Jam Madar (©Euroleague)
Jam Madar (©Euroleague)

Treći put u rukama Partizan Mozzart Beta: Jam Madar je Evroligina Zvezda u usponu

Vreme čitanja: 2min | pet. 12.05.23. | 12:30

Veliko priznanje za crno-bele

Surova je to istina evropske košarke. Real Madrid je klub sposoban da zadrži i istrpi najbolje evropske košarkaše čak i kada ne mogu da izguraju celu sezonu na visokom nivou i to mu je donelo plasman na Fajnal for. Partizan Mozzart Bet je pak tek promovisao nekolicinu igrača u sam evropski krem, ali će verovatno na kraju sezone ostati bez mnogih od njih. Ali ne i bez Jama Madara, a od njega tek treba očekivati najbolje, pošto je Izraelac danas proglašen za Evroliginu “Zvezdu u usponu”.

Postao je tako treći Partizanov igrač kome je pripalo prestižno priznanje nakon što je isto 2009. podigao Novica Veličković, a 2014. i Bogdan Bogdanović, koji je taj podvig ponovio i 2015, ali kao član Fenerbahčea.

Izabrane vesti

Takođe, Madar je tek četvrti košarkaš koji je do nagrade stigao u svojoj prvoj punoj sezoni u Evroligi. Prethodno je to uspelo Rudiju Fernandezu (2007), Danilu Galinariju (2008) i Gogi Bitadezu (2019).

Pored njih, nagradu ustanovljenu 2005. godine dobijali su i Erazem Lorbek, Andrea Barnjani, Riki Rubio, Nikola Mirotić (dva puta), Kostas Papanikolau, Aleks Abrines, Luka Dončić (dva puta), Usman Garuba i prople sezone Barselonin Rokas Jokubaitis. Ne moramo ni da pominjemo koliko su zapažene karijere kasnije napravili ovi igrači, ili bar većina njih, dok neke još čekamo.

Sada čekamo i Jama Madara, sa prosekom od 5,8 poena po utakmici najefikasnijim igračem među onima koji su uopšte mogli da konkurišu za nagradu. A podsetimo, za nju mogu da konkurišu samo igrači koji su 1. jula bili mlađi od 22 godine.

Kako bilo, Madar je 10 puta u ligaškom delu sezone zabeležio i dvocifren košgeterski učinak, a dva puta je dobacio do ličnog rekorda od 15 poena. U trećoj utakmici plej-of serije upisao je 12 poena, uz šest skokova što je još jedan njegov lični rekord.

Ispred konkurencije je bio i po trojkama (ukupno 24), ukradenim loptama (23, tri u plej-of seriji sa Realom), a imao je i prosek od 4,7 asistencija na 40 minuta na parketu što ga stavlja na vrh Partizanove liste igrača i na drugom mesto najboljih dodavača među kandidatima za Zvezdu u usponu.

Očigledno nije pogrešio kada je prošle sezone došao u Beograd kako bi napredovao pod komandom Željka Obradovića. Ne zaboravimo, ugovor mu ističe na leto 2024. godine, pa će i sledeće sezone biti u crno-belom dresu.


tagovi

Jam MadarKK PartizanPartizan Mozzart BetEvroliga

Obaveštavaj me

KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara