Nikola Jokić (Foto: AFP)
Nikola Jokić (Foto: AFP)

Treneru Golden Stejta zasmetali Jokićevi penali, a šta ćemo sa Embidom i Adetokunbom?

Vreme čitanja: 4min | uto. 26.12.23. | 03:19

"Odvratno, isključujemo odbranu iz igre", rekao je Stiv Ker nakon što je srpski centar prvi put u karijeri izveo 18 slobodnih bacanja

Branioci NBA trona, Denver Nagetsi, savladali su Golden Stejt 120:114 u sklopu Božićne revije mečeva i tako upisali osmi trijumf na poslednjih devet utakmica. Glavna figura susreta, kao što je obično i slučaj kada igra ekipa iz Kolorada, bio je Nikola Jokić. Srpski centar je imao problema da dođe do poena iz igre, pa je većinu ubacio sa linije penala - 18 od ukupno 26.

Šutirao je perfektno sa crte i postavio rekord karijere kako po broju izvedenih, tako i po broju pogođenih slobodnih bacanja (18/18), pošto je fauliran čak 12 puta, a to je zasmetalo treneru Vorirorsa Stivu Keru. Protestovao je i tokom utakmice na određene sudijske odluke, a onda u svom stilu prokomentarisao:

Izabrane vesti

"Nemam problem sa sudijama. Generalno gledano, imamo dobre sudije u čitavoj ligi. Imam problem s načinom na koji pravilima isključujemo odbranu iz igre. Samo omogućavamo igračima da prevarom dođu do slobodnih bacanja. Da sam navijač, ne bih voleo da gledam drugo poluvreme. Bilo je odvratno. Nasamarivanje sudija da sviraju prekršaje, ali oni to moraju da rade jer su tako naučeni. Tako da, problem je u pravilima, a igrači su sve pametniji. Dali smo im tu mogućnost i oni je maksimalno koriste da izlaze na liniju penala - i to je odvratno gledati", rekao je Ker.

Sudeći po rečima jedne od najuspešnijih figura u NBA istoriji (devet titula, četiri kao trener), problem je u kriterijumu koji je nametnut arbitrima od strane lige, te olako sviraju faulove i šalju igrače na liniju penala. Imao je šta da doda i Stef Kari.

"Sve to ide u prilog momcima koji znaju da prodaju faulove. Kada ima fizičkog kontakta, onda je teško jer je ponekad neujednačno za jednu i drugu stranu. Koji je ton utakmice? A onda se to menja iz meča u meč. Kada su ovakve utakmice u pitanju, imate osećaj da ima fizičkog kontakta s jedne strane i sitničavih prekršaja s druge. Onda oni uđu u bonus i to menja dinamiku igre. Ne želim da kažem da mi ne pravimo faulove, ali doslednost je ključna kako bi razumeli na koji način da igramo odbranu", dodao je Stef Kari.

I utisak je da su obojica donekle u pravu. Samo - ne i u slučaju Nikole Jokića. Srpski košarkaš je praktično morao da prokrvari da bi dobio tretman od sudija kakav imaju neke druge zvezde NBA lige. Štaviše, ovo mu je prvi put u karijeri da je izveo 18 penala, a tek šesti ove sezone da je imao dvocifren broj pokušaja sa crte. Kada su mu Bruklin Netsi napravili otvorenu ranu na šuterskoj ruci, izveo je ukupno pet bacanja...

ADETOKUNBO 317, EMBID 289, JOKIĆ 176...

Glavne penaldžije NBA lige (Foto: AFP)Glavne penaldžije NBA lige (Foto: AFP)

S druge strane, Džoel Embid je 16 puta imao nastupe sa dvocifrenim brojem izlazaka na crtu. Dva puta je izvodio i više od 18 penala za meč (19/21 protiv Oklahome, 16/19 protiv Detroita). Ukupno je izveo 289 slobodnih bacanja, pogodio 258. Janis Adetokunbo je takođe na 16 nastupa imao dvocifren broj bacanja. Tri puta je ove sezone izvodio po 18 penala, jednom 19, a jednom je čak opalio 32 šuta sa crte. Ukupno je izveo 317 slobodnih bacanja, pogodio 213.

Sigurno se pitate koliko je izveo Nikola? Značajno manje. Njegov bilans je 140/176, a odigrao je i više utakmica od obojice i tek je 15. na listi igrača sa najviše izvedenih bacanja u proseku. Druga dvojica pomenutih igrača su na samom vrhu. Srpski košarkaš je pritom upisao 30 nastupa, Adetokunbo 28, Embid 25... Nikola sa linije postiže 3,6 poena po meču, Janis 7,6, a Džoel čak 10,32 u tekućoj takmičarskoj godini.

Uz sve to, Voriorsi su među ekipama koje prave najviše faulova u ligi. Samo četiri tima ima veći broj načinjenih prekršaja u proseku. Nemaju ni igrače koji fizički mogu da ispariraju Jokiću u odbrani, pa ni brojka od 12 faulova ne deluje preterano - to je bio i jedini način da se eventualno izbaci iz ritma, mada, nedovoljno uspešan.

Na kraju krajeva, nije bilo korektno da se koplja slome na Nikoli, čije ruke su konstantno u ožiljcima i modricama, a dobija daleko manje faulova od brojnih igrača u ligi. Da se zbog njega govori o kriterijumu za prekršaje na ovakav način. Na odgovornima u NBA je da se generalno pozabave pitanjem ujednačenosti suđenja. Sećamo se kako je Džejms Harden odlazio na liniju penala kada god je poželeo, pa je liga odreagovala i izbacila mogućnost "lovljenja" prekršaja nekošarkaškim potezima (uletanje u defanzivce, traženje kontakta...). Sada je izgleda potrebno ustanoviti kriterijum koji će važiti širom lige i koji će biti jednak za sve igrače.


tagovi

Nikola JokićDenver NagetsGolden Stejt VoriorsStiv KerStef KariDžoel EmbidJanis Adetokunbo

Obaveštavaj me

NBA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara