Momenat sa utakmice ASVELA (Shutterstock))
Momenat sa utakmice ASVELA (Shutterstock))

Težak udarac za Francusku posle istorijskog uspeha: Klupska košarka u TV mraku posle 30 godina

Vreme čitanja: 2min | pon. 18.10.21. | 13:26

Velike medijske kuće ne žele da prenose mečeve Pro A lige

Nekada je košarka u Francuskoj bila sport broj dva, posle neprikosnovenog fudbala koji vlada u gotovo celom svetu, izuzev Severne Amerike. Ali, godinama je klizila nadole. U međuvremenu su je prestigli rukomet i ragbi po popularnosti, zbog čega je od skoro i slab odziv velikih TV kuća za emitovanje mečeva nacionalnog šampionata.

Kompanija Altice je od 2015. do 2020. plaćala 10.000.000 evra godišnje za TV prava, da bi prošlog leta TV sekcija čuvenog sportskog dnevnika L'Equipe na sebe preuzela obavezu direktnih prenosa. Ali, pošto je i taj ugovor istekao, u Košarkaškoj federaciji Francuske pod čijom je jurisdikcijom Pro A liga, pokušali su da nađu partnera. Malo ko se javio, a niko sa ozbiljnom ponudom, pa se prvi put posle 30 godina godina tamošnja klupska košarka našla u TV mraku. I to malo pošto je nacionalni tim ostvario najveći uspeh u istoriji - olimpijsko srebro - a u vreme kada dva kluba iz Pro A lige, Asvel i Monako privlače sve više pažnje zbog odličnih izdanja u Evroligi.

Izabrane vesti

Gde je zapelo?

TNT kanal koji je prvobitno želeo da potpiše dvogodišnji ugovor, na kraju je odustao jer prema pisanju L'Equipe bio je nezadovoljan očekivanim brojem publike kojoj nisu odgovarala stalna pomeranja termina utakmica, dok je Canal+ tražio da određuje datume mečeva što je bilo nemoguće zbog udaljenosti ekipa.

"Nadali smo se ugovoru, ali su (oni) u subotu uveče dobili fudbalski multipleks Lige 2. Ljudi iz TV kanala mi govore´Ruke su mi pune fudbala, nemam vremena za bilo šta drugo´. Ali, nastavljam da se borim da dobijemo emitera", kaže Mišel Mamran, generalni direktor nacionalne lige.

Kup Francuske - danas, 20.00: (6,00) Tur (20,0) Ortez (1,15)

Klubovi će biti prinuđeni da se okrenu lokalnim emiterima. Ali, oni ne mogu da donesu veliki gledanost. S druge strane, iako TV budućnost francuske klupske košarke ne izgleda svetlo, aktuelna situacija bi mogla da je natera da se potpuno prebaci na drugu vrstu prenosa - striming.

"Poslednjih godina, iako ne baš vidljivo, broj publike je tokom besplatnih ili plaćenih prenosa francuskog prvenstva ostao nizak, osim u slučaju nekoliko velikih mečeva. A kvalitet transmisije na LNB TV je heterogen. Kako košarka ne bi izgubila gledaoce, najbolje je da se potpuno prebaci na digitalne platforme i tako pripremi za budućnost, jer će jednog dana to biti jedino sredstvo za gledanje mečeva", kaže Pjer Mae, iz jedne od konsultantskih kuća kojoj su specijalnost prava u sportu.


tagovi

Pro AAsvelKK Monako

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara