenjem bi mogli da se nađu Bolomboj i Luka Mitrović, jer je konkurencija na centarskim pozicijama oslabljena izostankom Gilespija i Tobija, a ostaje da vidi u kojoj meri će Sferopulos koristiti Dalibora Ilića. Treba ponovo očekivati i Giedraitisa povremeno u ulozi „četvorke“. Hanga će takođe biti pod reflektorima jer nije poznato koliko će timu moći da pomogne kapiten i rekorder Branko Lazić (sedam Žućkovih levica). Rotacija na spoljnim pozicijama oslabljena je za Smarta i Topića, mada njih dvojica zbog povrede mladog plejmejkera nijednom nisu bili u istom trenutku u konkurenciji za tim, te će teret u bekovskoj liniji morati da iznesu Teodosić, Jago i Nemanja Nedović.

Zvezda će u slučaju da opravda ulogu favorita protiv FMP-a, imati dan odmora pre polufinala, gde bi trebalo da se sastane sa boljim iz duela između Borac Mozzarta i ekipe Čačak 94. Finale je programu u subotu, a sa druge strane kostura nalaze se Mega i Vojvodina, kao i Partizan Mozzart Bet i Hercegovac iz Gajdobre. Ipak, ukoliko sve prođe prema planu, odigraće tri utakmice u četiri dana, pa iako nakon toga sledi reprezentativna pauza, nema sumnje da će Sferopulos u određenoj meri morati da povede računa o minutaži pojedinih igrača.

"Putujemo u Niš na nacionalni Kup, ali za nas je najvažnija prva utakmica protiv FMP-a. Fokusiramo se samo na tu utakmicu. To je turnir, ali to je nokaut turnir i to dobro znamo. Ako niste spremni da igrate utakmicu po utakmicu, onda će možda doći do iznenađenja, a mi ne želimo da se to desi. Zato se fokusiramo samo na prvu utakmicu protiv FMP. To je tim koji je nedavno promenio trenera. Igraju brže, igraju sa većim entuzijazmom nego ranije, a mi moramo da budemo veoma koncentrisani protiv njih i da igramo našu igru. Doveli smo tri igrača iz našeg juniorskog tima. Uvek volim da radim sa mladim igračima, gledao sam njihovu utakmicu i gledao sam neke treninge. Za mene je važno da uvek postoji dobra konekcija sa mlađim timovima, a sigurno je da će nam trebati mlada krv za pehar, ali i za nastavak

,“ rekao je

Sferopulos

uoči puta za Niš.

Branko Lazić sa peharom Kupa (©Starsport)Branko Lazić sa peharom Kupa (©Starsport)

Jedan od glavnih Zvezdinih aduta na predstojećem turniru u Nišu biće i iskustvo. Pored kapitena Lazića i Teodosića, Kup Radivoja Koraća osvajali su i Nedović, Ilić, Stefan Lazarević, Dejan Davidovac i Luka Mitrović koji je čak šest puta podizao Žućkovu levicu, a 2015. je bio i MVP turnira.

Vreme je da se borimo za prvi trofej. Kup je specifično takmičenje, nokaut sistem gde jedan poraz može da vas košta trofeja. Idemo korak po korak. FMP je prvi. Ne želimo nikakva iznenađenja. Motivisani smo i željno očekujemo borbu za taj trofej. Lepo je videti mlade igrače na treningu, donose neku novu energiju. Što se tiče ekipe FMP-a, moram da kažem da igraju znatno bolje od dolaska novog trenera, moramo da budemo oprezni i damo svoj maksimum,” dodao je Mitrović.

Crveno-beli će protiv FMP-a odigrati 201. utakmicu u nacionalnom kupu, dosad su ostvarili 153 pobede (12 u finalima). Vezali su devet trijumfa. I dalje stoji rekord Nebojše Ilića koji je 1993. postigao 42 poena na jednoj kup utakmici, što nijedan košarkaš Zvezda nije uspeo da obori, a tim sa Malog Kalemegdana najubedljiviju pobedu ostvario je u sezoni 2020/21 kada je savladao Radnički iz Kragujevca 108:47, dok je najviše poena postigao 1991, savladavši Napredak iz Aleksinca 150:116. Ukoliko stigne do finala i upiše minute u sve tri utakmice, Branko Lazić će skočiti na drugo mesto večne liste igrača Zvezde po broju nastupa na kup takmičenjima (trenutno je na 34, Predrag Bogosavljev odigrao 38, Slobodan Nikolić 36).

Pre svega očekujem da odbranimo trofej od prošle godine i da pokažemo da smo spremni za nastavak sezone. Takmičenje je specifično jer sistem eliminacije traje kratko i jednostavno nema mesta greškama. Moramo da uđemo maksimalno u svaku utakmicu i naravno da dođemo do samog kraja i do trofeja,“ zaključio je kapiten crveno-belih.

MOZZART KUP RADIVOJA KORAĆA

ČETVRTFINALA

Sreda, 14. februar

Č1 - 17.00: (1,85) Borac Mozzart (hendikep -14,5) Čačak 94 (1,85)

Č2 - 20.00: (1,85) Crvena zvezda (hendikep -18,5) FMP Železnik (1,85)

Četvrtak, 15. februar

Č3, 17.00: Mega - Vojvodina

Č4, 20.00: Partizan Mozzart Bet - Hercegovac

POLUFINALA

Petak, 16. februar

17.00: Četvrtfinale 1 - Četvrtfinale 2

21.00: Četvrtfinale 3 - Četvrtfinale 4

FINALE

Subota, 17. februar

21.00: Pobednik polufinala 1 - Pobednik polufinala 2


tagovi

KK Crvena zvezdaMiloš TeodosićBranko Lazić

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara