Bojan Bogdanović i Spenser Dinvidi (©AFP)
Bojan Bogdanović i Spenser Dinvidi (©AFP)

Tesna, ali zlata vredna pobeda Jute na startu plej-ofa: Dončić sa klupe gledao Bogdanovićev šou u Dalasu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 16.04.22. | 21:54

Maveriksi pokazali zube bez prve zvezde, ali nisu uspeli da zauzdaju hrvatskog reprezentativca i Donovana Mičela

Počeo je NBA plej-of i odmah je jasno da nas očekuje pregršt uzbuđenja i neizvesnih završnica. Dalas je ugostio Jutu u Amerikan Erlajns centru i to bez prve zvezde Luke Dončića koji je morao da presedi otvaranje doigravanja zbog problema sa listom. I pre početka plej-ofa teško je bilo govoriti o favoritima, jer je utisak da je kvalitet prilično dobro izbalansiran, a prva utakmica to je samo potvrdila. Dalas se vraški dobro borio bez najboljeg igrača, nije se predavao do poslednje sekunde, ali je Juta predvođena Donovanom Mičelom i Bojanom Bogdanovićem odnela pobedu - 99:93.

Duel suseda na konačnoj tabeli konferencije po pravilu garantiju veoma izjednačenu borbu. Dalas je ligaški deo okončao sa samo tri pobede više od tima iz Solt Lejk Sitija, a da bi serija prve runde između ovih ekipa mogla da ode i u sedmu utakmicu govori i činjenica da su oba tima slavila u mečevima odigranim kod kuće tokom prve faze takmičenja.

Izabrane vesti

Upravo zato je pobeda Jute u Teksasu veoma bitna, ali činjenica da se Dalas odlično pokazao bez Dončića samo ukazuje da bi četa Džejsona Kida sa Slovencem na parketu mogla da vrati brejk. Bez njega je ipak drugi tim, ali itekako sposobna da se uhvati u koštac sa ekipom Kvina Snajdera.

U Dončićevom odsustvu očekivano su se izdvojili Džejlen Branson sa 24 i Spenser Dinvidi sa 22 poena. Ispratio ih je Redži Bulok sa 15, Dorijan Fini Smit je ubacio pola koša manje, dok je dvocifren sa 10 bio i nemački reprezentativac Maksi Kleber.

Sa druge strane je glavnu reč vodio Donovan Mičel. Nije bila to jedna od onih monstruoznih partija, ali sa 32 poena i po šest skokova i asistencija ponovo je bio najbolji na terenu. To se negde i očekivalo, s ozbirom da je Dončić morao duel da isprati sa klupe.

Veliki doprinos dao je i Bojan Bogdanović. Hrvatski reprezentativac je bio drugi strelac ekipe (i na meču) sa 26 poena. Babo je pritom uhvatio i pet lopti, zabeležio i četiri završna dodavanja. On i Mičel su jedini u pobedničkoj ekipi proveli preko 40 minuta na parketu.

Isprati ih je Majk Konli sa 13 poena, šest skokova i tri asistencije, dok je dvocifren bio još samo Džordan Klarkson sa 10. Podbacio je Rudi Gober sa samo pet poena, posebno jer ima ozbiljnu prednost u odnosnu na "peticu" Dalasa Maksija Klebera. Ipak, dobro ga je Dalas timski čuvao, nije mu davao priliku da dođe do lakih poena, a na kraju nije uspeo ni da uputi nijedan šut. Odradio je ipak veliki deo posla na skoku, kako je susret okončao sa 17 uhvaćenih lopti.

Koliko je neizvesno bilo najbolje govori činjenica da je prednost jedne ekipe samo jednom tokom utakmice bila dvocifrena (Juta, +12). Uvodni minuti pripali su gostima, ali se Dalas digao, preokrenuo rezultat i sa tri poena viška otišao na odmor. Vodio je sve do poslednjih minuta prvog poluvremena, kada su gosti serijom 13:2 stigli do preokreta i sa viškom od dva poena otišli na odmor.

Čuvali su do kraja višak, iako se Dalas nije predavao nijednog trenutka. Kada se serijom 9:1 odlepio i došao do maksimalnih +12, činilo se da je gotovo. Ipak, Dalas je uzvratio serijom 9:2 u poslednja dva minuta, pa je još sve bilo otvoreno.

Vratili su Džezeri dvocifrenu prednost sredinom odlučujuće deonice, ali se Mavsi nisu dali slomiti. Sa linije penala napravili su seriju 8:2, a onda ih je Bulok trojkom doveo na samo dva poena zaostatka. Ušlo se u tesnu završnicu, igralo se poen za poen, da bi ključnu trojku na ulasku u poslednji minut pogodio Rojs O Nil (95:91).

NBA (PLEJ-OF - PRVA RUNDA)

Zapad

Subota

Dalas - Juta 93:99

/Branson 24 - Mičel 32/

Memfis - Minesota U TOKU

Nedelja

02.30: (1,40) Golden Stejt (14,0) Denver (3,35)

Istok

Subota

23.55: (1,60) Filadelfija (13,0) Toronto (2,60)

Nedelja

19.00: Majami - Atlanta

21.30: Boston - Bruklin

*** Kvote su podložne promenama


tagovi

Juta DžezDalas MaveriksDonovan MičelBojan BogdanovićRudi GoberSpenser DinvidiKleberLuka DončićDžejson KidKvin Snajder

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara