Šta bi moglo da odluči polufinale (©MN Press)
Šta bi moglo da odluči polufinale (©MN Press)

Tri faktora u fokusu pred derbi: Partizanov drastični uspon odbrane, trojke glavno oružje i Zvezdina širina u skoku

Vreme čitanja: 7min | pet. 17.02.23. | 10:45

Oba sastava moraju da odigraju odbranu na najvišem nivou ako žele pobedu, hoće li crveno-beli dužom rotacijom moći da zaustave Lesora i da li će opet trojka da bude presudna?

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Niša)

Četvrti put od 2015. godine večiti derbi neće odlučivati osvajača Kupa Radivoja Koraća, već će dva najveća srpska kluba snage odmeriti u polufinalu (TV Arenasport, 21.00).

Izabrane vesti

U dosadašnja tri okršaja branilac Žućkove levice ostvario je dve pobede, a trijumf u večerašnjem obračunu mogao bi da ima posebnu težinu zbog nastavka sezone i pogotovo završnice ligaških takmičenja u Jadranskoj ligi i Evroligi gde oba sastava jure najvišu poziciju na tabeli pred plej-of, odnosno plasman u četvrtfinale.

21.00: (1,90) Partizan Mozzart Bet (13,5) Crvena zvezda (2,00)

Večiti derbi kao najveći meč srpskog sporta uvek može da se posmatra iz više uglova, a onaj u Kupu uvek je specifičan iz razloga što mali detalji prave ogromnu razliku. Tri faktora na koja večeras treba obratiti posebnu pažnju kod oba sastava su - odbrana, skok igra i šut za tri poena...

ODBRANA

Ideja da napad dobija utakmice, dok odbrana osvaja trofeje postoji s razlogom. Gledajući skoriju istoriju okršaja večitih u završnici Kupa Radivoja Koraća, od proteklih osam duela, samo su tri prelazila granicu od 155 poena! Od svih mečeva u tom periodu najviše iskače onaj iz finala 2020. godine, kada je Parni valjak slavio u produžetku rezultatom 85:84. Da je utakmica završena pre dodatnih pet minuta, odnosno kada bi se odbilo 13 poena ubačenih u tom intervalu, došli bismo do zbira od 156 poena, što je negde u skladu sa onim što gledamo u minulih pet susreta, čiji je okvir od 150 do 157 poena.

U ovosezonska tri večita derbija, samo je onaj u ABA ligi iskočio iz uspostavljenog šablona. Crvena zvezda je odigrala odličan meč pre svega igrom u reketu, gde su pre svih dirigovali Luka Vildoza i Nemanja Nedović prodorima, te triling Petrušev – Mitrović – Bentil. Zvezda je taj susret završila sa 90 poena, mada ne treba zaboraviti da je taj duel Partizan Mozzart Bet odigrao praktično bez centra pošto je Matijas Lesor igrao povređen i nije dugo izdržao, dok se Alen Smailagić još vraćao iz povrede.

SVE KVOTE ZA POENE IGRAČA NA KUPU

Sve je bilo drugačije za crno-bele kada je Lesor bio u mogućnosti da iznese teret uloge koja mu je dodeljena. Zato je u međuvremenu i stekao status jednog od najozbiljnijih kandidata za MVP nagradu u Evroligi! Sveprisutni Francuz jedna je od glavnih uzdanica ekipe u oba smera i praktično napadi teško mogu da se zamisle bez njega, kada je na terenu. To pokazuje ne samo statistika, već i opšti utisak koji Lesor ostavlja.

Crno-beli će u centarskoj rotaciji pored Francuza imati još samo Smailagića. Zato će stručni štab izvesno pokušati da iskoristi Zeka Ledeja na isti način kao u prošlom sudaru večitih, kada je prvi put zaista iskočio na najvećoj košarkaškoj svetkovini i ubacio 20 poena, tako što je bio najviši igrač niskih petorki.

Zvezdina klupa je duža i to bi takođe mogao da bude bitan faktor za sprovođenje defanzivnih zadataka i konačni rezultat. Duško Ivanović ima sve kajle na broju, Hasan Martin se vratio na parket i dok se nije povredio pravio je balans među centrima u odbrani. Na konto priče da crno-beli imaju samo Lesora i Smailagića da se rvu unutra, Zvezdinu rotaciju uz Martina čine još Petrušev, Mitrović i Kuzmić, uz Ilića, Bentila i čak Lazarevića koji u nižim petorkama igra “četvorku“.

Željko Obradović je zbog propozicija morao da se odrekne Jama Madara i Joanisa Papapetrua, Grka čak i prinudno jer ga je pokosio virus od kojeg se nije još oporavio. Upravo je nekadašnji kapiten Panatinaikosa bio važan faktor odbrane crno-belih, jedan od ključnih koji je uticao na to da se defanzivni kvalitet podigne na nivo elitnog u evroligaškom rangu. To je bio jedan od njegovih najbitnijih elemenata igre tokom vremena u Atini.

Podsetimo, tokom uvodnih 13 utakmica Evrolige, Partizan Mozzart Bet našao se na skoru 4-9 uz ubedljivo najslabiji defanzivni rejting u celom takmičenju, sa 121,9 dozvoljenih poena na 100 poseda. Ekipa Željka Obradovića primala je 87,3 poena u proseku, a čak četiri puta rivali su prelazili granicu od 100 poena.

Sve se okrenulo posle neuspeha protiv Asvela. U narednih 11 utakmica Partizan Mozzart Bet slavio je devet puta, a broj primljenih poena smanjio se drastično tokom ovog perioda – na 76,9! Ekipa je uspela da “iseče“ gotovo 11 poena protivnicima. Defanzivni rejting došao je na 112,8 na 100 poseda, što je Partizan Mozzart Bet dovelo do pete pozicije kompletne Evrolige u ovom parametru.

SKOK IGRA

Gledajući statistiku Evrolige, kojem večiti pripadaju po svim parametrima, Partizan Mozzart Bet je najslabija skakačka ekipa takmičenja sa prosekom od 30,5 uhvaćenih lopti po utakmici. Crvena zvezda je u sredini “tabele“ u ovom pogledu sa 33,5 skokova. Crveno-beli su ispred večitog rivala za 1,1 ofanzivni (10,5), odnosno 1,8 defanzivnih skokova (22,9). Parni valjak je u poslednje vreme uspeo da popravi ovaj parametar kako se i odbrana dovela u red. I pored toga što je ligaški prosek takav kakav jeste, Partizan Mozzart Bet je jako mučio Crvenu zvezdu na ofanzivnom skoku u dva evroligaška derbija. Naime, Obradovićev sastav je iz 28 uhvaćenih lopti u protivničkom reketu izvukao 30 poena kroz sekundarne napade, dok su Ivanovićevi puleni ubacili 12 poena. U prvom derbiju sezone, odigranom u Jadranskoj ligi skakački i parametri efikasnosti iz dodatnih napada bili su gotovo u ravni, a i tada je Partizan Mozzart Bet imao prednost u ofanzivnom skoku.

Bez ikakve dileme, Parni valjak se u tom segmentu najviše oslanja na prisustvo Matijasa Lesora koji hvata po 7,2 lopte prosečno. Francuz praktično nema alternativu i zapravo najbliži mu je Zek Ledej od koga dobija konstantnu podršku sa nešto više od pet skokova. Lesor je u oba evroligaška sudara bio najdominantniji na skoku sa ukupno 18 pokupljenih lopti, četiri u napadu.

Zvezda u tom pogledu individualno ima veći balans, Filip Petrušev odskače sa pet skokova u proseku, Luka Mitrović je nadomak te granice, a više od tri uhvaćene lopte imaju Ben Bentil (4,1), Hasan Martin (3,5) i Dalibor Ilić (3,2), no ne treba zaboraviti ni Ognjena Kuzmića, Ognjena Dobrića i Stefana Lazarevića koji daju veliki doprinos. Ta širina je Partizan Mozzart Betu nedostajala u mečevima elitnog ranga, ali su se stvari popravile i sada su mnogo aktivniji učesnici na skoku takođe Dante Egzum, Džejms Naneli i kapiten Kevin Panter. Tu bi takođe moglo da se oseti odsustvo Joanisa Papapetrua.

Kod Zvezde će fokus, logično, biti na Petruševu i Mitroviću, mada i na Martinu ako dobije veći prostor, pošto je u onoj pobedi sa zvukom sirene bio vrlo dobar u tom pogledu i pokupio je sedam lopti. 

ŠUT ZA TRI POENA

Kevin Panter (©Star Sport)Kevin Panter (©Star Sport)

Napad je konstanta kojom Partizan Mozzart Bet može da se pohvali. U ovom trenutku ima najbolji postotak šuta za tri poena sa 42 odsto, ukupnog šuta iz igre koji je na 51 odsto i napadačkog rejtinga od 123,5 poena na 100 poseda!

Trojke su postale glavno oružje crno-belih. U seriji utakmica protiv Baskonije, Valensije, Crvene zvezde i Asvela Partizan Mozzart Bet pogodio je 43 trojke iz 93 pokušaja, a samo su Slepi miševi slavili. U tom periodu istakao se Kevin Panter sa 10 pogodaka. Timski učinak u šutu sa distance nastavljen je i u pobedi nad Žalgirisom kada je pogođeno još 13 dalekometnih hitaca, dok je u Minhenu uprkos pobedi taj parametar bio u drugom planu (4/14). U Jadranskoj ligi Partizan Mozzart Bet je u seriji od osam mečeva sa dvocifrenim brojem dalekometnih hitaca, uz prosek od neverovatna 14,3 pogotka! Četiri puta u tom nizu crno-beli su beležili 14 ili više trojki! Panter, Ledej, Anđušić, Egzum i Naneli su u fokusu za večeras.

Crvena zvezda je učinak na ovom polju drastično popravila u poslednje vreme. Protiv Virtusa je mogao da se nasluti skok koji je usledio, a eksplozija se dogodila protiv Igokee u ABA ligi. Crveno-beli su gostima iz Laktaša spakovali čak 19 trojki što je bilo dovoljno da se izjednači ovosezonski rekord takmičenja. Nemanja Nedović je tada takođe najavio strašan uspon forme, pogodivši čak šest trojki! Isti učinak srpski reprezentativac ponovio je u Tel Avivu za pobedu nad Makabijem, čime je u razmaku od samo nekoliko dana pogodio 12 od 17 šuteva! Zvezda je trojkama presudila Zadru pred Kup posle ubačenih 15 lopti gde su se istakli Nedović i Dobrić sa po četiri hica. Zvezda je dobru formu pokazala protiv Borca Mozzart na startu Kupa sa još 12 trojki, dok se Partizan Mozzart Bet vratio na put dobrog šuterskog ritma sa deset ubačenih lopti protiv Spartaka. Nedović, Vildoza, Dobrić i posebno Fakundo Kampaco, kome će ovo biti prvi večiti derbi otkako je stigao u Zvezdu, vodiće glavnu reč.

Trojke su, ne treba da podsećamo, odlučile praktično oba evroligaška derbija. Nedović je u oba navrata bio presudni faktor sa strelom uz zvuk sirene pred krcatom Arenom, dok je svojim pogotkom u nedavno odigranom “revanšu“ zadržao prednost Crvene zvezde u međusobnom skoru. Taj derbi je takođe iskočio iz šablona nekih prethodnih, jer su obe ekipe šutirale iznad 40 odsto.

KUP RADIVOJA KORAĆA - ČETVRTFINALA

Sreda:

Partizan Mozzart Bet - Spartak Subotica 91:69

/Lesor 17 - Bojić 17/

Mega - Vojvodina 75:62

/Rori 13 - Beslać 23/

Četvrtak:

Crvena zvezda - Borac Mozzart 89:64

/Vidloza 18 - Radonjić, Gagić 14/

FMP - Metalac 91:76

/Valinskas 20 - Džorden 19/

POLUFINALE

Petak

17.00: (1,60) FMP (14,5) Mega (2,55)

21.00: (1,90) Partizan Mozzart Bet (13,5) Crvena zvezda (2,00)

FINALE

Subota u 21.00



tagovi

Luka VildozaKevin PanterAleksa AvramovićNemanja NedovićKup Radivoja Koraća 2023.Kup Radivoja KoraćaPartizan Mozzart BetKK PartizanKK Crvena zvezdaHasan MartinDante Egzum

Obaveštavaj me

KK Partizan
KK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara