Tom Tibodo (©AFP)
Tom Tibodo (©AFP)

Tiobodo vratio Nikse u plej-of i dobio nagradu za trenera godine

Vreme čitanja: 2min | uto. 08.06.21. | 10:48

Očekvalo se da će nagrada završiti u rukama Montija Vilijamsa iz Finiksa, ali...

Nekoliko sjajnih trenerskih podviga smo videli u sezoni koja je na izmaku. Monti Vilijams je sa Finiksom stigao do drugog mesta na Zapadu, a potom je u prvoj rundi izbacio Lejkerse. Pošto se nagrada deli samo za rezultate ostvarene u regularnom delu sezone, činjenica da su Njujork Niksi ispali u prvoj rundi doigravanja nije uticala na plasman Toma Tibodova u konkurenciji za nagradu. Iskusni stručnjak je na kraju odneo pobedu ispred Vilijamsa, te je po drugi put u karijeri proglašen za trenera godine.

Izabrane vesti

U svojoj prvoj NBA sezoni Tibodo je došao do ovog priznanja, predvodio je tada Čikago Bulse i oduševio ligu. Sada je u svojoj prvoj godini na verovatno najtežoj klupi u prvenstvu takođe izabran za najboljeg trenera najkvalitetnijeg takmičenja na svetu u igri pod obručima. Tako je postao prvi stručnjak kojem je za rukom pošlo da dobije ove nagrade u svojim prvim sezonama na klupama različitih ekipa.

Tiobodo je dobio 43 glasa za prvo mesto, na kraju je sakupio 351 poen i trijumfovao. Ipak, nijanse su odlučivale, a interesantno je da je Vilijams iz Sansa dobio više glasova za prvo mesto (45). Samo 11 poen je odvojilo Tibodoa od mlađeg kolege i to je najmanja razlika između prvog i drugog u konkurenciji za nagradu, od kako je ovaj format uveden 2002. godine.

Treći je bio trener Jute Kvin Snajder, koji je sastav iz Solt Lejk Sitija vodio do najboljeg skora u ligi (52-20), ali to nije bilo dovoljno da se nadmaši podvig Niksa, koji su se prvi put posle 2013. godine odmogli doigravanja.

Zaista je Tibodo napravio čudo u Gardenu. Nije dobio velika pojačanja, angažovao je Derika Rouza i radio sa onim što mu je prethodni kolega ostavio. Preporodio je Džulijusa Rendla, izvukao maksimum iz starog poznanika Rouza, podigao Er Džej Bereta na novi nivo. Sastav iz Velike jabuke je sezonu okončao sa četvrtim najboljim rezultatom u istoriji franšize (41-31), dobio je 16 od poslednjih 20 utakmica i u potpunosti preokrenuo situaciju, s obzirom da su Niksi minulu sezonu okončali sa 21 pobedom (45 poraza).



tagovi

NBA ligatrener godineMonti VilijamsKvin Snajder

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara